zo 11 sep 2022, 18:30
Union Sint-Gillis Union Sint-Gillis 1 - 2 KRC Genk KRC Genk
Zondagavond, Dudenpark, Sint-Gillis. Onze ploeg was gebrand om opnieuw met een overwinning aan te knopen, de thuisploeg kreeg eerder deze week dan weer een stevige boost na winst bij de leider in de Bundesliga. Voetbal van het hoogste niveau in België, zoveel was bij aanvang al zeker.

Eerste helft: Genks overwicht

Een sterk begin van de thuisploeg, maar de wervelwind leek al gauw te gaan liggen. Onze jongens kwamen opzetten vanop de rechterkant, Paintsil deed Van der Heyden pijn met zijn snelheid. Het zorgde ook voor de 0-1 na 15 minuten, de Ghanees werd prima diep gestuurd door Patrik Hrošovský en knalde voorbij Moris. Even later opnieuw een dot van een kans voor de Ghanees, Lapoussin kon nog net ingrijpen. Het regende eventjes Genkse kansen, toen ook Trésor en Onuachu op enkele minuten tijd voor de 0-2 hadden kunnen tekenen. De pijlsnelle rechterflankaanvaller viel even later geblesseerd uit en werd vervangen door Castro, en daar leek de wedstrijd te kantelen. Union kwam opzetten op slag van rust, Vandevoordt pareerde tweemaal uitstekend. 0-1 bij de rust na een sterke eerste helft, al was de blessure van Paintsil toch een stevige aderlating.

Tweede helft: Brussels overwicht, Genkse weerbaarheid

De thuisploeg ging verder op dat sterke elan van net voor de pauze. Het resulteerde in kansen voor Vanzeir, Adingra en Boniface maar het mankeerde de thuisploeg aan efficiëntie. Onze spelers hadden stevig wat moeite om balbezit te houden en dat zorgde voor nóg meer honger bij Union. Onuachu werd ondertussen na een dik uur naar de kant gehaald, Samatta kwam tussen de lijnen onder luid applaus van onze fans. De Tanzaniaan had nog aanpassingstijd nodig, dixit de coach, maar de fans zorgden ervoor dat hij ongelooflijk gelukkig rondloopt in Genk. Het Genkse applaus ging echter snel liggen toen Vanzeir Vandevoordt verraste met een voorzet en de doelman het leer door zijn benen liet ontsnappen. Even leek de 1-1 een feit, ware het niet dat het leer al over de achterlijn was geweest. De lijnrechter greep in, het doelpunt werd afgekeurd. Al was het slechts uitstel van executie, Lapoussin kon toch tekenen voor de 1-1. Hij fusilleerde onze doelman: deklat binnen. Erop en erover, zo dacht Union-coach Karel Geraerts. Hij stuwde zijn troepen vooruit, maar net toen greep Wouter Vrancken in. De pijlsnelle Preciado kon wel eens gebruik gaan maken van de ruimtes die Union weggaf, zo oordeelde de coach. Hij kreeg al snel gelijk, ware het niet dat de Ecuadoraan nipt vanuit buitenspel vertrok. Het ging snel op en af in de slotfase, maar uiteindelijk trok Samatta het laken naar de Genkse zijde toe met een rake kopbal diep in de extra tijd. Euforie, extase, uitzinnigheid: de meegereisde fans daalden neer tot vlakbij het veld, zoals dat enkel in het Dudenpark kan, en al snel weerklonk de Samagoal-leuze. Heerlijke afsluiter van een moeilijke tweede helft.

Een prima eerste helft, een moeilijke tweede helft. Union toonde zich opnieuw een waardige vice-kampioen, maar blijft toch met lege handen achter. Forza Racing!

Vandevoordt, Arteaga, Cuesta, McKenzie, Muñoz, Heynen, Hrosovsky (79' Galarza), El Khannouss (79' Preicado), Trésor, Paintsil (37' Castro), Onuachu (63' Samatta)

15' 0-1 Paintsil
74' 1-1 Lapoussin
90+2' 1-2 Samatta