zo 17 mrt 2019, 18:00
Zulte-Waregem Zulte-Waregem 3 - 3 KRC Genk KRC Genk

“Voor mij eindigt tegen Zulte-Waregem de reguliere competitie niet,” vertelde Philippe Clement voor de wedstrijd. “Zoals ik het aanvoel start Play-Off 1. Ik heb het al eerder gezegd : spelers die zich op training laten zien zullen kansen krijgen. Zeker als je weet dat we bij de start van Play-Off 1 drie wedstrijden op een week zullen spelen. Wie weet proberen we vandaag al iets nieuws.”

Clement kon geen beroep doen op Uronen en Pozuelo. Berge was er wel weer bij, al begon hij op de bank. Op het middenveld startte Piotrowski, achteraan verving Dewaest Aidoo.

Geen selectieproblemen voor Francky Dury. Hij wijzigde zijn basiselftal op twee plaatsen vergeleken met de wedstrijd tegen Waasland-Beveren van afgelopen speeldag. De Pauw en Bjordal begonnen aan de wedstrijd in de plaats van Walsh en Sylla. Ex-Genkie Thomas Buffel ontbrak door een voetblessure.

Ito met zijn eerste voor Genk.

De wedstrijd begon in apocalyptische omstandigheden. Aanhoudende hagel maakte het veld spekglad. Het was de thuisploeg die voor het eerste gevaar zorgde. De Pauw bracht voor en Bjordal kwam een teenlengte tekort om binnen te schuiven. Harbaoui recupereerde aan de tweede paal maar besloot in de handen van Vukovic.

Aan de overkant lanceerde Malinovskyi Ito. Die mocht alleen oprukken richting Bossut maar besloot overlangs op de paal. De bal ketste terug het veld in. Nog in dezelfde minuut kwam de thuisploeg op voorsprong. Een schot gleed door op het gladde veld en stuiterde van de borst van Vukovic terug het veld in. Bjordal wilde hernemen en Dewaest probeerde dat te voorkomen maar deed dat volgens Laforge foutief. De scheidsrechter bleef ook na consultatie met de VAR bij zijn besluit en Harbaoui mocht vanop de stip zijn zeventiende van het seizoen binnen trappen.

Zeven minuten later stonden de bordjes opnieuw in evenwicht. Ito haalde met een klasse actie de achterlijn en legde terug tot op het hoofd van Malinovskyi. Die knikte de gelijkmaker binnen en alles was te herdoen. Genk begon eraan met een voorzet van Maehle maar die werd voor de neus van Samatta weggewerkt. Diezelfde Samatta werd kort daarna onterecht teruggefloten voor buitenspel.

Het tempo stokte dan even. Op het halfuur gleed Lucumi weg op het spekgladde veld. Bongonda kon doorgaan en hij vond De Pauw schuin voor doel. Gelukkig voor de bezoekers besloot die in de handen van Vukovic. Terug naar de overkant dan waar Trossard kon oprukken en breed leggen maar hij vond geen ploegmaat. Trossard mocht vlak daarna een doorsteekbal van Malinovskyi aannemen vlak voor doel maar besloot van uit de draai over.

Zeven minuten voor het rustsignaal klom Genk op voorsprong na een aanval uit het boekje. Malinovskyi rukte op door het midden en wachtte net lang genoeg om Maehle te bedienen. Die zag Ito alleen voor doel staan en legde de 1 – 2 panklaar voor de Japanner. Meteen het eerste doelpunt voor Genk voor Junya. Voor het einde van de eerste helft stond Trossard nog twee keer aan het kanon. Een eerste poging met rechts week af in hoekschop op de rug van een thuisverdediger, een tweede met links werd met moeite gestopt door Bossut. Met nog een kopbal van Harbaoui die naast ging konden we naar de koffie met een 1 – 2 voorsprong.

Van 1 – 3 naar 3 – 3 in blessuretijd.

De thuisploeg begon met twee wissels aan de tweede helft. Walsh en Soisalo kwamen in voor De Pauw en Bürki. Het was wachten tot een kleie tien minuten ver voor het eerste vuurwerk op het veld. Iro vond Malinovskyi maar die knalde met links naast. Een prachtige combinatie Ito, Trossard werd door Malinovskyi afgewerkt maar door Bossut uit zijn doelvlak geranseld.

Op het uur mocht Sander Berge zijn wederoptreden vieren. Hij kwam Piotrowski vervangen. Een minuutje later stond het 1 – 3. Malinovskyi stak door tot bij Samatta, die vond Trossard. Leandro kapte naar zijn rechter en deponeerde de bal dan in de verste hoek.

Zulte-Waregem probeerde iets terug te doen via de bedrijvige Bongonda maar zijn schot werd door Vukovic gepareerd. De poging van Walsh in de rebound ging over. Met nog twintig minuten te gaan mocht Ito, na een dijk van een wedstrijd. In zijn plaats kwam Ndongala. Zestig seconden later scoorde de thuisploeg tegen. Via de voet van Heynen kwam een voorzet van Bongonda op het hoofd van Walsh terecht. Die scoorde de aansluitingstreffer tegen zijn oude ploeg.

De thuisploeg probeerde de forsing te voeren maar het was Genk dat gevaarlijk was via Samatta. Die kapte zich vrij maar besloot in het zijnet. Ingvartsen kwam dan de moegestreden Malinovskyi vervangen. De Deen kreeg meteen een dot van een kans maar kopte alleen voor doel pardoes in de handen van Bossut. Even later konden Trossard noch Ndongala de bal meenemen maar Samatta kon dat wel. De Waregemse doelman kon zijn overhoeks schot met de vingertoppen in hoekschop duwen. Dat brak de bezoekers zuur op. Aan de overkant kon Vukovic niet anders dan een kopbal van de Fauw wegduwen en Harbaoui knalde van dichtbij de gelijkmaker binnen. Zo gaf blauwwit nog een mooie voorsprong uit handen.

Opstelling Zulte-Waregem : Bossut, De Fauw, Baudry, Harbaoui, Bongonda, De Pauw (45’ Walsh), Bjordal, Seck, Bürki (45’ Soisalo), Peeters en Pletinckx (83’ Sylla).

Opstelling KRC Genk : Vukovic, Maehle, Dewaest, Lucumi, De Norre, Heynen, Malinovskyi (85’ Ingvartsen), Piotrowski (60’ Berge), Ito (70’ Ndongala), Trossard en Samatta.

Doelpunten :

13’ : 1 – 0 : Harbaoui (strafschop)
19’ : 1 – 1 : Malinovskyi
38’ : 1 – 2 : Ito
61’ : 1 – 3 : Trossard
73’ : 2 – 3 : Walsh
94’ : 3 – 3 : Harbaoui

Gele kaarten : 77’ Pletinckx, 91’ Dewaest, 91’ Ndongala, 95’ Baudry