zo 17 feb 2019, 14:30
Club Brugge Club Brugge 3 - 1 KRC Genk KRC Genk

Philippe Clement vond het geen sleutelmatch. "Deze wedstrijd is belangrijker voor Club dan voor ons," zo luidt het. Daar zal de voorsprong van elf punten op Brugge niet vreemd aan zijn. "Als we zouden winnen doen we een ongelooflijk goede zaak. Maar ook een gelijkspel zou, voor de wedstrijd, niet slecht zijn."

De Genkse coach kon opnieuw beschikken over linksachter Uronen en zette hem meteen ook in de basis. Opvallende naam in de basisopstelling was die van Marcus Ingvartsen. Die startte voor het eerst dit seizoen aan de wedstrijd. Voorin moest Ndongala plaats ruimen voor Paintsil.

“We zullen zondagnamiddag weten wie de beste club van België is,” vertelde Brugge coach Leko ietwat uit de hoogte. “Ik denk niet dat de titelstrijd nu al beslist wordt,” voegde de Kroaat er nog aan toe.

Bij Brugge keert Benoit Poulain terug in de basis ten koste van Amrabat. Dennis was nog altijd geschorst, daardoor startte Diatta op de linkerflank.

2 – 0 achter aan de rust.

Brugge begon met veel balbezit maar dat leverde aanvankelijk niet veel op. Pas na goed tien minuten kon Schrijvers in één tijd uithalen op een afvallende bal. Zijn poging ging nipt naast de kooi van Vukovic. Genk reageerde met een poging tot voorzet van Trossard maar die werd door Horvath opgevangen voor de neus van Malinovskyi.

Na goed twintig minuten viel de openingstreffer. Schrijvers lepelde de bal over de Genkse verdediging tot bij Mata. Die liet zijn oud ploegmaat Vukovic geen enkele kans. Meteen het laatste wapenfeit van Mata want zijn viering kostte hem een spierblessure. Hij werd kort daarna vervangen door Amrabat.

Op het halfuur zocht en vond Vanaken zijn rechter. Vukovic moest goed plat om het schot te stoppen. Dan mochten de bezoekers het twee keer proberen op vrije trap. De eerste van Trossard ging wel door de muur maar niet voorbij Horvath. De tweede van Malinovskyi vanop dertig meter vormde geen probleem voor de Brugse doelman.

Met nog zeven minuten op de klok in de eerste helft verdubbelde de thuisploeg zijn voorsprong. Met een gelukje viel een voorzet van Wesley voor de voeten van Schrijvers. Die nam de bal meteen op de slof en liet Vukovic geen enkele kans. Vlak voor het rustsignaal lepelde Vanaken een vrije trap over de muur waar Schrijvers zijn kans ging vanuit de draai. De bal ging hoog over. Ook de bezoekers kregen nog een kans. Samatta werd afgezonderd voor doel maar hij moest te ver uitwijken om veel kracht te zetten achter zijn doelpoging waardoor Horvath gemakkelijk kon oprapen.

Vormer doet aansluitingstreffer van Samatta teniet.

Coach Clement greep in aan de rust. Ingvartsen en Paintsil bleven in de kleedkamer. Gano en Pozuelo begonnen aan de tweede helft. Het was Club dat de eerste doelkans versierde. Diatta brak uit over links en trapte hard op doel. Vukovic was bij de pinken en voorkwam het derde tegendoelpunt. Vijf minuten later kon Wesley een diepe bal van Vanaken niet controleren maar hij kreeg het leer nog wel tot bij Vormer. Vukovic stopte het grondscherend schot van de Nederlander.

De bezoekers zetten daar een gekraakt schot van Trossard tegenover dat geen enkel probleem vormde voor doelman Horvath. Met nog een klein kwartier te gaan kwam Genk terug in de wedstrijd. Malinovskyi schilderde een hoekschop op de knikker van Samatta en het stond 2 – 1.

Helaas voor de bezoekers duurde dat amper een minuut. Vormer schoof van dichtbij het derde doelpunt voor de thuisploeg tegen de touwen. Dat was meteen de doodssteek voor de bezoekers. Openda miste nog een opgelegde kans na voorzetten van Vormer maar gescoord werd er niet meer.

Opstelling Club Brugge : Horvath, Poulain, Denswil, Mechele, Mata (28’ Amrabat), Diatta, Schrijvers (83’ Nakamba), Vanaken, Vormer, Rits en Wesley (87’ Openda).

Opstelling KRC Genk : Vukovic, Maehle, Aidoo, Dewaest, Uronen, Heynen (94’ De Norre), Malinovskyi, Ingvartsen (45’ Pozuelo), Paintsil (45’ Gano), Trossard en Samatta.

Doelpunten :

22’ : 1 – 0 : Mata
38’ : 2 – 0 : Schrijvers
77’ : 2 – 1 : Samatta
78’ : 3 – 1 : Vormer

Gele kaarten : 26’ Ingvartsen, 47’ Poulain, 51’ Denswil, 61’ Uronen, 70’ Vanaken, 89’ Malinovskyi, 94’ Pozuelo.