1 - 2 winst in Anderlecht!
20/05/18

1 - 2 winst in Anderlecht!

1 - 2 winst in Anderlecht!

Voor wat misschien de belangrijkste wedstrijd van het seizoen zou worden moest Racing Genk het opnemen tegen Anderlecht. “Een gewond dier,” vertelde coach Philippe Clement. “Maar dan zijn ze net het gevaarlijkst. We krijgen hier een eerste matchbal. Ik hoop dat we die meteen kunnen verzilveren. Lukt dat niet dan hebben we misschien nog de barragewedstrijd tegen de winnaar van Play-Off 2. Dan zal het daar moeten lukken. Mijn jongens zien er in elk geval niet tegen op om nog een week langer alles te geven. Met het derde scenario, plaats zes en met lege handen blijven zitten, houd ik geen rekening. Wij zouden alleszins dat Europese ticket verdienen.”

Op zijn persbabbel voor de wedstrijd had Clement het over een historische dag. “Voor het eerst waren alle spelers beschikbaar. Ook Bryan Heynen deed een stuk van de training mee.” Dat betekende dat de Genkse coach enkel Malinovskyi moest missen door schorsing. Zijn logische vervanger was Dries Wouters.

Coach Vanhaezebrouck wist vooraf dat ook voor Anderlecht nog veel op het spel stond. De mogelijke vetpot van de Champions League of de troostprijs van de Europa League. “Het zal moeilijk worden,” aldus de Anderlecht coach. “We hangen af van Standard.  Toch hoop ik dat mijn spelers beseffen dat het kampioenenbal toch veel meer betekent dan de Europa League.” De thuisploeg moest het doen zonder de geschorste Dendoncker en de geblesseerden Markovic en Onyekuru. Ex Genk-speler Kara, pas hersteld van een knieblessure, begon meteen in de basis.

0 – 2 aan de rust via Wouters en Trossard.

De bezoekers begonnen enthousiast aan de wedstrijd. Binnen de minuut zonderde Nastic Pozuelo af schuin voor doel. De Spanjaard besloot maar net voorlangs. Anderlecht liet niet begaan en antwoordde met een omhaal van Teodorczyk in de handen van Vukovic.

Net voor het kwartier leek Genk op voorsprong te komen. Trossard nam goed aan centraal voor doel, draaide en keerde zich knap vrij en besloot heerlijk in de bovenhoek. Alles wat Genks was in extase maar de VAR gooide terecht roet in het eten. Samatta keerde, net voor hij de voorzet gaf, terug uit buitenspel en het Limburgse feestje ging niet door.

Anderlecht vatte moed en Teodorczyk kon onder druk van Aidoo net niet met hoofd bij een strakke voorzet van Trebel. Vanaf dan verloor de wedstrijd  aan spankracht. Tot in minuut vijfendertig. Toen achtte Dries Wouters zijn moment gekomen. Als we er niet door geraken dan doe ik het maar op afstand moet hij gedacht hebben en hij pegelde van ver buiten de zestien dan toch de 0 – 1 op het scorebord.

Twee minuten later nam Trossard wraak voor zijn afgekeurd doelpunt van eerder in de match. Mooi vrij kappen en dan overhoeks binnentrappen, zo doe je dat als je in vorm bent en Leandro Trossard heet. Kort voor rust kon Seck, op voorzet van Nastic, Samatta nog afzonderen voor Sels maar dit keer liet Spajic zich niet ringeloren en met hulp van zijn doelpunt bezwoer hij het gevaar. Tegen een gekruist schot van opnieuw Trossard had niemand enig verweer maar dit keer zeilde de bal net naast de paal buiten. Zo ging Genk de rust in met een hoopgevende 0 – 2 voorsprong.

 1 - 2 winst.

Na een doorsteekballetje van Trossard voor Pozuelo dat te hard was antwoordde Anderlecht met  een vrije trap van Kums riching tweede paal. Daar stond Kara om tegen zijn ex-ploeg te scoren maar hij geraakte niet voorbij Vukovic. Toch scoorde de thuisploeg de aansluitingstreffer. Saelemaekers mocht voorzetten tot bij de vrijstaande Teodorczyk en die kopte onhoudbaar de 1 – 2 binnen.

De Mauves gingen meteen verder op hun elan. Trebel haalde uit vanop dertig meter maar Vukovic wist er raad mee. Kort daarna claimde Teodorczyk een strafschop maar scheidsrechter Van Driessche trapte er niet in. Iets voorbij het uur mocht Sander Berge zijn wederoptreden vieren na maanden blessureleed. Hij verving doelpuntenmaker Dries Wouters.

Met nog een kwartier te gaan mocht Kums een vrije trap nemen net buiten de Genkse zestien. Hij lepelde de bal over de bezoekende muur maar Vukovic toonde zich van zijn beste kant en haalde de bal uit zijn doelvlak. Dat was even later niet nodig toen de jonge Saelemaekers van dichtbij een verloren gewaande bal aan de tweede paal in het zijnet trapte.

Ook een tweede goed getrapte vrijschop van Trebel belandde een kleine tien minuten voor het einde in de grijpgrage handen van Vukovic. Met Schrijvers voor Pozuelo en Buffel voor Ndongala moest Genk de voorsprong over de streep zien te trekken. Maar het daarbij zeker een fabuleuze Vukovic nodig die drie minuten voor affluiten een kopbal van Teodorczyk magistraal vanonder de deklat tikte. Aan de overkant kruiste Berge goed tot bij Buffel maar Schrijvers trapte diens voorzet hoog over.

Het bleef bij een 1 – 2 eindstand. Omdat AA Gent ging winnen op het veld van kampioen Club Brugge kon Genk de eerste matchbal niet verzilveren. De herkansing moest er komen tegen de winnaar van Play-Off 2.

Opstelling Anderlecht : Sels, Deschacht, Kara, Spajic, Najar (45’ Amuzu), Gerkens, Morioka (83’ Sambi Lokonga), Kums, Trebel, Saelemaekers en Teodorczyk (90’ Ganvoula).

Opstelling KRC Genk : Vukovic, Nastic, Colley, Aidoo, Mata, Wouters (63’ Berge) , Seck, Pozuelo (77’ Schrijvers), Trossard, Ndongala (84’ Buffel) en Samatta.

Doelpunten :

35’ : 0 – 1 : Wouters
37’ : 0 – 2 : Trossard
55’ : 1 – 2 : Teodorczyk

Gele kaarten : 18’ Nastic, 50’ Wouters, 72’ Trebel

Rode kaarten :

Scheidsrechter : Bram Van Driessche

Ouder Recenter

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Schrijf me nu in!