do 04 nov 2021, 18:45
KRC Genk KRC Genk 2 - 2 West Ham United West Ham United

Een ouderwetse Europese avond in Genk. West Ham op bezoek, gedeeld nummer drie in de Premier League, waar het zopas drie knappe zeges op rij liet optekenen. De ploeg in vorm daar. Komende zondag spelen ze in een duel met Liverpool voor plaats twee. Desondanks koos David Moyes in zijn duizendste wedstrijd als ‘manager’ (coach) voor een ander elftal dan in de voorbije Europese duels. Meer titularissen uit zijn beste 11, met de duidelijke bedoeling om de kwalificatie als groepsleider hier en nu veilig te stellen.

Viel dat wedstrijdbegin dan even tegen voor de Hammers, of Irons, als u wil. Geweldig, en tegelijk overweldigend, de opening van onze ploeg. Minuut 4: Ito die naar binnen sneed en dan fantastisch diep stak voor Paintsil. Joske snelde weg in de rug van zijn belager, en kruiste voldoende hard om doelman Areola te kloppen: 1-0. Wat een start! En of onze spelers er nog extra energie uit haalden. Corner 1, kopbal Heynen, handje Areola. Corner 2, kopbal Onuachu, in extremis nog Areola. Iedereen scherp, iedereen bij de les. En West Ham in de problemen. Ito snelde weg, Rice moest ‘m langs achter torpederen om hem af te stoppen. Rood naar de geest, geel naar de letter van het reglement. Het werd dus dat laatste. Ito werd nadien nog eens neergekwakt, en beide contacten hypothekeerden de rest van zijn wedstrijd.

Even later trapte Heynen over, en ook een kopbal van een vrijstaande Onuachu was te hoog. Een minuut later kregen we een enorme kans op 2-0. Een zeer bedrijvige Paintsil snelde de ruimte in, legde opzij, maar Ito kraakte zijn schot richting half verlaten doel … Jammer. Aan de overkant had Vandevoordt drie goeie tussenkomsten. Kort na het halfuur zette Paintsil Areola nog eens aan het werk, Heynen mikte naast. Het spel was intussen wat meer in evenwicht, en West Ham dreigde, maar Maarten dook gepast in de voeten. Net voor rust redde Areola op een prima schot van alweer Paintsil, en Hrošovský haalde de gelijkmaker nog in extremis uit doel. 1-0 na een uitstekende eerste helft van onze ploeg. 

West Ham nam de match meer in handen na de rust, en dat resulteerde eerst in druk, en dan (meteen na een drievoudige wissel) in de gelijkmaker, net voor het uur. Wat later maakte de Macedonische ref Stavrev zich oeverloos belachelijk door een duidelijke overtreding op Paintsil te laten passeren en de protesten te bestraffen met drie keer geel. Voor Paintsil zelf, Lucumí én onze coach John van den Brom. Triest. West Ham bleef dominant zonder echt grote kansen af te dwingen. Tot Benrahma opnieuw onze kwelduivel bleek: hij dribbelde Sadick en prikt tussen door de benen van Vandevoordt zijn tweede tegen de netten. Over and out? Niet met onze ploeg. Coach John van den Brom gooide een vijf minuten voor tijd met Ugbo en Preciado twee verse krachten erin. Die laatste toonde zich meteen. Hij drong de 16 meter in, zette strak voor en zag zijn voorzet afwijken op het hoofd van Souček. De gelijkmaker! Er hing elektriciteit in de lucht. Een opstoot van adrenaline. De supporters gingen er nog eens achter staan - wat een sfeer, trouwens. We namen West Ham - nummer drie in de Premier League, zoiets mag herhaald worden - bij de strot in de absolute slotfase. Plots weer twijfels bij de Engelse topper, net zoals in de eerste helft. De 3-2 kwam er helaas niet meer, maar met een gelijkspel tegen dit West Ham mogen we meer dan trots zijn. 

Wat een wedstrijd! En vooral: wat een ploeg! 

Opstelling

Vandevoordt, Muñoz (87' Preciado), Sadick, Lucumí, Arteaga, Heynen, Hrošovský, Thorstvedt (87' Ugbo), Ito, Onuachu, Paintsil (93' Oyen)

Doelpunten

4’ 1-0 Paintsil (assist: Ito)
59’ 1-1 Benrahma
82' 1-2 Benrahma 
88'  2-2 Souček (own goal)