wo 01 aug 2018, 18:00
CS Fola Esch CS Fola Esch 1 - 4 KRC Genk KRC Genk

“In Europa is er maar één ding belangrijk en dat is de kwalificatie,” vertelde Philippe Clement de dag voor de wedstrijd. “Dit is wel een uitgelezen gelegenheid om jongens die nog niet zoveel aan de bak kwamen een kans te geven. Dat zullen we ook doen,” besloot Clement.

En de Genkse coach hield woord. Vergeleken met de heenwedstrijd bleven enkel Jackers, Nastic en Zhegrova staan. Te noteren, voor het eerst sinds zijn blessure begon Bryan Heynen aan een wedstrijd met inzet.

Ook Fola Esch coach Klasen gooide zijn ploeg duchtig door elkaar. Ook bij hem vijf wijzigingen. Cabral, Bensi, Frere, Sinani en Pierrard begonnen aan de wedstrijd.

Match gespeeld na zeventien minuten.

Het eerste schot tussen de palen kwam van de thuisploeg. Nordin Jackers had geen moeite met de poging van Kirch. Dat was in minuut vier en tot dan was het balbezit voor de bezoekers. Echt gevaar kwam daar evenwel nog niet uit. Dat was er wel vier minuten later toen Gano net niet bij een voorzet van Nastic geraakte. Verdediger Chrappan kon nog net wegwerken.

Vijf minuten later was het wel raak. De bal geraakte niet weg uit de zestien van Esch. Nastic pikte de bal op en bediende via Piotrowski Zhegrova. Die draaide weg van zijn man en prikte met links in de verste hoek binnen. Het tweede Genkse doelpunt viel kort daarna via de voet van Heynen. Na een prachtige aanval over links en een dito voorzet van Piotrowski tikte Bryan van dichtbij binnen.

Nog voor minuut twintig had Gano voor het derde Genkse doelpunt kunnen zorgen maar zijn schot van dichtbij werd met meer geluk dan kunde door doelman Cabral afgeweerd. Op het halfuur ging een ontzetten van Nordin Jackers even fout. De bal belandde in de voeten van Hadji die meteen uithaalde. De Genkse doelman maakte zijn foutje goed met een prima redding. Jackers moest ook attent zijn toen vijf minuten voor de rust Bensi een vrije trap naast de muur binnen het kader krulde. Gescoord werd er niet meer en we gingen rusten bij een 0 – 2 voorsprong voor Genk.

Rustig meesterschap na rust.

De tweede helft begon met dezelfde tweeëntwintig acteurs. Er is was ook weinig reden om te wisselen na eerste helft die aan een gezapig tempo gespeeld werd. Toen Genk dan toch eens versnelde was het meteen raak. Nog voor het uur ging Zhegrova op snelheid voorbij zijn man en legde dan terug tot bij Gano die in één tijd zijn eerste officiële doelpunt in Genkse loondienst aantekende.

Twee minuten later gebeurde wat weinig Luxemburgers (en waarschijnlijk ook Genkies) voor mogelijk hadden gehouden. Fola Esch scoorde zowaar tegen toen Bensi, na een slim balletje tussendoor van Sinani, plots alleen opdook voor Jackers. Maar amper een minuut later ging thuisverdediger Chrappan zwaar in de fout. Zhegrova nam een vrije trap vanop een kleine dertig meter en Chrappan trapte los naast de bal die verdween in verste benedenhoek.

Heynen mocht dan vervroegd gaan rusten, hij werd vervangen door Karelis. Die liet zich meteen opmerken toen hij een voorzet van Benson slim liet lopen voor Nastic. Diens schot werd gestopt. Even later was het Karelis zelf die in schietpositie kwam maar doelman Cabral was bij de pinken.

Zijn overbuur Jackers moest ook attent zijn toen Bensi opnieuw een schietkans kreeg schuin voor doel. De Genkse doelman kweet zich voorbeeldig van zijn taak en stopte het schot. De goed debuterende Seigers haalde nog eens de achterlijn maar zijn voorzet werd door Gano overgekopt. Dat deed Zhegrova hem even later na toen Benson goed voorbracht. Voor Genk hoefde het niet meer en voor Esch ging het niet meer al moest Jackers in de slotseconden nog een trap van Corral afweren. De wedstrijd werd verder afgewerkt aan een rustig tempo en Genk kon zich probleemloos kwalificeren voor de volgende ronde in de Europa League.

Opstelling CS Fola Esch : Cabral, Dikaba, Corral, Bensi (81’ Raposo), Frere, Hadji, Sinani, Pierrard, Kirch (65’ Kocur), Klein (76’ Mura) en Chrappan.

Opstelling KRC Genk : Jackers, Nastic, Lucumi, Wouters, Seigers, Heynen (65’ Karelis), Seck, Piotrowski, Benson, Gano en Zhegrova.

Doelpunten :

13’ : 0 – 1 : Zhegrova
16’ : 0 – 2 : Heynen
58’ : 0 – 3 : Gano
60’ : 1 – 3 : Bensi
63’ : 1 – 4 : Zhegrova

Gele kaarten : 55’ Klein