Kwalificatie komt nooit in gevaar. 1 - 2 in Poznan.

16-08-2018

“We hebben thuis gewonnen met 2 – 0 en dat was het,” vertelde Philippe Clement aan de vooravond van de wedstrijd. “Al de gemiste kansen van toen tellen niet meer. Daarom heb ik mijn jongens op het hart gedrukt dat ze de wedstrijd moeten beginnen alsof het nog 0 – 0 is. Poznan uit of thuis, dat is een heel verschil. In Genk hebben we hun aanvallende kwaliteit kunnen neutraliseren. Het wordt zaak om dat opnieuw te doen, vanaf de eerste minuut.”

Clement wisselde, vergeleken met de thuiswedstrijd, enkel Lucumi voor Aidoo.

“Voor ons zijn de supporters belangrijk. Ze zijn een extra wapen. Genk is een sterk team maar hopeloos is onze opdracht niet. Moeilijk, dat wel maar we kunnen beter dan in de heenwedstrijd. Bovendien hebben we met Tiba een erg belangrijke speler opnieuw ter beschikking,” aldus Poznan coach Ivan Djurdjevic.

Hij wijzigde zijn team op vier plaatsen. Makuszewski was geschorst, Tralka, Jevtic en Orlowski begonnen op de bank. In hun stonden Janicki, Tiba, Jozwiak en Amaral in de basiself. Tijdens de opwarming blesseerde Kostovych zich nog. Hij werd vervangen door Vujadinovic.

Genk maatje te groot, dubbele voorsprong aan de rust.

Het eerste schot tussen de palen was van Genkse makelij. Ndongala onderschepte een weggetrapte bal en speelde meteen Maehle aan. De rechtsachter trapte in een tijd op doel en Buric had twee pogingen nodig om de bal vast te houden. We schreven toen minuut vijf. De eerste grote kans was ook Genks. Pozuelo en Malinovskyi combineerden goed op het middenveld. De Oekraïner stak mooi diep richting Samatta. Iedereen bij Poznan geloofde in buitenspel maar de vlag bleef beneden. Doelman Buric was goed uit zijn kooi gekomen en stopte Samatta af.

Twee minuten later mocht diezelfde Samatta opnieuw doorgaan op het randje van buitenspel. Hij haalde de achterlijn maar ging zijn eigen kans vanuit een scherpe hoek. Terugleggen voor doel was waarschijnlijk beter geweest maar Malinovskyi kon de rebound nog op de slof nemen. Buric lag in de goede hoek.

Poznan zette daar erg weinig tegenover. Een zwak kopballetje van De Marco, daarbij bleef het. Voor Genk lukte het wel. De bal waaide over de Poolse verdedigers tot bij Ndongala, voor de gelegenheid uitgeweken naar de linkerflank. Die behield het overzicht en schilderde het leer op het hoofd van Samatta aan de tweede paal. Tegen diens kopbal had Buric geen enkel verhaal.

Drie minuten later draaide Malinovskyi mooi weg van zijn man, rukte op en zette Trossard alleen voor doel. Buric was nu wel bij de pinken en stopte de poging. Kort daarna glipte Trossard opnieuw door de buitenspelval maar zijn voorzet richting de tweede paal ging de mist in. Even voor het halfuur mocht Malinovskyi een vrije trap nemen op een van zijn favoriete posities. Maar het kan niet altijd feest zijn als Mali trapt en de bal verdween over de lat. Kort daarna mocht hij het opnieuw proberen, dit keer vanop zo’n vijfendertig meter maar ook nu viel de bal iets te laat en scheerde over de lat.

Genk bleef heerlijke combinaties op de mat toveren. Pozuelo vond Trossard die Uronen in het straatje stuurde. Maar de voorzet vond geen ploegmaat. Het was wachten op minuut zevendertig voor het eerste gekadreerde schot van de thuisploeg. Jozwiak probeerde het vanop de rand van de zestien maar Vukovic was bij de pinken en duwde de bal uit zijn doelvlak. Gytkjaer probeerde het even later ook maar zijn schot geraakte zelfs niet tussen de palen.

Op slag van rust ging Jozwiak in de fout binnen de zestien. Hij trok Ndongala tegen het canvas en scheidsrechter Guida legde de bal op de stip. Leandro Trossard zette de strafschop ijskoud om. Meteen kon Genk gaan rusten met een geruststellende dubbele voorsprong.

Poznan sputtert nog even tegen maar kwalificatie komt niet in gevaar.

Goed vijf minuten ver in de tweede helft scoorde de thuisploeg de aansluitingstreffer. Janicki kopte een vrije trap van dichtbij op de paal maar Cywka knalde van ver de rebound tegen de touwen. Dat inspireerde Tiba even later tot een nieuwe poging van ver. Dit keer ging de bal naast. Genk antwoordde met een slim balletje breed van Ndongala naar Malinovskyi. Ruslan kon van dichtbij zijn kans gaan maar Buric had een prima reflex in huis en stopte het schot.

Op het uur en bij een geruststellende tussenstand mochten Pozuelo en Trossard vervroegd naar de kleedkamer. Piotrowski en Zhegrova waren hun vervangers. De wedstrijd bloedde langzaam dood. Berge kreeg nog een kans na een voorzet van Ndongala maar hij trapte naast. Aan de overkant moest Aidoo zich voor een schot van Jozwiak gooien. Linksachter Uronen probeerde het met een hard schot vanop de hoek van de zestien maar trapte nipt naast.

Met nog een dik kwartier te gaan mocht ook Malinovskyi de douches opzoeken. In zijn plaats kwam Seck. Genk haalde nu de voet helemaal van het gaspedaal. Het combineerde wel nog goed met Samatta en Uronen die kon voorzetten maar Buric graaide de bal weg voor de neus van de inlopende Ndongala.

Het hoefde ook allemaal niet meer. Poznan was leeg gespeeld. De kwalificatie was op geen enkel moment in gevaar. De volgende Europese trip wordt er een naar Denemarken.

Opstelling KKS Lech Poznan : Buric, De Marco, Rogne (28’ Orlowski), Gajos (72’ Jevtic), Cywka, Kostevych,  Amaral, Tiba, Janicki, Jozwiak en Gytkjaer (72’ Tomczyk).

Opstelling KRC Genk : Vukovic, Uronen, Dewaest, Aidoo, Maehle, Berge, Malinovskyi, Pozuelo (60’ Piotrowski), Trossard (60’ Zhegrova), Samatta en Ndongala.

Doelpunten :
19’ : 0 – 1 : Samatta
47’ : 0 – 2 : Trossard (strafschop)
49’ : 1 – 2 : Cywka

Gele kaarten : 38’ Jozwiak, 66’ Malinovskyi

Rode kaarten :

Scheidsrechter : Marco Guida (Italië)

Toeschouwers : 20.765

Ouder Recenter