zo 28 jan 2024, 13:30
STVV STVV 1 - 1 KRC Genk KRC Genk

Wouter Vrancken stak zijn ambitie niet onder stoelen of banken voor aanvang van de Limburgse derby: “Een derby speel je niet, die wil je winnen.” Voor de trip naar Haspengouw kon hij opnieuw beroep doen op Afrika cup gangers, Paintsil en Fadera. Heynen nam opnieuw plaats op het middenveld. El Ouahdi vatte post op de rechtsachter.

 

Eerste helft

Door boerenprotest rolde de bal met een half uur vertraging op het kunstgras van Sint-Truiden. Niet dat het onze jongens van de wijs bracht. Vrancken vroeg vuur en kreeg dat ook. Na twee minuten had Sor al twee keer raak getroffen. McKenzie stuurde Fadera mooi diep die breed legde en de snelle Nigeriaan de 0-1 op een schoteltje aanbood. Aan de overkant dacht Paintsil dat kunsttukje over te doen, maar Sor stond enkele centimeters buitenspel. Zo bleef het 0-1. Met de voorsrpong op zak controleerden onze jongens de eerste helft. Op een zeldzame uitbraak van de thuisploeg haalde McKenzie Zahiroleslam in extremisch terug. 

Tweede helft

Zo behoudend de eerste helft was, zo flitsend begon de tweede. Vandevoordt trapte een ogenschijnlijk simpele inspeelpas in de voeten van Yamamoto, maar zette zijn foutje zelf recht met een knappe parade op de inzet van Steuckers. Het sein voor een Genkse storm boven Haspengouw. Tolu en Paintsil zetten een heerlijke aanval op over rechts. Joske bediede Fadera die op zijn beurt alleen op Jo Coppens afkon, maar zijn schot zeilde over.  Het moment voor kapitein Heynen om zijn kans te wagen. Nadat hij het uitverkochte bezoekersvak nog eens op sherp te zette, werd in eerste instantie een kopbal van de lijn gehaald, even later spatte een pegel uiteen op de lat. In de herneming ging Coppens goed plat op het schot van Tolu. de Genkse aanvalsgolven bleven komen, maar ook Galarza zag zijn trap na een heerlijke individuele actie geblokt. Paintsil geraakte, één op één niet voorbij Jo Coppens. Diezelfde Paintsil ging wat later neer in de zestien na een obstructie van Zahiroleslam, maar scheidsrechter D'Hondt wou van geen strafschop weten. In het opstootje dat volgde werd Arteaga met rood richting de kleedkamer gestuurd. Aan de overkant ging de bal wel op stip nadat Fadera te enthousiast doorging op Bocat. Maar Vandevoordt eiste een hoofdrol op door de juiste hoek te kiezen op de inzet van steuckers. In de extra tijd verraste Ito Vandevoordt door een vrije trap in de korte hoek te leggen en de Kanaries zo, tegen de gang van het spel in, alsnog op gelijke hoogte te brengen.

In de extra moesten we zelfs met 9 verder nadat Heynen met een tweede gele kaart ook richting kleedkamer werd gestuurd. De dan al intense wedstrijd ontaarde verder en enkele supporters bestookten het veld met vuurwerk. Na een korte onderbreking was het nog 10 minuten knokken met 9 tegen 11, maar onze jongens hielden stand. Beide ploegen delen de punten na een intense derby.

Wouter Vrancken: "Zolang we met 11 tegen 11 stonden, creëerden wij de kansen en hadden we de controle over het spel. Op sommige momenten ontbrak het aan de efficiëntie. Die tegengoal mochten we niet incasseren. Op het einde moesten we - door de twee rode kaarten - even overleven, maar zelfs dan gaven we nauwelijks iets weg. Het is jammer dat we de drie punten niet pakken, want die hadden we absoluut verdiend."

Opstelling

Vandevoordt, Arteaga, McKenzie, Cuesta, El Ouahdi, Hrosovsky, Galarza, Heynen, Fadera ('88 Sobol), Sor ('25 Tolu), Paintsil ('90 Sadick)

Doelpunten

‘1 0-1, Yira Sor
'90 1-1 Ryotaro Ito