zo 26 aug 2018, 20:00
KRC Genk KRC Genk 3 - 2 W. Beveren W. Beveren

“De wedstrijden volgen elkaar in een razend tempo op,” zo luidde het bij Philippe Clement voor de wedstrijd. “We mogen ons verwachten aan een stevig blok dat ons uit onze tent zal willen lokken om dan snel om te schakelen. Het is nog afwachten met welke jongens we aan de wedstrijd zullen beginnen. Ik moet ervoor zorgen dat zo veel mogelijk spelers zo fris mogelijk blijven.”

Clement gooide het team dat Brondby versloeg dan ook duchtig door elkaar. Er waren liefst zeven wijzigingen in het basiselftal. Nastic, Zhegrova, Paintsil, Seck, Heynen, Aidoo en Gano begonnen aan de wedstrijd.

“We mogen niet onder de indruk zijn van het spel van Genk,” vertelde Yannick Ferrera. “Ze spelen dan wel het mooiste voetbal in België maar wij moeten alleen kijken naar onszelf. Zoals altijd gaan we voor de overwinning al besef ik dat het niet gemakkelijk zal zijn.” Ferrera begon met Jubitana en Keita in de basis. Van Damme en Verstraete startten op de bank.

Zuinige 1 – 0 aan de rust.

De thuisploeg begon goed aan de wedstrijd. Pozuelo bracht de bal voor doel, Gano legde af maar Paintsil trapte vrijstaand voor doel hoog over. Maehle sloot aan met een goede voorzet die door doelman Roef voor de neus van Gano weggeplukt werd. De bezoekers antwoordden met een bal voor doel van Massop die door Aidoo in hoekschop geduwd werd.

Maar de Genkse druk hield aan en nog voor minuut twintig klom blauwwit op voorsprong. Paintsil dreef op met de bal, legde breed tot bij Gano en die verlengde gepast tot bij Zhegrova. Kappen met rechts en trappen met links, het handelsmerk van de Genkse youngster, en het stond 1 – 0. Waasland-Beveren kreeg geen kans bij elkaar gespeeld, zelfs niet toen Aidoo met een zeldzaam missertje de bal pardoes in de voeten van Forte duwde.

Met nog tien minuten te gaan in de eerste helft kon Maehle nog eens oprukken over rechts. Gano klom wel hoog maar niet hoog genoeg om de bal binnen te koppen. Het leer verdween over de lat in de tribune. Op slag van rust moest Vukovic dan toch even aan het werk. Jubitana probeerde het van ver maar kon de Australiër niet verontrusten. Het schot van Abdullah in de slotseconden ging naast. Veel opwinding was er niet maar Genk kon wel met een voorsprong de rust in.

Winst ondanks twee penaltymissers.

Na vijf minuten in de tweede helft ging de bal op de stip voor Genk. Abdullah kreeg de bal op de bovenarm en na tussenkomst van de VAR en raadpleging van de beelden kende scheidsrechter Alen de strafschop toe. Pozuelo zette zich achter de bal maar trapte die via de buitenkant van de paal naast.

Philippe Clement verving dan Gano door Samatta. Dat leverde al meteen een dot van een kans op. De Tanzaniaan combineerde mooi met Zhegrova die diep stak tot bij Paintsil. Doelman Roef had de hulp nodig van Caufriez om de Ghanees af te stoppen. Paintsil bleef een gesel voor de bezoekende verdediging. Hij dolde met zijn tegenstanders en legde de bal panklaar voor Nastic. Maar die moest het met zijn mindere rechter doen en krulde de bal naast.

Met nog vijfentwintig minuten te gaan klommen de bezoekers vanuit het niets langszij. Boljevic zette voor en aan de tweede paal was iedereen Ampomah vergeten. Die tikte rustig binnen. Amper enkele minuten later had Genk opnieuw op voorsprong kunnen klimmen. Keita beging opzichtig handspel in de zestien en de bal ging opnieuw op de stip. De pas voor Zhegrova ingekomen Trossard nam zijn verantwoordelijkheid maar werd afgestopt door doelman Roef. Twee strafschoppen, twee missers dus.

Die penaltymissers braken Genk met nog een kwartier te gaan zuur op. De bezoekers combineerden goed door het midden en opnieuw was daar Ampomah die Vukovic het nakijken gaf. Maar opnieuw toonde Genk zijn weerbaarheid. Goed vier minuten later stonden ze opnieuw gelijk. Samatta, wie anders, kopte een  hoekschop van Malinovskyi aan de tweede paal binnen.

De thuisploeg drukte door maar het kanon van Paintsil stond slecht afgesteld toen hij de bal perfect toegespeeld kreeg door Nastic. De bal ging hoog over. Datzelfde overkwam de Ghanees even later nog eens. Toch kwam Genk opnieuw op voorsprong. In de slotseconden kwam Trossard naar binnen de zestien in en trapte via de voet van Caufriez de 3 – 2 op het bord. Die stand wijzigde niet meer en ondanks twee penaltymissers won Genk de wedstrijd.  Daarmee klom het naar de top van de rangschikking in de Jupiler Pro League.

Opstelling KRC Genk : Vukovic, Nastic, Dewaest, Aidoo, Maehle, Heynen (74’ Malinovskyi), Seck, Pozuelo, Paintsil, Zhegrova (67’ Trossard) en Gano (58’ Samatta).

Opstelling Waasland – Beveren : Roef, Massop, Boljevic, Forte (45’ Ndao), Jubitana (76’ Van Damme), Keita, Ampomah, Caufriez, Abdullah (63’ Badibanga), Vukotic en Schryvers

Doelunten :

19’ : 1 – 0 : Zhegrova
65’ : 1 – 1 : Ampomah
73’ : 1 – 2 : Ampomah
77’ : 2 – 2 : Samatta
89’ : 3 – 2 : Trossard

Gele kaarten : 52’ Abdullah, 56’ Gano, 58’ Massop, 82’ Boljevic, 90’ Malinovskyi

Rode kaarten :

Scheidsrechter : Wesley Alen

Toeschouwers : 16.541

Edon Zhegrova scoorde de openingstreffer en Leandro Trossard zorgde voor de winning goal. Ze reageerden na de wedstrijd bij KRC Genk TV.
Je kan het filmpje hier beneden bekijken of je klikt op deze link : Reacties na KRC Genk - W-Beveren