KRC Genk heeft in een spannende wedstrijd met 1 - 0 gewonnen van Anderlecht. Vossen scoorde in de eerste helft het enige doelpunt.

 

Kan Genk Anderlecht uittellen voor de titel ? Dat was de vraag in een zonovergoten en compleet uitverkochtte Cristal Arena bij het begin van dé topper in play-off 1. Winst zou de blauwwitten in elk geval op een quasi onoverbrugbare voorsprong brengen ten opzichte van de hoofdstedelingen. Frank Vercauteren moest wel Barda, out met een liesblessure, missen. Maar niemand twijfelde aan de capaciteiten van Thomas Buffel om zijn plaats op de rechterflank over te nemen. Voor het overige behield de Genkse coach het vertrouwen in het elftal dat een negen op negen behaalde in de laatste drie wedstrijden. Mavinga bleef dus op de linksachter en Nadson behield zijn plaats op het middenveld.

Ook Ariël Jacobs had zorgen. Na het vertrek van Boussoufa en het uitvallen van Legear raakte nu ook sleutelspeler Lucas Biglia geblesseerd. Ook de verwachte rentrée van Deschacht werd nog even uitgesteld. Juhasz keerde terug uit schorsing en nam zijn plaats in de verdediging terug in waardoor Kouyaté naar het middenveld opschoof om Biglia te vervangen. Enigszins verrassend was wel de terugkeer van Tom De Sutter, die in het begin van de week nog out voor langere tijd heette te zijn.

Klasseflits van Vossen. 

Het begin van de westrijd was zenuwachtig. Anderlecht creëerde twee minikansjes via De Sutter en Lukaku. Genk antwoordde met een scherpe voorzet van De Bruyne, onderschept door Proto en een vrije trap van diezelfde De Bruyne die over ging. Genk kwam dan meer in de match met een voorzet van De Bruyne die achter Vossen en Ogunjimi voorbij ging en een doorsteekpas van Vossen op Buffel die iets te hard was. Na achtien minuten was het dan raak voor Genk. De Bruyne bediende Vossen die van buiten de zestien een magistrale krul in de verste hoek plaatste. Proto stond erbij en kon er alleen maar naar kijken. Een wereldgoal.

Anderlecht was van slag en probeerde iets terug te doen maar verder dan een warrige fase voor doel met Lukaku die poogde te scoren, kwamen ze niet. De Genkse verdediging stond, zoals zo dikwijls de laatste weken, pal. Na 35 minuten dan opschudding in het stadion toen Proto, na een knullige terugspeelbal van Lecjaks, vol doorging op de kuit van Buffel. Hij kwam er vanaf met een waarschuwing. De tribunes hadden het anders gezien. Na nog een misser van De Sutter en twee scherpe voorzetten van Kevin De Bruyne die niet aankwamen floot De Bleeckere voor rusten. Anderlecht begon gretig maar gaandeweg kwam Genk meer in de wedstrijd. Toch viel het doelpunt van Genk uit de lucht met een klasseflits van Vossen. Daarna nam Genk de wedstrijd resoluut in handen en moest Anderlecht het spel ondergaan.

Opnieuw een gemiste strafschop.

Bij Anderlecht verving Badibanga aan de rust Kanu. Vercauteren wijzigde zijn elftal niet. Het eerste echte gevaar kwam van Genk toen Buffel mooi voorzette. Vossen kon niet goed genoeg bij de bal en zijn poging ging naast. Even later wurmde Jelle zich door de verdediging maar zijn schuiver ging van dichtbij naast. Jacobs gooide dan Veselinovic in de strijd in de plaats van De Sutter. Zijn eerste kopbal op voorzet van Gillet was te zwak. Na 61 minuten omspeelde Vossen dan slim de buitenspelval. Proto schopte de Genk aanvaller met een gestrekt been onderuit. Strafschop en geel voor Proto. Maar strafschoppen lijken de laatste weken wel behekst voor Genk. Nu was het Tözsèr die hoog over trapte. Op de tegenaanval moest Courtois voor het eerst aan de bak. Hij tipte een kopbal van Veselinovic met een prachtige reflex in hoekschop.

Anderlecht ging dan op zoek naar de gelijkmaker maar deed dat te slordig. Toch moest Genk af en toe achteruit. Vercauteren bracht met Hubert in de plaats van Vossen wat meer volk op het middenveld. Dat was nodig want Anderlecht ging voluit voor de aansluiting. Maar ook nu kwam de laatste pas nooit goed terecht voor de Brusselaars. Niet dat dat Genk een zorg was natuurlijk. Het ving op en prikte tegen. Een mooie combinatie tussen De Bruyne en Ogunjimi werd door deze laatste te zwak richting doel getrapt. Pudil kwam het verdedigende compartiment nog versterken in de plaats van De Bruyne. Toch was het nog bibberen want Anderlecht bleef komen. Kennedy kwam nog in de plaats van Buffel. Maar voor het eerst sinds 1998 hield blauwwit de punten thuis tegen Anderlecht. De Cristal Arena barstte uit in een feest. Minstens een tweede plaats ligt nu binnen handbereik. Stilaan komt de derde titel dichterbij.

Opstelling KRC Genk : Courtois, Anele, Matoukou, Joneleit, Mavinga, Nadson, Tözsèr, De Bruyne (84' Pudil), Buffel 90' + 2' Kennedy), Vossen (76' Hubert) en Ogunjimi.

Opstelling RSC Anderlecht : Proto, Juhasz, Gillet, Mazuch, Lecjaks, Kljestan, Kouyaté, Suarez, Kanu (45' Badibanga), De Sutter (53' Veselinovic) en Lukaku.

Doelpunten :

18' : 1 - 0 : Vossen

Gele kaarten : 20' Kljestan (fout), 61' Proto (fout), 68' Joneleit (fout)

Rode kaarten :

Scheidsrechter : Frank De Bleeckere

Toeschuwers : 24.294

Ouder Recenter