Wisselend succes voor onze internationale Genkies. Dankzij Junya Ito staat Japan er in de Aziatische kwalificaties plots weer een stuk beter voor. Paul Onuachu zit met Nigeria in de eindfase. Aan de andere kant van de oceaan deed Ecuador een goeie zaak en Colombia een slechte. Noorwegen redde het niet in Nederland. 

Japan heeft zijn lot weer in eigen landen. Het WK in Qatar leek behoorlijk ver weg, na onnodig puntenverlies in enkele wedstrijden. Maar dankzij Junya Ito leven ze weer. In Vietnam en in Oman: het waren twee wedstrijden die ze moesten winnen. Ze deden het twee keer met 0-1. En telkens was het onze Genkie die zijn land over de streep trok. In Vietnam snelde hij weg van zijn tegenstander om aan de tweede paal een voorzet van Minamino (Liverpool) in te tikken. In Oman scoorde hij de enige treffer in minuut 81, waarna hij gewisseld werd. Ito was ook nu zijn bewaker te snel af en tikte van dichtbij een voorzet van links in doel. Beide doelpunten kwamen van zijn linkervoet. Het waren goals nummer 6 en 7 van Junya voor zijn land. 

Geen WK voor Noorwegen en Kristian Thorstvedt. De 'finale' in een lege Kuip in Rotterdam leverde een zenuwslopende trage match op. Oranje had veelal de bal, de Noren hoopten op 'een moment'. Het kwam er niet, ook niet met Thorstvedt, bij de start van de tweede helft tussen de lijnen. In het slot scoorde Nederland twee keer. Omdat ook Turkije won, missen de Noren ook de barrageronde.

Nigeria mag als groepswinnaar naar de Afrikaanse finaleronde. Het behield de leiding in zijn groep na een gelijkspel (1-1) tegen concurrent Kaapverdië. Paul Onuachu mocht enkele minuten voor tijd invallen voor doelpuntenmaker Osimhen.

Angelo Preciado keek vanop de bank toe hoe Ecuador nu ook van Chili won (0-2) en zo een grote stap zet naar Qatar. Ecuador is nu afgezonderd derde in de Zuid-Amerikaanse kwalificatie, achter de reeds geplaatsten Brazilië en Argentinië. Het telt nu zes punten meer dan de nummers vier (Colombia) en vijf (Peru). Colombia kwam voor de vierde keer in zijn laatste vijf wedstrijden niet verder dan 0-0, nu tegen Paraguay. Daniel Muñoz en Jhon Lucumí kwamen niet in actie. 

In Noord-Amerika klopte Canada nu ook Mexico (2-1) en het wordt zelfs groepsleider. In de vrieskou van Edmonton moest eerst een pak sneeuw geruimd worden, maar de wedstrijd kon gespeeld worden. Iké Ugbo kwam niet in actie. Ook Mark McKenzie bleef op de bank. De VS speelde 1-1 gelijk in Jamaica. In Kingston was het met 32 graden zomers warm. De VS zijn tweede op 1 punt van Canada. Mexico volgt als derde op twee punten van de leider, Panama is vierde met evenveel punten. Enkel de eerste drie zijn rechtstreeks geplaatst voor Qatar.

Onze jonge Genkies hebben zich met de nationale U19 geplaatst voor de eliteronde die naar het EK moet leiden. België keerde tegen Spanje een achterstand (0-2) nog om in een gelijkspel (2-2). Vic Chambaere stond tussen de palen, Tuur Rommens was kapitein op linksachter en Luca Oyen speelde de volledige wedstrijd op 'de 10'. Luca zorgde in de slotminuut voor de assist voor de gelijkmaker.