zo 17 mrt 2024, 18:30
KVC Westerlo KVC Westerlo 1 - 1 KRC Genk KRC Genk

In ’t Kuipje was de opdracht glashelder: winnen en we zouden ons verzekeren van een plaats in de top 6 en een bijhorend ticket voor de Champions' Play-Offs. Bij een gelijkspel of verlies zou het rekenen worden. Vrancken hield vast aan dezelfde 11 die tegen Standard de tweede helft voor hun rekening namen. Zo werd Ait El Hadj beloond voor zijn sterke invalbeurt en vatte Tolu post in de spits.

Eerste helft

Voor de thuisploeg volstond een punt om zich te verzekeren van een verlengd verblijf in de hoogste klasse van ons voetbal. Vrancken voorspelde een voetballend Westerlo en kreeg ook gelijk. De Kemphanen startten fel met al na 5 minuten een knal van Madsen, maar Vandevoordt zat er goed bij in de korte hoek. Naarmate de eerste helft vorderde, kwam er meer evenwicht in de partij. Bilal vond Tolu op corner. Bolat tikte zijn strakke kopbal over de lat. De wedstrijd stond bol van de strijd, maar dat resulteerde niet meteen in veel kansen. Vandevoordt was wel opnieuw alert op een Westelse stilstaande fase. Hij ging goed plat op een kopbal van Neustädter. Het slotakkoord van de eerste helft was nog van Genkse makelij. Bonsu rolde in zijn gekende stijl de linkerflank van de thuisploeg op, om vervolgens goed terug te leggen op de inlopende Kayembe. Die laatste zag zijn inzet enkele centimeters naast het doel van Bolat gaan.

Tweede helft

De tweede helft toonden onze jongens een ander gelaat. Met de nodige grinta en drang naar voren speelden we als een ploeg die vol voor de Champions’ Play-Offs wilde gaan. Een voorzet werd voor de neus van Tolu ontzet, iets voordat Bolat er eentje vanonder zijn doelhout duwde. Dichtbij de openingstreffer werd onze aanvalslust geremd door alweer een overijverige VAR. Op een stilstaande fase ging Neustädter aan de arm van Bonsu hangen die zich wilde losrukken. Voldoende voor de VAR om Lawrence Visser naar het scherm te roepen, die op zijn beurt prompt rood trok. Westerlo profiteerde van de situatie met een mannetje meer, en stak nog eens de neus aan het venster. Dodelijk efficiënt plantte Tagir zijn voet tegen een ongelukkige deviatie van Kayembe, en verschalkte zo Vandevoordt. We waren zes minuten onze virtuele plek bij de eerste zes kwijt, tot Heynen kon nivelleren. El Khannouss wimpelde enkele Westelverdedigers van zich af, vooraleer hij onze kapitein de 1-1 op een presenteerblaadje aanbood. Extase in de slotfase: we mogen onze sokken oprollen voor de Champions' Play-Offs. 

"We hebben een moeilijke wedstrijd achter de rug, ondanks dat we weinig ruimte hebben weggegeven. Al bij al moesten we gewoon ons doel halen en ik ben blij voor de jongens dat het gelukt is. Nu kunnen we herbronnen, want binnenkort starten de Champions' Play-offs en gaan we all in." - Wouter Vrancken

Opstelling

Vandevoordt, Kayembe, McKenzie, Cuesta, El Ouahdi (’85 Adedeji-Sternberg), Hrosovsky (’82 Galarza), Heynen, El Khannouss, Ait El Hadj (’74 Zeqiri), Tolu, Bonsu Baah.

Doelpunten

’79 1-0 Tagir
’86 1-1 Heynen