Nations League, Kirin Cup, kwalificaties voor de Afrika Cup, vriendschappelijke interlands: ook in dit tussenseizoen blijft de bal rollen. Ook veel van onze Genkse internationals zijn nog actief (geweest).

 In Europa zijn we al meteen de nieuwe editie van de Nations League ingedoken. Noorwegen doet het daarin alvast uitstekend. Twee uitzeges, in Servië en in Zweden, hebben al meteen zes op zes opgeleverd. Met Haaland in een hoofdrol, en met onze Kristian Thorstvedt telkens als invaller. Met Sander Berge weer helemaal terug en in beide wedstrijden in de basis hebben de Noren nog (Genks) blauw bloed in hun rangen. Noorwegen mag nu twee keer thuis spelen: tegen Slovenië en Zweden.

Patrik Hrošovský was invaller voor Slovakije in Wit-Rusland (0-1 winst), maar bleef op de bank toen zijn land met 0-1 verloor van Kazachstan. Ook Patrik heeft nog twee wedstrijden op de agenda vooraleer hij aan een paar weken vakantie mag beginnen.

Het meest prestigieuze duel van de voorbije week was zeker dat van Junya Ito met Japan tegen Brazilië, met nagenoeg al zijn vedetten. Junya dolde geregeld met zijn tegenstanders, maar De Goddelijke Kanaries haalden het uiteindelijk met een late penaltygoal van Neymar. Japan won eerder al (zonder Ito) een oefenpot van Paraguay (4-1) en speelt ook nog om de Kirin Cup. Daarin ontmoeten Ito en co eerst Ghana, met Joseph Paintsil. Die laatste speelde een dik uur mee met Ghana tegen de Centraal-Afrikaanse Reupubliek (1-1), in de voorrondes van de Afrika Cup.

In de vriendschappelijk ontmoeting in Murcia tussen Colombia en Saoedi-Arabië kwamen drie Genkies in actie. Daniel Muñoz speelde de volle 90 minuten, Carlos Cuesta werd na een uur vervangen door Jhon Lucumí. Onder de nieuwe bondscoach kreeg Jhon dus eindelijk nog eens speelminuten in het nationale shirt, voor het eerst sinds november 2019. Het was zijn vijfde interland. De Genkies hielden de nul, alweer. Het bleef 0-0. Met Cuesta in de basis heeft Colombia nu al zes wedstrijden telkens de netten schoongehouden.

Onze andere Latijns-Amerikanen beleefden een onderonsje, weliswaar aan de zijlijn, en in de catacomben. Mexico en Ecuador speelden 0-0 gelijk. Gerardo Arteaga en Angelo Preciado speelden in dit duel niet mee, maar ze namen wel de tijd voor een foto en uitwisseling van shirts. Arteaga had wel al meegespeeld tegen Uruguay, en Angelo van zijn kant tegen Nigeria, met … Cyriel Dessers. Die had dan al zijn eerste doelpunt als Super Eagle gemaakt, in een oefenpot tegen … Mexico, met Arteaga op de bank. Nigeria speelt nog twee wedstrijden in de kwalificatieronde van het volgende Afrikaans kampioenschap.

En dan was er nog het debuut van Luca Oyen als belofteninternational voor ons land. Luca viel kort na de rust in bij de U21 tegen Schotland. De jonge Duivels – met Maarten Vandevoordt in doel en Tuur Rommens op de bank – speelden op Stayen 0-0 gelijk. Ze waren al eerder geplaatst voor het EK van volgende zomer. In de kwalificatiecampagne voor dat EK ging András Németh met Hongarije kansloos onderuit tegen Duitsland (4-0). Morgen spelen de jonge Hongaren nog in Letland.