zo 23 apr 2023, 18:30
Charleroi Charleroi 2 - 2 KRC Genk KRC Genk
De laatste match van de reguliere competitie, nog een laatste keer op zoek naar een driepunter voor aanvang van het kampioenenbal. We trokken met een duidelijke missie naar het Stade du Pays de Charleroi: winnen en in pole position de Champions’ Play-Offs in. Één wijziging in vergelijking met vorig weekend: Heynen kwam terug van schorsing, Aziz verhuisde hierdoor opnieuw naar de bank. 

Eerste helft

Trésor kon vandaag het record van Strupar evenaren (22 assists in één seizoen) en dat wist hij: we waren nog geen minuut aan het voetballen of hij legde een vrije trap panklaar voor McKenzie. Onze Amerikaanse verdediger zorgde met de volley voor een eerste verandering op het scorebord: 0-1. Maar ook Charleroi moest winnen om zeker te zijn van een gegeerd plekje in de top acht. Twee minuten later konden ze al nivelleren: na een snelle tegenstoot was het Mbenza die de decibels bij de thuisaanhang in de lucht deed schieten, 1-1.

Terug vanaf nul beginnen dan maar. Genk bleef drukken, Charleroi kroop compact achteruit en gluurde op de counter. Onze aanvallende fratsen vertaalden zich in kansen, maar op hoekschoppen van Trésor konden zowel de slof van Hrosovsky als de rug van McKenzie de Charleroi-goalie niet verrassen. Later veranderde het spelbeeld. Het werd een strijd op het middenveld, met kansen aan beide kanten. Paintsil stootte op een overtal aan zwart-witte verdedigers in de zestien, aan de overkant stond Vandevoordt paraat op een kopbal van Bayo.

Zorgane probeerde het halverwege de eerste helft nog met een krul van buiten de zestien, maar kon niet kadreren. Wij maakten de oversteek en hadden meer geluk: de knikker van Samatta werd op knappe wijze bediend door Paintsil. 1-2! Na de 1-2 minder doelgevaar, op afstandsschoten van Arteaga en Mbenza na. Beide schoten belandden naast het doelkader, we trokken met een voorsprong te kleedkamer in.

Tweede helft

Charleroi moest na de koffie achtervolgen en kwam daardoor hongerig uit de kleedkamer. Eerst kwam Bayo een klein metertje te kort op een voorzet van Mbenza, iets later tikte Vandevoordt een schot van diezelfde Mbenza tegen de lat. In minuut 50 kwamen de Carolo’s toch op gelijke hoogte. Een lage schuiver van Nkuba ging voorbij Vandevoordt, 2-2 en een flashback naar ons laatste bezoekje aan Mambourg waren het gevolg. Desondanks bleef het een leuke partij voor de aanwezige fans: Nkuba mikte over, Samatta kon op de andere helft net niet ontsnappen.

Charleroi speelde kort op de man en met gegenpressing. Hierdoor hadden we het op het kleine veld, met nog een halfuur op de klok, lastig om kansen af te dwingen. Aan Charleroi-zijde schreeuwden ze in minuut 65 nog moord en brand voor handspel van Sadick in het strafschopgebied, Van Driessche liet begaan. De tijd tikte voort en Vrancken bracht met Aziz en Tolu meer duelkracht op het veld. Het leidde op tien minuten van het eind tot een eerste kans: Tolu lanceerde Trésor, maar de voorzet van onze jonge Belg was nadien te hard voor Paintsil. Niet veel later een kans voor Charleroi, Vandevoordt ging goed plat op een poging van Nkuba.

De tijd tikte weg, de laatste wissels werden doorgevoerd. Met Oyen bracht de coach nog zijn laatste wapen in de strijd, maar de vijf resterende minuten waren niet voldoende om nog iets aan de score te veranderen. In blessuretijd konden we nog een laatste keer dreigen: Hrosovsky kwam net te kort op een voorzet van Arteaga. We moesten ons tevreden stellen met een punt, al trekken we wel als leider de Champions’ play-offs in.

Score

0-1 2’ McKenzie
1-1 3’ Mbenza
1-2 31’ Samatta
2-2 51’ Nkuba

Opstelling

Vandevoordt, McKenzie, Sadick, Arteaga, Samatta (75’ Tolu), Heynen, Trésor (85’ Oyen), Hrosovsky, Paintsil, El Khannouss (68’ Ouattara), Preciado.