In een fel betwiste kampioenschapswedstrijd heeft KRC Genk met 1 - 1 gelijk gespeeld tegen Standard. Het had aan dat ene punt genoeg om zijn derde landstitel binnen te halen.

KRC Genk had vanavond mogelijk afspraak met de geschiedenis. De derde landstitel lag voor het grijpen. Winnen of gelijk spelen was voldoende. Maar met Standard als tegenstander was dat allesbehalve evident. Waar Genk over de volledige competitie veruit de meest regelmatige ploeg was, waren de Luikenaars dè verrassing van play-off 1. In negen wedstrijden verloren ze amper twee punten. In een afgeladen volle Cristal Arena beloofde het een thriller van formaat te worden.

Vercauteren kon, op Barda na, beschikken over zijn volledige kern. Hij behieldt het vertrouwen in dezelfde elf die gingen winnen bij AA Gent. Wel kwam Joneleit terug uit schorsing en nam zijn plaats in de verdediging weer in, ten nadele van Nadson. Vanden Borre bleef, enigszins verrassend, in de plaats van Buffel op rechts.

Dominique D'Onofrio startte au grand complet. Pocognoli geraakte dan toch speelklaar en begon op zijn vertrouwde stek als linksachter.

Koude douche vlak voor rusten. 

De eerste vijfentwintig minuten waren een lange studieronde. Er werd wel heftig gespeeld, de duels waren viriel. Maar echte kansen waren er niet. Beide ploegen prikten wel eens, Standard met Van Damme en Tchité, Genk met De Bruyne en Ogunjimi. De eerste echte opwinding kwam er toen Mavinga bij een tussenkomst het hoofd van Carcela raakte. Onmiddellijk werd medische assistentie gevraagd en de ongelukkige Marokkaan werd hevig bloedend afgevoerd. In zijn plaats kwam Nong. Het werd dan even potig. Gele kaarten voor Opare en Kanu na vuile fouten op Vossen en De Bruyne waren het gevolg.

Na 35 minuten miste Jelle Vossen de kans om Genk op voorsprong te brengen. Zijn kopbal van dichtbij ging maar nipt voorlangs. Dat was het sein voor de blauwwitten om vooruit te trekken. Vossen stak mooi door tot bij Vanden Borre. Bolat kon zijn voorzet nog net even raken waardoor Ogunjimi al voorbij de bal was. Even later deed Kevin De Bruyne zijn kunststukje van in Gent bijna over. Een mooi gekrulde vrije trap spatte uiteen op de paal. In de derde minuut van de blessuretijd kreeg Genk dan het deksel op de neus. Defour dropte een vrije trap in het pak. De bal werd ongelukkig geraakt door Mavinga en viel in de voeten van Mangala die van dichtbij Courtois verschalkte. 0 - 1 en een koude douche voor Genk.

Gouden wissel van Vercauteren. 

Geen van beide trainers wijzigde zijn elftal. Na 8 minuten kreeg Genk zijn eerste kans. Vossen loodste Ogunjimi voor doel maar Bolat ging goed in de voeten van de Genkse spits. De Cristal Arena ging als één man achter de thuisploeg staan en Genk zette alles op alles voor de gelijkmaker. Toch moest het oppassen voor de tegenstoten van Standard. Met Buffel in de plaats van Vanden Borre bracht Vercauteren vers bloed. Buffel kon al meteen voorbrengen maar De Bruyne trapte zijn voorzet over en naast. 

Met Nwanganga in de plaats van Hubert kwam er een mannetje meer in de aanval. En dat bleek een gouden wissel te zijn. Zijn eerste balcontact was raak. Van in de kleine rechthoek ramde Kennedy de bal met hoofd binnen. 1 - 1 en Genk opnieuw virtueel kampioen. Een kolkende Cristal Arena schreeuwde zijn ploeg vooruit maar voor de jongens van Vercauteren bleef het zaak het hoofd koel te houden. Toch moest Thibaut Courtois driemaal tereke zijn ploeg recht houden. Maar dat deed hij met brio. De spanning werd ondraaglijk in de Cristal Arena tot na drie minuten blessuretijd scheidsrechter De Bleeckere eindelijk een einde maakte aan de wedstrijd.

Genk is voor de derde keer in zijn bestaan landskampioen. Een titel van de regelmaat. 

Opstelling KRC Genk : Courtois, Anele, Matoukou, Joneleit, Mavinga, Hubert (75' Nwanganga), Tözsèr, De Bruyne, Vanden Borre (64' Buffel), Vossen en Ogunjimi.

Opstelling Standard : Bolat, Pocognoli (71' Leye), Opare, Mangala, Kanu, Van Damme, Defour (84' Goreux), Witsel, Carcela (30' Nong), Camara en Tchité.

Doelpunten :

45' + 3' : 0 - 1 : Mangala
79' : 1 - 1 : Kennedy 

Gele kaarten : 26' Mavinga (fout), 34' Opare (fout), 35' Kanu (fout)

Rode kaarten :

Scheidsrechter : Frank De Bleeckere

Toeschouwers : 24.296

Ouder Recenter