do 26 jul 2018, 20:00
KRC Genk KRC Genk 5 - 0 CS Fola Esch CS Fola Esch

“We weten wat ons te doen staat,” vertelde Philippe Clement voor de wedstrijd. “We zullen ons tempo moeten opleggen vanbij het begin. Dat is de enige manier om de muur open te breken. Want de Luxemburgers hebben echt wel kwaliteiten. We gaan heus geen vijftien kansen krijgen dus we zullen er efficiënt mee moeten omspringen.”

Clement had aangekondigd dat zijn twee doelmannen deze week zouden spelen. Tegen Esch werd het Jackers die tussen de palen stond. Bovendien waren er basisplaatsen voor nieuwkomer Lucumi en youngster Edon Zhegrova.

Overtuigend Genk klaart de klus al voor de rust.

Je kan een wedstrijd moeilijk mooier beginnen dan met een dot van een vrijschopdoelpunt. Dat was precies wat Ruslan Malinovskyi op de mat legde na amper drie minuten. Enig mooi was zijn krul met links en doelman Hym mocht zich al meteen omdraaien.

Na acht minuten probeerde Zhegrova iets heel moois. Hij pikte de bal op aan de eigen zestien, zette half Esch in de wind en haalde dan uit vanop twintig meter. De poging ging maar nipt over de kruising. Een minuutje later vertrok Nastic op zijn kenmerkende manier over links en zette voor. Samatta kon net niet hoog genoeg klimmen en kopte nipt naast. Vlak daarna lanceerde Jackers met een snelle inworp Trossard. Die troefde zijn verdediger af in snelheid maar zijn stifter belandde over doel.

Net voor het k:wartier speelde Malinovskyi Trossard aan met een korte corner. Leandro dreef op en haalde uit maar de bal ging nipt over de dwarsligger. Kansen genoeg dus en de doelpunten konden bijgevolg niet uitblijven. Toch waren het de Luxemburgers die eerst een kansje kregen. Hadji kopte dat nipt over. Dan vond de thuisploeg het genoeg en schakelde, ondanks de hitte, nog een versnelling hoger. Trossard recupereerde in de bezoekende zestien, legde de bal tot bij Pozuelo en die trapte voor de neus van de ook goed geposteerde Samatta binnen.

Zes minuten later waren de rollen omgekeerd. Pozuelo lanceerde Trossard en die was opnieuw sneller dan zijn tegenstander om de 3 – 0 tegen de touwen te trappen. Toen Dewaest twee minuten later er met een mooie kopslag op hoekschop van Pozuelo ook nog eens 4 – 0 van maakte was de wedstrijd al voor de rust gespeeld. Na een drankpauze ging de voet dan van het gaspedaal. Doelman Hym moest nog wel goed plat om een trap van Malinovskyi onschadelijk te maken en Corral-Garcia trapte aan de overkant nog voorlangs maar meer opwinding was er niet meer tot aan het rustsignaal.

Rustig meesterschap na de rust.

Genk startte de tweede helft met Seck in de plaats van Malinovskyi en kreeg al meteen een mooie kans. Samatta geraakte ook met een snoekduik niet bij een goede voorzet van Zhegrova. Twee minuten later was er een uitstekende tussenkomst van doelman Hym nodig om Ally van een doelpunt te houden. Samatta kopte de rebound nog tot bij Pozuelo maar die vergat af te werken.

Fola dreigde even met een vrije trap die weggewerkt werd door Seck. Maar dan ging het weer naar de overkant. Pozuelo trapte een vrije trap in de muur, Zhegrova pikte het leer op maar besloot naast. Samatta kopte goed naar de grond maar de bal ging naast. Doelman Hym liet dan zien dat hij wel op niveau stond te spelen. Eerst sloeg hij een half-volley van Trossard uit zijn doelvlak en kort daarna hield hij de ingevallen Zinho Gano van het eerste Europese doelpunt uit zijn carrière. Seconden later lag Hym opnieuw in de weg van een schuiver van diezelfde Gano.

Toch deed Genk er nog een doelpuntje bij. Verdediger Chrappan zette een tackle in binnen de grote rechthoek en kreeg de bal ongelukkig tegen de arm. Strafschop vond scheidsrechter Strömbergsson en hij legde de bal op de stip. Met veel lef stiftte Trossard de penalty binnen. De riem ging er dan definitief af. De gewenste uitgangspositie was gehaald, de terugwedstrijd in Luxemburg is louter een formaliteit. Voor de supporters die de verplaatsing naar het Groothertogdom niet kunnen maken is er de live-uitzending op TV Limburg. Genk kon met gerust gemoed de eerste wedstrijd in de Jupiler League in Lokeren gaan voorbereiden.

Supportersactie: Kocht je een ticket voor deze wedstrijd? Houd het goed bij en ruil het in de ticketshop voor korting (ter waarde van je ticket) op een abonnement!

Opstelling KRC Genk : Jackers, Nastic, Lucumi, Dewaest, Maehle, Berge, Malinovskyi (45’ Seck), Pozuelo (62’ Gano), Zhegrova, Trossard en Samatta (73’ Piotrowski).

Opstelling CS Fola Esch : Hym, Dikaba, Corral-Garcia (64’ Bensi), Muharemovic, Sacras, Hadji, Mersch, Kirch, Klapp (79’ Seydi), Klein en Chrappan.

Doelpunten :

03’ : 1 – 0 : Malinovskyi
19’ : 2 – 0 : Pozuelo
25’ : 3 – 0 : Trossard
27’ : 4 – 0 : Dewaest
72’ : 5 – 0 : Trossard (strafschop)

Gele kaarten : 02’ Chrappan, 57’ Muharemovic