De lat houdt Genk van een verdiende zege.

05-08-2018

Philippe Clement rekende onder meer op de supporters om zijn ploeg vanaf de eerste seconde naar voor te schreeuwen. “Ik herinner mij dat van in mijn tijd. De boost die dat geeft voelen de spelers op het veld. Zelf zullen we ook scherp moeten beginnen,” vertelde de Genkse coach voor de wedstrijd.

Geen selectieproblemen voor Clement, tenzij dan positieve. Hij joeg dezelfde ploeg de wei in die Lokeren overklaste.

“Dit wordt geen match voor mietjes,” aldus Marc Brys. “Genk is op dit ogenblik de beste ploeg in België. Maar we zullen geen negatief voetbal spelen. We gaan naar onze kwaliteiten spelen.” Brys voerde wel twee wissels uit. De Bruyn en Ceballos moesten plaats ruimen voor Legear en Asamoah.

Balbezit, kansen maar nog geen doelpunten voor Genk in de eerste helft.

En of Genk scherp aan de wedstrijd begon. Nog voor het kwartier had de thuisploeg drie mogelijkheden tot scoren bij elkaar gevoetbald. Trossard sneed naar binnen en haalde staalhard uit. Doelman Steppe kon met een mooie save in hoekschop afweren. Dan glipte Maehle door de Truiense verdediging. Vanop de achterlijn bracht hij voor tot bij Pozuelo. Teixeira moest de trap van de Spanjaard afblokken.  Kort daarna wapende Malinovskyi zijn linker om dan loeihard uit te halen. Tot grote opluchting van Steppe zoefde de bal net naast de kruising over.

Het blauwwitte festival ging verder met Uronen die het van ver probeerde. Ook dit schot ging nipt over. De poging van Pozuelo in minuut tweeëntwintig was te centraal om Steppe te verontrusten. Drie minuten later moest de Truiense doelman opnieuw aan de bak. Samatta legde breed tot bij Trossard die in één tijd uithaalde. Steppe ging goed plat en kon de bal uit zijn doelvlak duwen. Intussen had ook STVV een eerste kans bij elkaar gevoetbald. Na een snelle omschakeling vond Legear Botaka maar die trapte naast.

Opnieuw naar de overkant waar Berge na een hoekschop te verrast was om de bal binnen te koppen. St-Truiden stak opnieuw de neus aan het venster met een dot van een kans voor Boli die door Bezus alleen voor Vukovic gezet werd maar de Australiër was bij de pinken en gooide zich in de baan van het schot. Vijf minuten voor rust mocht Genk een vrije trap nemen op een voor Malinovskyi interessante plaats. De Oekraïner had pech want zijn schot spatte uiteen op de deklat. Twee minuten later mocht Mali het nog eens overdoen, nog iets dichter bij het doel zelfs. Dit keer ging de bal nipt naast. Op slag van rust combineerde Genk opnieuw goed. Pozuelo vond Samatta die goed voorbracht tot bij Trossard maar zijn poging in één tijd ging net naast. Zo eindigde een boeiende eerste helft zonder doelpunten.

De lat houdt Genk van een zege.

Genk had pech kort na het begin van de tweede helft. Pozuelo wandelde door de Truiense verdediging en haalde meteen uit maar de bal ketste af op de lat. Een Genkse hoekschop werd seconden later weggewerkt in de voeten van Maehle. Onze rechtsachter trapte meteen maar de bal zeilde nipt naast. Kort daarna werd een schot van Samatta afgeblokt. Meteen het laatste wapenfeit van de Tanzaniaan want hij werd meteen daarna vervangen door Gano.

Sander Berge probeerde het nog twee keer van ver. De eerste poging ging hoog over, de volgende belandde in de handen van Steppe. Met nog goed twintig minuten te gaan kwam dan toch het moment van Ruslan Malinovskyi. Voor de derde keer mocht hij aanleggen voor een vrije trap. Dit keer ging het leer enig mooi in de kruising buiten het bereik van Steppe.

Maar lang kon de Luminus Arena niet genieten van de voorsprong. Bij een van de weinige tegenstoten van STVV kon de pas ingekomen Endo met een schuiver de gelijkmaker binnen duwen. Genk antwoordde met opnieuw een vrije trap van Malinovskyi. Vanop dertig meter trapte hij op doel maar Steppe had een prima redding in huis en tikte de bal over. Seconden later zette Berge voor vanop links. Gano kon koppen maar de bal ging naast. Kort daarna schakelde de ingevallen Zhegrova zijn man uit en legde breed tot bij Gano. De Genkse spits trapte in een tijd maar opnieuw stond de lat in de weg.

Het dwarshout bleef Genk parten spelen. Maehle trapte van ver maar de bal spatte voor de vierde keer uiteen op de lat. Kort daarna mocht Trossard nog eens zijn kans gaan centraal voor doel. De bal ging centimeters naast. De tijd begon te dringen voor een aandringende thuisploeg die De Norre nog eens zag oprukken voorbij de ingekomen Nastic. Gelukkig voor Blauwwit trapte hij over.

Gescoord werd er niet meer. Een ongelukkig Genk bleef steken op een gelijkspel.

Opstelling KRC Genk : Vukovic, Uronen, Dewaest, Aidoo, Maehle (83’ Nastic) , Berge, Malinovskyi, Pozuelo, Trossard, Ndongala (72’ Zhegrova) en Samatta (58’ Gano).

Opstelling S.T.V.V. : Steppe, Tomiyasu, De Sart, De Petter, Botaka, Bezus (71’ Endo), Boli, Asamoah, De Norre, Teixeira en Legear (53’ Ceballos).

Doelpunten :

68’ : 1 – 0 : Malinovskyi
71’ : 1 – 1 : Endo

Gele kaarten : 18’ Tomiyasu, 39’ Asamoah, 83’ Steppe, 84’ Teixeira, 88’ Boli

Rode kaarten :

Scheidsrechter : Wim Smet

Toeschouwers : 17.850

Ouder Recenter