En toen was het 1 september. En de balans, die is uitermate positief. De voorbije maanden is in de media vaak gespeculeerd over wat er na de transferperiode nog zou overblijven van de succesploeg die afgelopen seizoen de beker won en in de Champions’ Play-Offs alles en iedereen aan flarden speelde. Wel, ze zijn er nog. Allemaal. Alle basispionnen. De sterkhouders. De toppers. De mannen die het verschil maken. De ‘veel-scoorders’.

De club was bereid om mee te werken aan een welverdiende transfer voor Paul Onuachu en Jhon Lucumí, maar een bod waarmee elke partij helemaal tevreden mee kon zijn, is er niet gekomen. De markt moet nog altijd herstellen van ruim anderhalf jaar corona. In de grootste competities in Europa – de logische bestemming voor Paul en ‘Lucu’ – hebben enkel de absolute topclubs de geldbuidel helemaal opengetrokken om straffe zaken te doen. Als club zijn we heel blij en trots dat onze jongens ook (minstens) nog de komende maanden bij ons voetballen. Ze zijn nog allemaal aan boord, en andere toppers als Junya Ito en Théo Bongonda binden zich straks misschien voor langere tijd aan ons. Het sterkt ons in de overtuiging dat we met deze selectie hoog kunnen mikken.

Mogelijk is deze kern wel de sterkste die onze sportief directeur Dimitri de Condé in zijn zes en een half jaar in de club bij mekaar heeft gekregen. Op de ongelukkige (want geblesseerde) Simen Juklerød na hebben alle versterkingen al getoond dat ze een meerwaarde kunnen bieden. Versterkingen waarmee de club ook de lijn aanhoudt van de voorbije jaren: jonge voetballers tussen 20 en 23 jaar met groeipotentieel, met een profiel dat past in de stijl van voetballen die we nastreven, en met de persoonlijkheid die hoort bij de club die we willen zijn.   Topwerk alweer van ons scoutingapparaat.

Aan de uitkant heeft de club ook uitstekend werk verricht. We hebben met veel dankbaarheid afscheid genomen van iemand als Jere Uronen, die in vijf jaar Genk alles heeft bereikt waar hij van droomde. Er is ook op een correcte en respectvolle manier een oplossing gevonden voor jongens die meer speelminuten zoeken. Cyriel Dessers en Dries Wouters zijn overgestapt naar hele mooie traditieclubs. Eboué Kouassi mag in Portugal de speeltijd proberen verzamelen die hij in Genk met de loodzware concurrentie op ons middenveld niet meteen leek te zullen krijgen.

Conclusie: een schitterend rapport voor de clubverantwoordelijken. We zijn klaar om een hoofdrol te spelen in eigen land en om Europees te overwinteren.

Inkomend

Carel EITING               (Ajax)

Simen JUKLERØD        (Antwerp)

Mujaid SADICK           (Deportivo la Coruña)

Mike TRÉSOR              (Willem II)

Iké UGBO                    (Chelsea)

 

Uitgaand

Cyriel DESSERS            (Feyenoord – verhuurd)

Pierre DWOMOH        (Antwerp)

Eboué KOUASSI          (Arouca – verhuurd)

Bryan LIMBOMBE       (Roda JC)

Jere URONEN              (Brest)

Dries WOUTERS          (Schalke 04)

Neto BORGES             (Tondela – verhuurd)

Sébastien DEWAEST   (OH Leuven – verhuurd)

Ivan FIOLIC                  (Osijek)

Zinho GANO                (Zulte Waregem)

Mats MØLLER DÆHLI (Nürnberg)

Stephen ODEY            (Randers – verhuurd)