Japan blijft op WK-koers, ondermeer dankzij nog maar eens een doelpunt van Junya Ito. De landen met andere Genkse internationals deden ook goeie zaken, behalve Colombia. Dat dreigt Qatar te moeten missen. 

Drie op een rij voor Ito

Junya Ito maakte ook tegen China (2-0) weer een doelpunt voor Japan. Midden november was hij al twee keer matchwinnaar. Toen won Japan twee cruciale uitwedstrijden (Vietnam en Oman) telkens met 0-1. Junya telt intussen 8 interlandgoals in 30 wedstrijden, maar 6 van die doelpunten vielen in zijn laatste 9 interlands. Japan staat tweede in de B-groep van de Aziatische WK-kwalificatie, een plaats die recht geeft op een ticket voor Qatar. Dinsdag speelt het tegen groepsleider Saoedi-Arabië. 

Preciado buigt niet tegen Brazilië, drama voor Colombia

Angelo Preciado speelde 65 minuten mee met Ecuador tegen Brazilië, dat al zeker is van kwalificatie. Toch is het gelijkspel (1-1) weer een knap resultaat voor Ecuador, dat voorlopig andere kandidaten achter zich laat en comfortabel derde is, na Brazilië en Argentinië. Preciado en co tellen vijf punten meer dan nummer 5, Uruguay. Als het komende week niet verliest in Peru (4de), dan komt het WK echt dichtbij. Voor Colombia is Qatar dan weer ver weg. Met Daniel Muñoz de hele partij op de bank liep het zich te pletter tegen de Peruaanse muur. Colombia had 70% balbezit en verzamelde liefst 30 doelpogingen, daarvan wel amper twee tussen de palen. In de slotminuten liep het op een counter: 0-1. Ze hebben nu al vijf opeenvolgende wedstrijden geen goal kunnen maken. Los Cafateros zijn gezakt naar de zesde plaats en met nu een verplaatsing naar Argentinië voor de boeg ziet het er voor Colombia benard uit. Muñoz, Cuesta en Lucumí mogen stilaan een kruis maken over het WK. 

CONCACAF: zeges voor de drie Genkies 

Voor Gerardo Arteaga werd het een blijde terugkeer in de nationale ploeg van Mexico. Hij mocht na 70 minuten invallen en El Tri won met 1-2 in Jamaica. Zo blijft Mexico netjes in het spoor van Canada en de Verenigde Staten. De VS klopte El Salvador met 1-0, en leider Canada ging met 0-2 winnen in Honduras. Mark McKenzie en Iké Ugbo kwamen niet in actie. Morgenavond staan ze tegenover elkaar. 

'Doop' voor Théo Bongonda

Théo Bongonda voelt zich intussen prima bij de Congolese selectie. Op beelden van de stage in Bahrein zagen we hoe hij 'gedoopt' werd. Bongonda werd onderworpen aan een soort welkomsritueel waarbij hij een dansje moest opvoeren en op een grappige manier moest rondkruipen. Théo kan dinsdag zijn debuut maken voor Congo, in een oefenwedstrijd tegen de plaatselijke nationale ploeg.