Felbevochten 2 - 1 winst tegen AA Gent

06-04-2019

“Het resultaat in Antwerpen was teleurstellend maar ons geloof is niet aangetast. We moeten blijven pushen om het geluk af te dwingen,” zo vertelde coach Clement voor de wedstrijd.

Selectieproblemen had hij niet, enkel Ndongala was nog niet fris voor de dienst. Achterin begon Lucumí aan de wedstrijd in de plaats van Aidoo. Voor het overige bleef de basis dezelfde als tegen Antwerp.

Bij AA Gent waren ze op zoek naar revanche voor de twee verloren wedstrijden bij het begin van Play-Off 1. “We blijven positief,” luidde het daar. “De match tegen Standard heeft bewezen de we er klaar voor zijn. We kunnen concurreren met de besten.”

Odjidja zat zijn eerste van drie schorsingsdagen uit en Dompé was geblesseerd. In hun plaats begonnen Dejaegere en Esiti.

Tweemaal Malinovskyi vlak voor rust.

Het wedstrijdbegin was bepaald flitsend. Ito zette meteen Asare in de wind en chipte de bal voor doel. Kaminski kon tussenkomen. Een lange een-twee tussen Ito en Samatta eindigde in de voeten van de Japanner maar hij kon niet afwerken. Bronn mocht dan ongestraft Samatta een por in de rug verkopen in het strafschopgebied. Scheidsrechter Visser zag er geen graten in en de VAR kwam niet tussen.

Gent antwoordde met een razendsnelle uitbraak via Sorloth. Hij omspeelde Vukovic maar Danny kwam nog net op tijd terug om de angel uit de voorzet te halen. Kort daarna moest Maehle een hoge voorzet van onder de lat koppen om dan aan de overkant net niet bij een voorzet te kunnen aan de tweede paal. Zo snel ging het spel heen en weer.

Gent counterde vlijmscherp. Dejaegere zette hard voor vanop links maar niemand van de bezoekers kon er zijn voet tegen zetten. Yaremchuk trapte een prachtige voorzet van Derijck laconiek in de armen van Vukovic. Even na het kwartier kwam de thuisploeg goed weg. Een aarzeling in de verdediging gaf Asare de kans van dichtbij op de paal te trappen. Dejaegere knalde de afvallende bal hoog over. Diezelfde Dejaegere kopte even later tussen Dewaest en Maehle in de handen van Vukovic.

Terug naar de overkant waar Samatta een haartje tekort kwam om een voorzet van de opnieuw erg sterk spelende Ito binnen te koppen. Esiti stopte Malinovskyi foutief af op de hoek van de zestien. Kaminski haalde de mooie krul van de Oekraïner weg aan de eerste paal. In de nasleep toverde Dewaest, die was blijven hangen, nog een hard voorzetschot uit zijn rechter. Kaminski moest opnieuw vol aan de bak toen Trossard zijn rechter zocht en loeihard uithaalde. Het Gentse sluitstuk kweet zich voorbeeldig van zijn taak en stopte het schot.

Verstraete kwam na een snedige tegenaanval twee keer tereke in schietpositie. Eerst trapte hij door een bos van benen voorlangs, kort daarop knalde hij over vanop afstand. Genk drukte tegen. Ito zette Asare en Derijck in de wind maar vond geen ploegmaat en Malinovskyi trapte van ver op de bovenkant van de lat. Ito pikte nog op maar zijn voorzet vond geen afwerker.

Met nog vijf minuten te gaan sloegen onze jongens toe. Malinovskyi trapte van dichtbij tegen de arm van Bronn in de zestien. Scheidsrechter Visser wachtte op het advies van de VAR en legde de bal dan op de stip. Mali knalde de elfmeter zelf snoeihard in de rechterbenedenhoek. Amper vier minuten later pikte de Oekraïner de bal mee en besloot met een pegel in de verste hoek via de voet van Bronn. Genk mocht met een voorsprong van twee eenheden de rust in.

Genk houdt stand na de rust.

De tweede helft begon met een prima voorzet van Maehle richting de tweede paal waar Trossard in één tijd overknalde. Kaminski hield kort daarna Trossard van een doelpunt toen die van dichtbij zijn kans ging. Dan was het de beurt aan Vukovic om zicht te onderscheiden. Hij tikte een kopbal van Sorloth vanonder de lat. Malinovskyi antwoordde met een gekrulde hoekschop die door Kaminski net voor de neus van Lucumí weggeduwd werd.

Vukovic lag even later goed in de weg bij een harde trap van Yaremchuk maar ook Kaminski had een topdag. Hij stopte achtereenvolgens pogingen van Ito en Malinovskyi. Ito bleef een gesel voor de Gentse verdedigers. Hij zette met een weergaloze actie twee verdedigers in de wind maar besloot dan via de vingers van Kaminski op de paal. Ook in de rebound kon niemand afwerken.

Heynen had met nog tien minuten te gaan de boeken kunnen dichtdoen maar zijn schot op voorzet van Maehle werd door Souquet in extremis afgeblokt. Vukovic en Uronen hielden achtereenvolgens Souquet en Limbombe van de aansluitingstreffer. Vuko deed dat nog eens over op een harde trap van Tchakvetadze.

Maar de 2 – 1 viel toch. Derijck trapte van dichtbij voorbij de eerste paal. Dewaest tacklede de gelijkmaker uit de voeten van Yaremchuk. Malinovskyi kreeg kort voor affluiten nog een rode kaart. Vallend raakte hij Verstraete in het gezicht en scheidsrechter Visser vond het genoeg voor rood. Blauwwit sleepte de overwinning met de nodige inzet over de meet. Op naar de kraker van aanstaande zondag tegen Brugge.

Opstelling KRC Genk : Vukovic, Uronen, Lucumi, Dewaest, Maehle, Berge, Heynen, Malinovskyi, Trossard (75’ Paintsil), Ito en Samatta.

Opstelling K.A.A. Gent : Kaminski, Souquet, Verstraete, Sorloth, David (75’ Limbombe), Yaremchuk, Dejaegere (75’ Chakvetadze), Asare, Bronn, Esiti (62’ Bezus) en Derijck.

Doelpunten :

43’ : 1 – 0 : Malinovskyi (strafschop)
46’ : 2 – 0 : Malinovskyi
87’ : 2 – 1 : Derijck

Gele kaarten : 42’ Bronn, 65’ Asare, 74’ Bezus, 74’ Dewaest

Rode kaarten : 90’ + 5’ Malinovskyi

Scheidsrechter : Lawrence Visser

Toeschouwers : 19.954

Ouder Recenter