do 30 aug 2018, 20:30
Brøndby IF Brøndby IF 2 - 4 KRC Genk KRC Genk

“Vanaf de eerste seconde het hoofd erbij houden en niet meer denken aan die drie doelpunten voorsprong,” dat waren de consignes van Philippe Clement voor de wedstrijd. “De manier waarop we in de thuiswedstrijd speelden was het beste wat we dit seizoen al gepresteerd hadden. Dat moeten we opnieuw proberen te doen.”

De Genkse coach had geen selectieproblemen en bracht dan ook dezelfde elf die ook de heenwedstrijd speelden in de basis.

“Om alsnog in de groepsfase hebben we geen mirakel nodig,” aldus Brondby coach Zorniger. “Wel een topprestatie. We durven risico’s nemen met onze hoge pressing. Al zullen we dan wel moeten zorgen dat we het één tegen één beter doen dan vorige week.”

Zorniger wisselde enkel Hermannsson voor Kabongo. Röcker was wel hersteld van zijn nekblessure maar begon op de bank.

Geruststellende 1 – 2 voorsprong aan de rust.

De thuisploeg startte met zijn karakteristieke druk naar voor. Van bij de aftrap stormden ze met zijn zevenen vooruit. Toch was het Genk dat voor het eerst opdook in de zestien van de tegenstander. Trossard ging diep, legde breed op Uronen maar diens voorzet werd weggewerkt. Even later was het opnieuw Trossard die aan de haal ging. Hij zocht en vond Ndongala aan de overkant maar die werd afgestopt door een verdediger. De resulterende hoekschop leverde niets op.

De thuisploeg bleef druk zetten maar Genk gaf geen krimp. Het was integendeel de thuisploeg die moest opletten op de tegenstoten van de bezoekers. En op één van die tegenaanvallen scoorde Genk ook. Ndongala kwam in balbezit op rechts, sneed naar binnen en speelde Malinovskyi aan. En dan weet je het wel. Uithalen met links en doelman Schwäbe was eraan voor de moeite. 0 – 1 en Genk al zo goed als zeker geplaatst.

Dat doelpunt deed bij de Denen de moed in de schoenen zakken en Genk had geen enkele moeite om de thuisploeg ver weg van zijn doel te houden. Meer nog, Trossard en Malinovskyi bleven elkaar blindelings vinden en zorgden voor constante dreiging. We moesten wachten tot iets voor het halfuur voor het eerste gevaar van de thuisploeg. Larsson zette hard voor, Wilczek trapte naast de bal maar net daardoor werd de voorzet gevaarlijk. Gelukkig voor Genk hobbelde het leer voorbij de doelmond.

Brondby begon zelfs open doelkansen te missen. Larsson legde goed terug tot bij de vrijstaande Vigen maar die trapte onbegrijpelijk naast. Dat kan ik beter dacht Ndongala en hij mikte op de tegenaanval een goed achter de verdediging gedropte voorzet van Trossard loeihard in het dak van het doel.

Zestig seconden later scoorde de thuisploeg tegen. Wilczek trapte centraal voor de goal een assist van Erceg vanuit de draai voorbij Vukovic voor de aansluitingstreffer. Genk bleef op de loer liggen voor de counter. Trossard stak diep richting Samatta, die schakelde zijn man uit maar trapte dan zwak in de handen van Schwäbe. Aan de overkant moest Uronen zich in de baan van een schot van Mukhtar gooien. Gescoord werd er niet meer en Genk kon met een geruststellende 1 – 2 tussenstand naar de koffie.

Kwalificatie komt nooit in gevaar.

De eerste gevaarlijke actie na de rust kwam van de thuisploeg. Erceg slaagde erin om, ondanks goed verdedigend werk van Dewaest, op doel te trappen. In de korte hoek werkt Vukovic het schot in hoekschop. Kort daarna moest de Australiër opnieuw aan de bak op een ver schot van Wilczek. Ook nu kweet Danny zich goed van zijn taak. Brondby wilde van geen opgeven weten en opnieuw Wilczek ging zijn kans. Het schot krulde voorlangs. Maar tegen de pegel van rechtsachter Larsson in minuut achtenvijftig had Vukovic geen verhaal. De thuisploeg kwam langszij en het publiek begon er zowaar weer in te geloven.

De gelijkmaker zorgde ervoor dat de bezoekers snel terug bij de les waren en twee minuten later had Genk voor de derde keer kunnen scoren. Trossard haalde de achterlijn maar zijn balletje terug werd door Pozuelo hoog over getrapt. Meteen het laatste kunststukje van Leandro want hij werd naar de kant gehaald voor Paintsil. Met nog vijfentwintig minuten te gaan klom Genk dan toch weer op voorsprong. Pozuelo mocht een hoekschop nemen en Dewaest torende hoog boven iedereen uit om met het hoofd binnen te knikken. Dat was het sein voor Philippe Clement om ook zijn kapitein Pozuelo rust te geven. Hij werd vervangen door Piotrowski.

Onmiddellijk na de wissel vuurde Malinovskyi nog eens een kruisraket af. Schwäbe schroeide er zich de vingers aan maar kon toch in hoekschop werken. Met nog een goede tien minuten te gaan mocht ook Joakim Maehle vervroegd naar de douche. In zijn plaats kreeg Rubin Seigers de kans om Europese minuten maken. De pas ingekomen Laursen ging kort daarna door het midden richting doel maar Lucumi en Vukovic stopten met vereende krachten de Deense aanvaller af.

De wedstrijd leek rustig naar het einde te kabbelen maar dat was zonder Samagoal gerekend. Uronen lanceerde hem en eens op kruissnelheid kon niemand hem afstoppen. Schwäbe mocht zich voor de vierde keer omdraaien. Wat al lang duidelijk was werd kort daarna ook zekerheid. Het mirakel van Brondby kwam er niet. Genk trok met een overtuigende zege Europa in.

Opstelling Brondby IF : Schwäbe, Jung, Kaiser, Mukhtar, Larsson, Wilczek (78’ Laursen), Vigen (78’ Gammelby), Radosevic (45’ Tibbling), Arajuuri, Kabongo en Erceg

Opstelling KRC Genk : Vukovic, Uronen, Lucumi, Dewaest, Maehle (78’ Seigers), Berge, Malinovskyi, Pozuelo (68’ Piotrowski), Trossard (61’ Paintsil), Ndongala en Samatta

Doelpunten :

13’ : 0 – 1 : Malinovskyi
32’ : 0 – 2 : Ndongala
33’ : 1 – 2 : Wilczek
58’ : 2 – 2 : Larsson
65’ : 2 – 3 : Dewaest
86’ : 2 – 4 : Samatta

Gele kaarten : 42’ Pozuelo, 68’ Berge