Het afgelopen weekend zijn meerdere spelers van onze club cruciaal geweest in het succes van hun respectievelijke landenteam. In de pas op gang geschoten Copa América stonden er zelfs twee 90 minuten lang tegenover elkaar. 

Twee Genkies aan de aftrap in de tweede partij van de Copa América: Daniel Muñoz voor Colombia en Angelo Preciado voor Ecuador, in hun eerste groepswedstrijd, gespeeld in het Braziliaanse Cuiabá. Een doelpunt van Edwin Cardona schonk de Colombianen een kleine zege (1-0). Carlos Cuesta en Jhon Lucumí kwamen niet in actie. 

Bij Colombia was Daniel Muñoz een van de uitblinkers. Volgens plaatselijke media deed hij met een overtuigende prestatie zijn ongelukkige debuut - onterecht rood kort na zijn invalbeurt - vergeten. Muñoz 'controleerde' de rechterflank, met uitstekend verdedigend werk, maar - en zo kennen wij hem ook - hij trok ook geregeld mee in het offensief. Dani heeft volgens de plaatselijke analisten nu ook de beste papieren voor een vaste basisstek als rechtsachter in de rest van het toernooi. 

Assist Uronen in dramatische Denemarken-Finland

Op Europese bodem heeft het eerste speelweekend van het EK veel emoties opgewekt. Met name het voorval met de onfortuinlijke Christian Eriksen plaatste de relativiteit van het voetbal nog eens in het licht.
Ex-Genkie Joakim Mæhle was van dichtbij getuige van de dramatische ineenstuiking van zijn teamgenoot. Dat de wedstrijd Denemarken-Finland later nog werd hervat - ondermeer op aandringen van Eriksen zelf - deed toch wenkbrauwen fronsen. Uiteindelijk gingen de Finnen ook nog met de winst aan de haal. Jere Uronen zorgde voor een knappe assist. 

Bij de winst van de Rode Duivels was er slecht nieuws voor ex-Genkie Timothy Castagne. Hij liep in een botsing een dubbele oogkasbreuk op en moet geopereerd worden. Zijn EK zit er helaas al op. 

Ook ex-Genkie Ruslan Malinovskyi maakte gisteren even het mooie weer bij Oekraïne. Hij schilderde een perfecte assist vanop vrijschop op de knikker van Yaremchuk. Oekraïne moest uiteindelijk wel het onderspit delven tegen Oranje, het werd 3-2 in de slotfase.

Vanavond om 18 uur speelt het Slovakije van Patrik Hrošovský zijn eerste wedstrijd van het toernooi, tegen Polen. 

Eerder dit weekend won Japan vriendschappelijk van Servië. Het enige doelpunt kwam van 'onze' Junya Ito.