Zaterdag om 13 uur trokken 15 enthousiaste kinderen met een beperking tussen 8 en 13 jaar voor de eerste keer samen richting de indoorhal van KRC Genk voor de eerste training van het G-team. De G-werking wordt geïntegreerd in de jeugdwerking van KRC Genk. Zo worden spelertjes net als alle andere jeugdspelers volledig uitgedost in blauw en wit en zullen ze ook mee oplopen bij de wedstrijden van de eerste ploeg tijdens de jeugdvoorstelling.

De KRC Genk FRZA! foundation slaat voor dit project de handen in elkaar met vzw RegenbOog. Een vzw die gespecialiseerd is in begeleiding van kinderen met een beperking. Zij zorgen ervoor dat de kinderen zowel op als naast het veld worden bijgestaan.

“Alle leden van het KRC Genk G-team zijn bij ons op intakegesprek geweest. We hebben met elk kind en de ouders een diepte-interview gedaan. Hierdoor krijgen we een overzicht van alle kinderen (en hun beperkingen) die in het team zullen spelen”, zegt An Wijnants van vzw RegenbOog.

Momenteel telt het G-team van KRC Genk 15 leden, waarmee drie ploegen kunnen worden gemaakt (G-voetbal wordt bij de jeugd 5-tegen-5  gespeeld).

“We hebben de ambitie om de G-werking seizoen na seizoen uit te breiden, maar willen daarbij geen stappen overslaan. Door samen te werken met vzw RegenbOog zorgen we ervoor dat elk kind op voorhand wordt gescreend en voorkomen we een aanzuigeffect. Op die manier kunnen we elk kind een optimale beleving geven en de nodige omkadering bieden”, zegt Niel Janssen Community Coördinator bij KRC Genk.

KRC Genk voorziet drie trainers en een begeleider van vzw RegenbOog om alles in goede banen te leiden. Wanneer blijkt dat de kinderen toch geen plezier vinden in het voetbal, zoekt de club samen met vzw RegenbOog naar een andere activiteit.

Voor de KRC Genk FRZA! foundation gaat de oprichting van een G-werking verder dan enkel het plezier op het veld.

“Het spelletje is uiteraard belangrijk, maar we willen dit project ook echt aangrijpen om onze spelertjes bepaalde skills en competenties aan te leren die ze ook kunnen gebruiken in hun dagelijks leven zoals bijvoorbeeld communicatieve vaardigheden of leren functioneren in groep”, zegt Erik Gerits, Algemeen Directeur van KRC Genk.

Tijdens de eerste training van de G-ploeg kwamen Maarten Vandevoordt, Luca Oyen en Vic Chambaere van de A-kern de spelertjes begroeten. De verrassing kon op veel enthousiasme rekenen van jonge genkies.