Deze week is ook weer een Europese week. Op de tweede speeldag van de groepsfase van de UEFA Europa League komt Dinamo Zagreb op bezoek. Een topclub die te groot is geworden voor Kroatië, en zonder twijfel het beste wat de Balkan op voetbalgebied te bieden heeft. Dinamo is niet voor niks nummer 33 op de Europese Club Ranking.

Twee weken na de belangrijke uitzege bij Rapid Wien kan onze ploeg in eigen stadion een mooie slag slaan, maar evident wordt dat allerminst. Want vergis je niet: Dinamo is een topclub die de voorbije seizoenen ook in Europa indruk maakte. Kwartfinalist in de editie van vorig jaar, na overtuigende groepswinst – met Feyenoord, CSKA Moskou en Wolfsberger - en een triomfantelijk parcours via Krasnodar en Tottenham (!). De historische 3-0 na verlengingen tegen Tottenham was het begin van het einde van Jose Mourinho aan het hoofd van de Spurs. Pas de latere winnaar Villarreal kreeg Dinamo (moeizaam) op de knieën.

4-0 tegen Atalanta, gelijk tegen Sjachtar

Twee jaar geleden deed Dinamo het prima in de groepsfase van de Champions League. Atalanta kreeg een pak voor de broek (4-0!) en tegen Sjachtar hielden de Kroaten twee keer gelijke tred (2-2 en 3-3). Een jaar eerder was er alweer groepswinst in de Europa League. Anderlecht werd toen twee keer kansloos opzij gezet. Dinamo sneuvelde toen in de 1/8ste finale pas na verlengingen op Benfica. In 2016 hielden ze RB Salzburg nog uit de groepsfase van de Champions League, na 1-2 winst in de return in Oostenrijk. Dit seizoen gingen ze in de kwalificaties voor de Champions League verrassend onderuit tegen Sheriff Tiraspol. Maar de sterke prestaties van de voorbije vijf seizoenen hebben hen dus naar een fraaie 33ste plaats op de Europese Club Ranking gepiloteerd. Slechts drie deelnemende clubs in de Europa League staan nog iets hoger gerangschikt. Op de eerste speeldag verloor Dinamo met 0-2 van groepsfavoriet West Ham.

Van Modric tot … Strupar

Dinamo is dé club van Kroatië. Na de Balkanoorlog heette de club een tijdlang Croatia Zagreb, maar sinds 2000 is het (weer) GNK Dinamo Zagreb. GNK staat voor Gradanski Nogometni Klub, wat zoveel betekent als Burgerlijke Voetbalclub. Ooit hing er een sfeer van corruptie en schandalen rond de club, maar dat is verleden tijd. In de jongste 16 jaar werd Dinamo liefst … 15 keer kampioen. Te groot voor Kroatië, dus.
Door de jaren heen is een hele stoet spelers naar Europese topclubs vertrokken om dan naam te maken in het Europese voetbal: Robert Prosinecki, Davor Suker en Zvonimir Boban, recenter Luka Modric, Dejan Lovren en Mateo Kovačić. Ook met KRC Genk zijn er flink wat links. Komljenovic, Ljubojevic, Tomasic, Sandomierski, Mikulic …: ze speelden allemaal ooit voor Dinamo. Die laatste komt overigens mee met de delegatie van de club, net als de bekendste voor ons, Branko Strupar. Die sloot zijn carrière af bij de topclub van de Kroatische hoofdstad. De laatste in de rij was Ivan Fiolic, door Genk in 2018 weggehaald bij Dinamo.

Bij de beste 6 jeugdopleidingen van Europa

Dinamo is enkele sterkhouders kwijtgeraakt, maar schuift ook weer enkele jonge talenten naar voren. De club zweert al een paar decennia bij een sterke jeugdopleiding. Daarvoor kreeg ze in 2011 nog internationale erkenning. De jeugdacademie van Dinamo werd toen samen met die van Barcelona, Ajax, Arsenal, Inter en Sporting Lissabon gekozen bij de beste zes opleidingen in Europa. De club recruteert over het hele land en mikt altijd op 50% aandeel van jongens uit eigen kweek in de A-selectie. Daar ligt de toekomst en de rijkdom van Dinamo, dat goed beseft dat in de Kroatische competitie weinig centen te rapen vallen. De belangrijkste spelers nu zijn doelman Livakovic, aanvoerder Ademi en aanvallers Petkovic, Ivanusec en Orsic. Die laatste drie zijn volgens Transfermarkt elk 12 tot 14 miljoen waard. 

De ploeg kende een licht aarzelende start in de eigen competitie, maar is na vijf opeenvolgende overwinningen intussen toch alweer virtueel leider. Ex-Standardspeler Duje Cop scoorde afgelopen weekend in de eenvoudige zege bij Slaven Belupo (1-4). Zoals onze coach zondag tegen Seraing bij 3-0 binnen het uur wat achterover kon leunen, zo kon ook Damir Krznar (49) wat wisselen, want ook Dinamo stond op dat moment 0-3 voor. Die Krznar heeft een lang verleden bij de club. Hij was eerder al assistent, interim-trainer en hoofd jeugdopleidingen.

Onze club speelde in een recent verleden al een paar keer tegen het kleinere Lokomotiva uit Zagreb, maar met Dinamo wordt het de eerste confrontatie.