De laatste poulewedstrijd in de UEFA Europa League beslist over ons Europese lot. Een gelijkspel tegen Rapid Wien volstaat om te overwinteren, maar dat zal dan in de Conference League zijn. Een overwinning kan meer opleveren, als West Ham doet wat je zou verwachten: in eigen stadion winnen van Dinamo Zagreb. In dat geval wippen we over de Kroaten naar plaats twee en bekeren we na Nieuwjaar voort in de Europa League. We krijgen dan een nummer drie uit de poules van de UEFA Champions League als volgende tegenstander, en dat zou een hele aantrekkelijke affiche kunnen zijn.  

Onze pas aangestelde coach Bernd Storck was op zijn eerste persconferentie duidelijk over hoe we in de wedstrijd tegen Rapid stappen:

Bernd Storck: Wij willen ons plaatsen, maar we hebben het niet alleen in eigen hand. We hangen ook af van het resultaat van Dinamo Zagreb bij West Ham. Met een overwinning zijn we minstens derde, en dat is ook ons doel: de wedstrijd morgen winnen. We willen zo de slechte serie achter ons laten, de negatieve ‘feeling’ van ons afgooien, en een nieuwe start nemen. En dat wordt een hele opgave, want Rapid heeft ook een andere coach en zij speelden tegen Austria Wien echt wel heel gedisicplineerd, tactisch anders ook. Maar wij gaan er alles aan doen om te winnen. Wij willen onze supporters een mooie avond bezorgen met attractief voetbal. Daar hebben we de kwaliteiten ook voor, maar we moeten het als team vertalen op het terrein. Ikzelf, de spelers, en iedereen in de club: we kijken er met z’n allen naar uit.

Rapid: vijfde en ook recent van coach gewisseld

Onze tegenstander uit de Oostenrijkse hoofdstad speelde in de derby tegen Austria 1-1 gelijk. Rapid staat momenteel vijfde, met amper de helft (21) van de punten van leider Salzburg (42), en op ruime afstand (9 punten) van nummer twee, Wolfsberger. Het was de 4-1 nederlaag tegen die ploeg die de clubleiding deed overgaan tot het ontslag van trainer Didi Kühbauer. Zijn vervanger is Ferdinand Feldhofer, speler van het Rapid dat kampioen werd in 2005.

Europees heeft Rapid enkel gewonnen van Zagreb, in eigen stadion. De heenwedstrijd tegen ons in september werd in de slotminuut beslist door een klasseflits van het duo Ito-Onuachu. Een uitwedstrijd winnen is de Wieners dit seizoen nog maar 1 keer gelukt: in de Europese voorrondes tegen Zorya Lugansk (2-3). Rapid kampt met een aantal geblesseerden. 

Praten, trainen, praten

Onze nieuwe coach ging vanmorgen vroeg meteen aan de slag. Gesprekken met zijn stafleden, met de spelers in groep, gevolgd door een intensieve trainingssessie waarin hij zijn bedoelingen en manier van spelen duidelijk maakte. Na de persconferentie en de lunch van de spelers volgden nog individuele gesprekken.

Selectie: geen Heynen, geen Muñoz

Alle 22 veldspelers en 3 doelmannen kwamen vanmorgen op het trainingsveld. Na de training bleken Bryan Heynen en Daniel Muñoz toch niet helemaal fit om te spelen. Zonder die twee blijven de andere 23 spelers van de A-kern over om de selectie voor de partij tegen Rapid vol te maken. Ze trekken vanavond niet op afzondering, maar bereiden de wedstrijd vanaf morgenvroeg wel op hotel voor.