Groepsfase binnen handbereik na 5 - 2 tegen Brondby.

23-08-2018

Een ontspannen Philippe Clement op de persconferentie de dag voor de wedstrijd. “De match tegen Charleroi  was in zeker zin de ideale generale repetitie voor die tegen Brondby. Al is de veldbezetting iets anders, toch zetten ze dezelfde hoge druk. Het is bovendien een fysiek sterke tegenstander. Maar of ze die druk een ganse wedstrijd kunnen volhouden valt nog te bezien. We zullen er ook voetballend moeten uitkomen. We mogen ook niet flauw doen, af en toe zal een lange bal ook nodig zijn.”

Qua selectie had Clement geen enkel probleem. Vergeleken met de wedstrijd tegen Charleroi begonnen Dewaest en Samatta in de basis ten koste van Aidoo en Gano.

Brondby coach Zorniger had respect voor de tegenstander. “In Europa hebben ze al het één en het ander bewezen. Dan zullen ze wel favoriet zijn zeker. Maar veel betekent dat niet. We respecteren de kwaliteiten van Genk maar we geloven ook in de onze. We hebben ons eigen plan.”

Zorniger had defensieve zorgen. Hij kon geen beroep doen op Röcker (geblesseerd) en Kabongo (geschorst). Arajuuri was twijfelachtig maar geraakte toch speelklaar.

Moeilijk eerste helft maar toch met 2 – 0 de rust in.

Zoals vooraf aangekondigd zetten de Denen hoog druk van bij de aftrap. Het duurde dan ook tot in minuut acht vooraleer Genk een aanval die naam waardig kon opzetten. De voorzet van Maehle vond geen aanspeelpunt. Het eerste schot tussen het kader was Deens. Of beter op het kader want de poging van Mukhar strandde op de lat. Voor zover dat nodig was waren de blauwwitten gewaarschuwd.

Diezelfde Mukthar bleef enkele minuten met een gelukje in balbezit na een trap op de benen van Dewaest. Hij probeerde het in één tijd maar Vukovic kon de bal over de lat tikken. Kort daarna gaf een foutje in de Genkse verdediging Erceg de kans om op doel te trappen. Hij deed dat veel te zwak en Vukovic had de bal maar voor het oprapen.

De thuisploeg probeerde voetballend onder de druk uit te komen met eentijdsvoetbal maar de Denen stonden goed georganiseerd en vooralsnog was er geen doorkomen aan. Dan maar een lange bal dacht Uronen en hij vond de door gespurte Samatta maar het schot van de Tanzaniaan week af op een Deense voet. Het doelpunt viel zoals al zo vaak vanop een stilstaande fase. Pozuelo slingerde een voorzet voor doel en wie anders dan Ally Samatta kopte laag in de rechterbenedenhoek binnen.

Twee minuten later was het bijna opnieuw raak. Opnieuw na een vrije trap van Pozuelo maar dit keer kon Dewaest net niet bij de bal. Op slag van rust ging Trossard de zestien binnen en wilde voorzetten. De bal belandde ongelukkig op de arm van Larsson en scheidsrechter Treimanis legde de bal op de stip. Trossard zelf klaarde de klus en trapte de penalty voorbij Schwäbe. Meteen kon Genk naar de koffie met een 2 – 0 voorsprong.

Samatta met de hattrick.

De tweede helft begon met een prima kans voor de bezoekers. Erceg werd afgezonderd schuin voor doel maar zijn schot werd in hoekschop getikt door Vukovic. Die leverde de aansluitingstreffer op voor Brondby. Arajuuri legde de bal terug met het hoofd en Hermannsson trapte van dichtbij binnen.

En het werd nog erger. Amper vijf minuten later stond het zowaar opnieuw gelijk. Erceg lepelde de bal over de Genkse verdediging en Wilczek trapte overhoeks binnen. Genk antwoordde meteen met een prima voorzet van Pozuelo maar zoals zo vaak de laatste tijd stond het doelhout in de weg. Ndongala trapte op de lat. Genk liet het daar niet bij. Nog geen minuut later bracht Malinovskyi de bal voor tot aan de tweede paal en wie stond daar om de 3 – 2 binnen te koppen ? Inderdaad, Ally Samatta.

Nadat het spel enkele minuten stil gelegen had omdat Ndongala verzorging nodig had aan het hoofd ging Genk verder op zijn elan. Met resultaat. Pozuelo draaide weg van zijn man in de zestien en trapte op doel. Schwäbe kon de bal niet vasthouden, de Deense verdediging aarzelde en Samatta was er opnieuw als de kippen bij om zijn derde van de avond te scoren.

Ndongala, aangeslagen na zijn botsing met Arajuuri, ging na goed zeventig minuten naar de kant voor Paintsil. De combinaties van de thuisploeg werden beter en beter. Eentijdsvoetbal zette Uronen alleen voor de doelman maar die had een goede reflex in huis. Toch werd het nog 5 – 2. De aalvlugge Paintsil recupereerde de bal in de zestien, draaide rond zijn man en legde het vijfde doelpunt in de voeten van Trossard. Die miste niet en de geruststellende voorsprong stond op het bord. De groepsfase lag binnen handbereik

Opstelling KRC Genk : Vukovic, Uronen, Lucumi, Dewaest, Maehle, Berge, Malinovskyi, Pozuelo, Trossard, Samatta en Ndongala (73’ Paintsil).

Opstelling Brondby IF : Schwäbe, Jung, Hermansson, Kaiser (78’ Tibbling), Mukhtar, Larsson, Wilczek, Christensen (88’ Fisker), Radosevic, Arajuuri en Erceg (70’ Uhre).

Doelpunten :

37’ : 1 – 0 : Samatta
45’ : 2 – 0 : Trossard (strafschop)
46’ : 2 – 1 : Hermannsson
51’ : 2 – 2 : Wilczek
54’ : 3 – 2 : Samatta
70’ : 4 – 2 : Samatta
91’ : 5 – 2 : Trossard

Gele kaarten : 16’ Samatta, 48’ Uronen, 68’ Erceg

Rode kaarten :

Scheidsrechter : Andris Treimanis (Letland)

Toeschouwers : 12.110

Na de wedstrijd sprak KRC Genk TV met doelpuntenmachine Ally Samatta en sterkhouder in de defensie Jere Uronen.

Ouder Recenter