Het eerste hoofdstuk van “Road 2 Round 2”, onze voorbereidingscampagne richting de heropstart van de competitie, kende vandaag zijn sluitstuk. Met de eerste dagen intense arbeid in de benen werd er, daags voor het vertrek naar de winterstage in Benidorm, een oefenpartij achter gesloten deuren afgewerkt.

De Nederlandse eersteklasser Heerenveen vormt de tegenstander van dienst. De Nederlanders zijn op 1 december aan hun voorbereidingscampagne gestart en deze wedstrijd betekende ook de eerste oefenpartij in hun campagne. Later, op 14 december, treffen ze KAA Gent voor hun tweede oefenwedstrijd. De oefenwedstrijd wordt, gezien de zware trainingsweek én in deze fase van de voorbereiding, niet beschouwd als een waardemeter maar eerder een benodigde fysieke prikkel in het programma. De koude weersomstandigheden deden de club besluiten om het A-terrein te beschermen, waardoor er werd uitgeweken naar het B-terrein.

Eerste helft

De selectie van coach Vrancken bestond voor de eerste helft uit Vandevoordt, McKenzie, Sadick, Arteaga, Muñoz, Ouattara, Heynen, Geusens, Trésor, Nemeth en Samatta. Op het middaguur floot scheidsrechter Lawrence Visser de partij op gang.

Het eerste kwartier was er meteen een met hoge intensiteit langs weerszijden, zonder dat er doelkansen werden gecreëerd. In minuut 20 wist Arteaga, terug na zijn WK-campagne met Mexico, na een heerlijke steekpas van Samatta de score te openen. Hij werd echter afgevlagd voor buitenspel. In minuut 27 was het bijna opnieuw prijs, maar de vrije trap van Geusens een vijftal meter buiten de rechthoek, gaat net naast.

De winnaarsmentaliteit is meteen weer voelbaar, af te leiden uit de intense duels, loopacties en energie van de spelers. Dat leidt ook tot steeds meer druk op Heerenveen, dat het tweede kwartier nog nauwelijks over de middenlijn geraakt. Maar dan staat het op het halfuur toch plots 0-1. Een counteractie van Colassin op de linkerflank eindigt in een gekruld schot in de rechterbenedenhoek, Vandevoordt is kansloos.

Op het nabijgelegen C-veld warmen de resterende kernen van beide partijen ondertussen op voor hun speelminuten in de tweede helft. Het spel gaat terug meer heen en weer, waarbij we nog een kans voor Trésor én een knappe zweefredding van Vandevoordt op een vrije trap noteren. Alvorens Samagoal, op enig mooie manier aangegeven met een hakje door kapitein Heynen, vijf minuten voor het rustsignaal de bordjes weer gelijk hangt:1-1. Vandevoordt dient aansluitend nog éénmaal goed tussen te komen op een aanval van Heerenveen. De spelerskern van de eerste helft werkt na affluiten nog enkele loopreeksen af, alvorens richting de douches te trekken.

Tweede helft

Angelo Preciado, inmiddels ook teruggekeerd na zijn mooie prestaties in Qatar, neemt plaats in de tribunes om zijn ploegmaats te aanschouwen. Volgende spelers vatten aan voor de tweede helft: Chambaere, Cuesta, Didden, Carstensen, Rommens, Galarza, Hrošovský, Castro, Godts, Paintsil & Onuachu. Ook Heerenveen voert een volledige wissel van spelers door.

Het duurt slechts 5 minuten en daar is alweer de eerste, weliswaar moeilijke, kopkans van topscoorder Paul, op voorzet van Paintsil. De bal gaat echter rechts van het doel naast. Dat de spelfilosofie helder is, bewijst het vlotte combinatiespel dat ook deze selectie van spelers op de mat brengt. Minuut 10 noteren we kopkans twee voor Paul, ditmaal op voorzet van Hrošovský. Dichter bij doel, maar opnieuw rechts naast. Twee minuten later omgekeerde situatie: Paul rukt op door het midden en speelt “Joske” aan, hij trapt uit de rechterhoek van de baklijn hard op de doelman. Doelman Chambaere heeft ondertussen nog geen werk te verrichten gehad.

Na een twintigtal minuten wandelt Galarza naar de zijlijn. De hamstrings speelden hem de afgelopen dagen al parten en hij besluit uit voorzorg het hierbij te houden. Matías wordt vervangen door Jong Genkie Kamiel Van De Perre. Net erna krijgt Paintsil opnieuw een schietkans, ditmaal na een mooie openende pas van Godts. Hij besluit echter vanop dezelfde positie opnieuw op de vuisten van de doelman. Tijd voor Chambaere om eindelijk ook eens aan het werk te gaan. Een diepe bal door het midden laat de aanvaller Van Amersfoort, na uitschuiven van zowel Didden als Carstensen op de inmiddels gladde mat, alleen voor Vic verschijnen. Hij pakt uit met een knappe redding met links. Snel terug naar de overzijde, waar Godts eerst op doel trapt alvorens Castro de rebound hard kan binnentrappen. 2-1 voor KRC Genk na ongeveer een half uur spelen, een correcte weergave van het getoonde overwicht.

Bij aanvang van het derde kwartier neemt het spel voortdurend plaats op de helft van Heerenveen. Zowel Paintsil, Onuachu en Castro wagen nog hun kans op doel. In de 80ste minuut is het wel opnieuw doelpunt. Strafschop na handspel, waarna Paul hard binnentrapt voor de 3-1. Godts wordt ondertussen, na een tik, gewisseld voor Al Mayzani waardoor Rommens een positie hoger plaatsneemt. De laatste tien minuten van de wedstrijd blijft KRC Genk baas aan de bal, alvorens Visser een einde maakt aan de partij.

Uitlopen, douchen, rusten en koffers pakken want morgen vertrekt de ploeg op winterstage.