za 29 sep 2018, 18:00
KRC Genk KRC Genk 4 - 0 Zulte-Waregem Zulte-Waregem

“We zouden natuurlijk graag onze reeks van ongeslagen wedstrijden verder zetten,” vertelde Philippe Clement vooraf. “Maar Zulte-Waregem is een gewond dier en die kunnen gevaarlijk uit de hoek komen. In elk geval ben ik blij dat we Thomas Buffel weerzien,” besloot Clement.

Hij recupereerde Uronen en greep terug naar zijn vertrouwde basiself. Achterin speelden Dewaest en Aidoo.

Bij Zulte-Waregem was Thomas Buffel natuurlijk de meest bevraagde speler. “Ik loop misschien wel even binnen in hun kleedkamer,” grapte onze oud captain. “In elk geval, wij moet vermijden dat ieder voor zich gaat spelen nu het niet goed gaat. Integendeel, we moeten elkaar helpen.”

Francky Dury zette Buffel in de basis, net als de Fauw en Bjordal. Harbaoui, Bongonda en Heylen startten op de bank.

Wervelend Genk staat 2 – 0 voor aan de rust.

Genk begon naar goede gewoonte als een speer aan de wedstrijd. Al na zes minuten kon Trossard voorzetten. Centraal voor doel kopte Pozuelo pal op Bossut. Een minuutje later zorgde Pozuelo voor de voorzet, Dewaest kopte maar net naast. Bossut moest kort daarna attent tussenkomen op de doorgebroken Pozuelo en op een scherpe voorzet van Uronen.

Het Genkse offensief ging lustig verder. Pozuelo sneed de zestien binnen maar geraakte niet voorbij Bossut en even later moest de Waregemse doelman Uronen afstoppen. Dan kwam het gevaar weer van de rechterkant. Maehle en Berge zetten een dubbelpas op en onze rechtsachter kopte maar net over. Dan ging ook Malinovskyi zich met de debatten bemoeien. Eerst pegelde hij een slecht weg gewerkte voorzet van Uronen maar net over en vlak daarna trapte hij een vrije trap meteen op doel. De bal werd in extremis weg gekopt.

Even later stond opnieuw Pozuelo aan het kanon maar ook met zijn loeier wist Bossut nog raad. Terug naar de rechterflank dan maar weer waar Maehle de zestien binnen slalomde. Hij geraakte niet voorbij Bossut.

Het doelpunt kon natuurlijk niet uitblijven. Pozuelo zette zelf de actie op. Via Trossard en Uronen belandde de bal terug bij de Genkse kapitein. Die controleerde met rechts en duwde binnen met links. Het hek was dan van de dam. Twee minuten later mocht Malinovskyi een hoekschop nemen van op rechts en wie anders dan Samatta kon de bal aan de eerste paal binnenkoppen. Twee minuten later onderschepte Trossard de bal op het middenveld. Hij kon opdrijven maar lukte er niet in om een van drie mee opgerukte ploegmaats te bereiken.

De riem ging er dan even af bij de thuisploeg al moest Bossut nog tussenkomen op een harde vrije trap van Pozuelo. Ook de trap in de rebound van Trossard verwerkte de bezoekende doelman goed. Op slag van rust waren de bezoekers dan voor het eerst gevaarlijk. Buffel zorgde voor de voorzet maar Sylla kopte naast. Meteen het sein voor Verboomen om een einde te maken aan de eerste helft.

Samatta lukt hattrick.

In een poging om de bakens te verzetten verving Francky Dury aan de rust Marcq en De Pauw door Heylen en Bedia. Maar Genk ging rustig verder op zijn elan van de eerste helft. Malinovskyi zette voor en de kopbal van Dewaest werd gestopt door Bossut. Dan ging Trossard aan de haal. Hij stak het ganse veld over en trapte van buiten de zestien pal op de vuisten van de bezoekende doelman. Even later combineerde de thuisploeg mooi door het midden. Pozuelo kwam niet tot een schot maar Trossard pikte de bal en krulde in een keer over.

Nog voor minuut zeventig deed Genk er nog een doelpunt bij. Uronen en Pozuelo combineerden enig mooi en de Fin vond Samatta voor doel. Tussen twee verdedigers tikte Samagoal de 3 – 0 binnen.

Meteen het sein voor Philippe Clement om aan zijn vervangingen te beginnen. Paintsil kwam Ndongala vervangen en even later mocht ook kapitein Pozuelo naar de kleedkamer. Hij werd vervangen door Seck. Even later mocht ook Sander Berge vervroegd naar de douches. Zijn vervanger heette Bryan Heynen.

Die viel zoals altijd goed in en met nog vijf minuten te gaan scoorde hij ei zo na. De bal had binnen gegaan maar Samatta zette er voor alle zekerheid zijn voet tegen en zorgde voor zijn hattrick. Ei zo na werd het nog 5 – 0. de Fauw kreeg de kopbal van Paintsil tegen de schouder en Verboomen legde bal op de stip. Trossard zette zich achter de bal maar Bossut lag in de goede hoek en stopte de strafschop. Zo bleef het bij een verdiende 4 – 0 overwinning.

Opstelling KRC Genk : Vukovic, Uronen, Dewaest, Aidoo, Maehle, Berge (82’ Heynen), Malinovskyi, Pozuelo (74’ Seck), Trossard, Ndongala (71’ Paintsil) en Samatta.

Opstelling Zulte-Waregem : Bossut, de Fauw, Baudry, Marcq (45’ Heylen), Buffel (85’ Soisalo), Faik, De Pauw (45’ Bedia), Walsh, Demir, Sylla en Bjordal.

Doelpunten :

29’ : 1 – 0 : Pozuelo
31’ : 2 – 0 : Samatta
67’ : 3 – 0 : Samatta
86’ : 4 – 0 : Samatta

Gele kaarten : 28’ Marcq, 51’ Faik, 75' Sylla, 90' de Fauw