zo 23 sep 2018, 20:00
Cercle Brugge Cercle Brugge 2 - 5 KRC Genk KRC Genk

“Cercle Brugge is een ongelooflijk verdedigende ploeg,” vertelde Philippe Clement voor de wedstrijd. “We zullen geduld nodig hebben om de muur te slechten en intussen moeten we uitkijken voor de snelle counters.”:

Ondanks de snelle opeenvolging van wedstrijden roteerde Clement maar op twee posities vergeleken met de Europese wedstrijd tegen Malmö. Lucumi verving Dewaest en voorin begon Paintsil in de plaats van Ndongala.

Cercle coach Guyot zag op tegen drie wedstrijden op een week voor zijn ploeg. “Het is vooral een mentale opgave voor mijn jongens,” aldus de Fransman. Hij zette Ueda en Omolo van bij de aftrap in de ploeg ten nadele van Taravel en De Belder.

Overwicht omgezet in 1 - 2 voorsprong aan de rust.

Van geduld hebben was weinig sprake. Nog voor het einde van de eerste minuut deed Joakim Maehle de Brugse netten trillen. De Cercle verdediging kreeg een voorzet van Pozuelo niet verder weggewerkt dan de voeten van de Genkse rechtsachter en die zette met een streep zijn ploeg op een vroege voorsprong.

Pas na een goede tien minuten geraakte de thuisploeg voor het eerst over de middenlijn. Omolo besloot zwak in de handen van Vukovic. Tot dan toe was het balbezit voor Genk. Dat toonde zich opnieuw toen Maehle voorzette op het hoofd van Pozuelo. De Spanjaard kopte van dichtbij over. Vijf minuten later kon Samatta een scherpe voorzet van Paintsil onder druk van een Brugse verdediger niet binnen duwen.

Na twintig minuten stak de thuisploeg nog eens voorzichtig de neus aan het venster. Kone en Mercier combineerden goed en het was Tormin die zijn kans mocht gaan. Hij trapte naast. Aan de overkant sneed Paintsil voorbij zijn man maar zijn boogballetje van aan de achterlijn vond geen aanspeelpunt. Net voor het halfuur bediende Pozuelo Berge. Die rukte op, schakelde een verdediger uit en trapte met rechts. De bal ging maar net over.

Balverlies van Berge luidde kort daarna de gelijkmaker in. Bruno kon oprukken en legde breed tot bij Tormin. Die trapte overhoeks de 1 – 1 op het scorebord. Genk reageerde allesbehalve aangeslagen maar geraakte moeilijk doorheen de stugge Brugse verdediging. Tot, met nog een drietal minuten te gaan in de eerste helft, Maehle nog eens aan de haal ging op rechts. De Deen legde breed en op de rand van de zestien stond Trossard klaar om met een schuiver buiten het bereik van Nardi zijn ploeg terug op voorsprong te brengen. Dat was meteen ook de ruststand.

Trossard lukt een hattrick.

Genk begon aan de tweede helft met Heynen in de plaats van Malinovskyi. En net als in de eerste helft met de nodige panache. Paintsil slalomde al meteen de zestien binnen maar zijn schot strandde op een Brugs been. Kort daarna kwam Heynen in schietpositie na een mooie combinatie tussen Trossard en Pozuelo. Het harde schot van Bryan ging maar net naast. De onvermoeibare Maehle ging even later voor de zoveelste keer door op rechts maar zijn voorzet bereikte net niet Samatta.

Het derde doelpunt kon niet uitblijven. Pozuelo zette met een doorsteekbal op Samatta zelf de actie op poten. De Tanzaniaan legde breed, Paintsil controleerde maar het was Pozuelo zelf die afwerkte. Twee minuten later kwam Cercle terug in de wedstrijd. Aidoo verloor het duel met Lusamba en Bruno kon de aansluitingstreffer maken met een gestifte bal over Vukovic.

Dat was meteen het sein voor Philippe Clement om Paintsil naar de kant te halen. In zijn plaats kwam Ndongala tussen de lijnen. Met nog een kleine twintig minuten te gaan stuurde Trossard met een meesterlijke bal Maehle diep over rechts. De Deen haalde de achterlijn en legde achteruit tot bij de stip maar er was geen enkele Genkenaar die bij de bal geraakte. Op de linkerflank was het even later Trossard die kon terugleggen tot bij Pozuelo maar die geraakte niet voorbij de tackle van Ueda.

Opnieuw zat een doelpunt er aan te komen. Een goede tien minuten voor affluiten zette Samatta voor vanop rechts. Op de zestien meter lijn controleerde Trossard de bal om die dan met een heerlijke trap in de winkelhaak te mikken. Het derde doelpunt van Leandro even later was zo mogelijk nog mooier. Berge ging op wandel vanuit het middenveld en zette voor. De bal zeilde aan het doel voorbij maar Trossard pikte op en krulde het leer enig mooi in dezelfde kruising. De bezoekers vonden het welletjes en met de 2 – 5 zege verdween ook het oude record van ongeslagen wedstrijden van de tabellen.

Opstelling Cercle Brugge : Nardi, Palun, Ueda, Lambot, Etienne, Kone 66’ Bongiovanni), Lusamba, Omolo (56’ Gakpé), Mercier, Tormin en Bruno (75’ De Belder).

Opstelling KRC Genk : Vukovic, Maehle, Aidoo, Lucumi, Uronen, Berge, Pozuelo, Malinovskyi (45’ Heynen), Paintsil (62’ Ndongala), Trossard en Samatta (85’ Gano).

Doelpunten :

01’ : 0 – 1 : Maehle
31’ : 1 – 1 : Tormin
42’ : 1 – 2 : Trossard
55’ : 1 – 3 : Pozuelo
57’ : 2 – 3 : Bruno
78’ : 2 – 4 : Trossard
81’ : 2 – 5 : Trossard

Gele kaarten : 33’ Lusamba, 44’ Paintsil, 77’ Vukovic, 86’ Lambot

Rode kaarten :

Scheidsrechter : Alexandre Boucaut

Na de wedstrijd sprak KRC Genk TV met Leandro Trossard en Bryan Heynen. Die interviews vind je hier beneden of via deze link : Reacties na Cercle Brugge - KRC Genk