Genkse trein dendert over Daknam : 0 - 4 in Lokeren!

29-07-2018

“ Bij Lokeren is niet zoveel veranderd,” vertelde Philippe Clement voor de wedstrijd. “Als eerste wedstrijd van het seizoen is een trip naar Lokeren natuurlijk pittig. Ik had liever thuis begonnen. Ze spelen ongetwijfeld goed georganiseerd en met snelle omschakelingen. We zullen een serieuze muur moeten openbreken.”

Clement wijzigde het elftal dat over CS Fola Esch walste op vier plaatsen. Vukovic nam zijn plaats onder de lat weer in. Uronen, Aidoo en Ndongala vervingen Nastic, Lucumi en Zhegrova.

Peter Maes van zijn kant vond dat zijn ploeg nog stappen moest zetten. “Zeker thuis, daar hebben we vorig seizoen veel te veel punten laten liggen. Ik ben tevreden over de voorbereiding. Met onze nieuwe spits Saroka hebben we iemand met goede voetjes. Daardoor kunnen we beter de bal vasthouden.” Maes moest liefst vier spelers missen. Tirpan, Michel, Rassoul en Mpati lagen in de lappenmand.

Opnieuw verschroeiend begin van de wedstrijd.

Net als tegen de Luxemburgers uit Esch maakte Genk een droomstart. We waren net geen drie minuten aan het spelen toen Pozuelo zijn man uitkapte iets buiten de zestien. Hij zocht en vond een gaatje tussen doelman Verhulst en de verste paal en prikte de bal enig mooi tegen de touwen.

Vanaf dan beheerste Genk rustig de wedstrijd. De thuisploeg kon op geen enkel moment een vuist maken en het balbezit was volledig voor blauwwit. Zo kabbelde de match rustig verder zonder veel opwinding. De Ridder controleerde nog wel een bal met de  bovenarm in de zestien maar scheidsrechter Vertenten floot niet. Zijn collega Delferière in het VAR busje deed dat evenmin en het spel ging verder.  Kort daarna gingen Cevallos en Malinovskyi in duel op de rand van de zestien. De Oekraïner ging slim tegen de vlakte en versierde een vrije trap op een voor hem uitgelezen stek. Ruslan knalde de bal niet zoals hij dat gewend is over de muur maar laag aan de andere kant en het stond 0 – 2.

Goed twintig minuten ver in de match liet Joakim Maehle zien dat hij meer kan dan alleen verdedigen toen hij op zijn eentje de Lokerense linkerflank in zijn hemd zette en maar net voorlangs trapte. Vier minuten later draaide Pozuelo goed weg van zijn verdediger en bracht voor. Zijn voorzet was net een tikkeltje te scherp voor de aanstormende Samatta die lang uitvallend niet bij de bal kon.

Iets over het halfuur haalde Malinovskyi nog eens uit van ver buiten de zestien maar doelman Verhulst schatte de baan van het schot goed in en kon de bal zonder gevaar over de doellijn laten gaan. Drie minuten later kreeg Lokeren de bal niet weg voor het eigen doel. Trossard pikte het leer op en ging meteen zijn kans maar trapte centimeters naast. Een mooi uitgespeelde tegenaanval zette kort daarop Trossard voor doel maar hij werd afgestopt door een teruggekeerde verdediger.

De bezoekers bleven druk zetten. Berge ging zowaar over de linkerflank de zestien binnen en legde terug tot bij Samatta. Opnieuw zat er een Lokerense voet tussen. Genk vond het dan welletjes voor de eerste helft en ging oververdiend de rust in met een dubbele voorsprong.

Genkse trein is niet te stoppen.

Behalve de vervanging van Maehle door Nastic na goed zes minuten gebeurde er niet veel in de aanvangsfase van de tweede helft. Daar probeerde Ndongala iets aan te veranderen toen hij voorbij Skulason sneed en achteruit legde tot bij Trossard. Zijn gekraakt schot ging nipt naast.

Genk bleef prachtige combinaties op de mat leggen en Lokeren kon niet meer dan bewonderend toekijken. Berge dook alweer op in de zestien maar zijn strakke voorzet ging aan alles en iedereen voorbij. Pechvogel Samatta kon alweer net niet bij een gemeten voorzet van Pozuelo maar op het uur lukte het dan toch. Trossard wurmde zich in schietpositie maar zijn poging werd afgeblokt. In de rebound was Ndongala er als de kippen bij om binnen te duwen.

Met nog twintig minuten te gaan en na opnieuw een mooie Genkse combinatie moest Filipovic de doorgebroken Uronen tegen het gras trekken. Scheidsrechter stuurde de verdediger vervroegd naar de kleedkamer. Twee minuten later deed Genk er nog een goaltje bij. Geen enkele thuisverdediger kreeg vat op de aalvlugge Trossard en Leandro maakte er 0 – 4 van.

Kat in het bakkie zou je dan zeggen, tijd om gas terug te nemen. Maar dat was zonder de Genkse waard gerekend. De jongens van Philippe Clement gingen rustig verder. Ndongala mocht van dichtbij nipt over koppen en na weer maar eens een staaltje van heerlijk combinatievoetbal krulde Pozuelo zijn poging maar net naast. Aan de overkant kreeg Lokeren dan toch iets wat op een kans leek maar Marzo kopte vrijstaand over.

In de slotfase mocht Gano nog enkele minuten meepikken toen hij generaal Pozuelo kwam vervangen. Maar dan ging de riem er echt af bij Genk al bleef coach Clement zijn jongens aanjagen. Het hoefde niet meer. Lokeren kon niet anders dan zich neerleggen bij een verdiende 0 – 4 overwinning van Genk.

Opstelling Sporting Lokeren : Verhulst, Marzo, Maric, Skulason, Overmeire, Cevallos (71’ Diaby), Miric (45’ Hupperts), De Ridder, Marecek (79’ Terki), Filipovic en Saroka.

Opstelling KRC Genk : Vukovic, Uronen, Dewaest, Aidoo, Maehle (51’ Nastic), Berge (73’ Seck), Malinovskyi, Pozuelo (84’ Gano), Trossard, Ndongala en Samatta.

Doelpunten :

03’ : 0 – 1 : Pozuelo
16’ : 0 – 2 : Malinovskyi
60’ : 0 – 3 : Ndongala
72’ : 0 – 4 : Trossard

Gele kaarten :

Rode kaarten : 69’ Filipovic

Scheidsrechter : Bart Vertenten

Toeschouwers : 4.495

Na de wedstrijd reageerden Dieumerci Ndongala en Ruslan Malinovskyi bij KRC Genk TV.

Ouder Recenter