di 02 apr 2019, 20:30
Royal Antwerp FC Royal Antwerp FC 1 - 0 KRC Genk KRC Genk

“Antwerp is een heel stugge ploeg, die heel goed is in de tegenstrever slechter te laten spelen. We zullen heel alert moeten zijn, heel veel moeten bewegen met tal van positiewissels en heel efficiënt moeten zijn,” vertelde coach Clement voor de wedstrijd. “Het kan lang duren voor je een kans afdwingt. Die moet je dan ook afmaken.”

Clement had geen echte selectieproblemen. Enkel Ndongala was zeker out. Ito testte nog voor de wedstrijd en werd bevonden voor de dienst. Achterin nam Uronen zijn plaats terug in op de linksachter ten koste van De Norre. Centraal achterin roteerde de coach opnieuw : Aidoo speelde in de plaats van Lucumí

Antwerp coach Laszlo Bölöni zwaaide de loftrompet voor zijn tegenstander. “We spelen tegen de beste ploeg van België. Voor mij zijn ze al bijna kampioen en het zou verdiend zijn ook. Maar cadeaus moeten ze niet verwachten.”

Al even weinig personeelsproblemen bij Antwerp. Enkel Buta en Yatabaré waren zeker afwezig. Na het verlies in Standard wijzigde Bölöni zijn team op één plaats : Govea kwam in voor Bolingi.

Snelle achterstand via Refaelov

De wedstrijd begon slecht voor de bezoekers. Na amper vijf minuten kreeg Antwerp een vrije trap centraal voor doel en net buiten de zestien. Refaelov trapte de bal gemeten naast de paal binnen. Genk was meteen op achtervolgen aangewezen. Het duurde tot net voor het kwartier vooraleer de bezoekers iets konden terugdoen. Maehle nam een afvallende bal meteen op de slof maar knalde pardoes op Bolat.

Aan de overkant moest Aidoo attent zijn toen Mbokani Dewaest uitschakelde en Lamkel Ze lanceerde. Joseph kon nog net op tijd ontzetten. Genk bleef geduldig opbouwen. Trossard stak diep tot bij de lopende Samatta. Bolat verkleinde goed zijn hoek en stopte de poging van de Tanzaniaan met de vuist. Dat deed hij kort daarna nog eens over toen Malinovskyi Ito lanceerde. Dit keer weerde Bolat af met het hoofd. Ondertussen moest ook Vukovic nog tussenkomen. Juklerod gooide de bal tot aan de tweede paal. Lamkel Ze kon net niet koppen en Danny onderschepte in twee keer.

Iets voorbij het halfuur greep Philippe Clement in met wat leek op een tactische wissel of was er toch een blessure in het spel ? Aidoo moest naar de kleedkamer. Hij werd vervangen door Lucumi. De thuisploeg was nog twee keer gevaarlijk voor de rust. Van Damme nam een vrije trap van Refaelov aan de tweede paal meteen op de slof, Vukovic lag goed plat. Kort daarna moest de Genkse doelman opnieuw gevat tussenkomen. Hij hield Refaelov languit vallend van een tweede treffer met een gerichte vuistslag. Maehle mocht aan de overkant nog voor gevaar zorgen maar Bolat kwam opnieuw gevat tussenbeide. De aansluitende hoekschop leverde niets op. Meteen het laatste noemenswaardige wedstrijdfeit van de eerste helft.

Bolat houdt Antwerp recht.

De tweede helft begonnen onze jongens een stuk sterker. Berge lepelde al meteen de bal over de verdediging richting Samatta maar die kon niet controleren. Malinovskyi mocht een vrije trap nemen net buiten het halve maantje maar besloot net naast. Ito glipte even later door de buitenspelval. Opnieuw vond hij Bolat op zijn weg. Dan probeer ik het van ver dacht Berge. Zijn poging vanop zo’n vijfentwintig meter ging hoog over.

Het bleef uitkijken voor de tegenstoten van de thuisploeg. Dewaest moest goed tussenkomen toen Opare Mbokani zocht. Kort daarna kwam Paintsil Trossard vervangen. Met nog een goede twintig minuten te gaan moest Bolat opnieuw zijn ploeg rechthouden. Paintsil ging van dichtbij zijn kans maar de Antwerpse doelman gooide zich onvervaard in de baan van het schot. In de herneming kon ook Samatta niet afwerken.

Zinho Gano kwam de Tanzaniaan met nog een tiental minuten te gaan vervangen. Hoe Genk het ook probeerde, de dubbele verdedigingslinie van de thuisploeg boog maar barstte niet. Het bleef bij 1 – 0. Op basis van de tweede helft zeker een gevleide overwinning voor de thuisploeg. Het was vooral Bolat die zijn elftal rechthield.

Opstelling Royal Antwerp FC : Bolat, Opare, Juklerod, Refaelov (78’ Simao), Baby (72’ Owusu), Arslanagic, Lamkel Zé (88’ Bolingi), Govea, Van Damme, Haroun en Mbokani.

Opstelling KRC Genk : Vukovic, Uronen, Dewaest, Aidoo (35’ Lucumi), Maehle, Heynen, Berge, Malinovskyi, Trossard (67’ Paintsil), Ito en Samatta (83’ Gano).

Doelpunten :

05’ : 1 – 0 : Refaelov

Gele kaarten : 39’ Lucumi, 51’ Haroun, 96’ Berge