De Genkse jeugdacademy draait al jaren mee aan de Europese top. De Bruyne, Courtois, Carrasco, Trossard,… het lijstje met internationale toppers die in de Jos Vaessen Talent Academy werden gekneed doet de monden open vallen. De nieuwe generatie talenten klopt al op de deur en laat op het internationaal toneel volop van zich spreken.

In de UEFA Youth League, zeg maar de UEFA Champions League voor jeugdteams, spelen onze Genkies geregeld mee met de grote jongens. Vorig seizoen gingen we er in de 1/8ste finales uit tegen Liverpool na penalty’s. Eerder dit seizoen was de 1/8ste finale opnieuw het eindstation voor onze jongens. Maar dat deden ze niet zonder onder andere Juventus in een eerdere fase over de knie te leggen. Waar andere teams steevast kiezen voor jongens op leeftijd met voldoende kracht, stonden in onze ploeg twee 15-jarigen en twee 16-jarigen tussen de lijnen in de laatste wedstrijd tegen Atlético Madrid. Brad Manguelle werd met zijn 14 jaar 10 maanden en 8 dagen zelfs de derde jongste speler ooit in de Youth League. Onder leiding van Sebastien Pocognoli krijgt de ervaring die onze jongens op internationaal niveau opdoen voorrang op het resultaat en de waan van de dag.

Doorheen de Genkse jeugdopleiding worden ook vandaag de goede resultaten doorgetrokken. Eerder deze week waren de U19 in de Al Abtal Cup nog met 4-2 te sterk voor hun leeftijdsgenoten uit Marseille. Met die overwinning op zak werden de jongens van Pocognoli met 15/15 groepswinnaar in groep B. Voor onder andere Real Madrid en Marseille.

De U15 vertoeven momenteel in het zonnige Florida waar ze deelnemen aan de Generation Adidas Cup. Nadat ze groepswinnaar werden in een poule met onder andere La Galaxy, Chicago Fire FC en Vancouver Whitecaps FC waren ze in de 1/8ste finales te sterk voor het Amerikaanse Real Salt Lake en in de kwartfinales wonnen ze met 1-0 van C.F. Monterrey. Zaterdag spelen onze jongens de halve finale tegen Austin, om 16u Belgische tijd. Volg de wedstrijd op de website van The Major League Soccer.

Komend weekend trekken onze U12 dan weer naar Turkije voor de prestigieuze Izmir Cup. Met 72 ploegen uit 20 landen zijn quasi alle grote clubs vertegenwoordigd in Turkije. In hun groep nemen onze jonkies het op tegen onder andere Bayern München, Leicester City en AZ.

Ondertussen zijn verschillende andere Genkies uit onze academie op pad met de nationale ploeg. Bij de U16 zitten niet minder dan 10 spelers van KRC Genk in de selectie. Het bewijs dat je nergens beter kan zitten dan in het mooie Genk om aan je voetbalcarrière te timmeren.