do 04 okt 2018, 21:00
Sarpsborg 08 FF Sarpsborg 08 FF 3 - 1 KRC Genk KRC Genk

“De omstandigheden zijn niet de beste, dat is het minste wat je kan zeggen,” aldus Philippe Clement voor de wedstrijd. “Een kunstgrasveld dat er dan ook nog niet al te best bij ligt zal het extra moeilijk maken. Maar ik heb mijn spelers lang geleden al gezegd : wat telt zijn de drie punten, al moeten we daarvoor op de parking spelen. Dan kunnen we met een zes op zes naar Besiktas reizen.”

Veel wijzigde Clement niet aan zijn basiself. Alleen achterin vonden we twee andere namen. Nastic op de linksachter in plaats van Uronen en Lucumi centraal in de plaats van Aidoo.

Sarpsborg coach Bakke was realist. “We hebben Genk geanalyseerd en het is een zeer sterk team. Ze spelen goed georganiseerd en schakelen snel om. Maar we hebben goed getraind. Het zal zwaar worden maar we zijn er klaar voor ook al is dit niveau misschien wel iets te hoog gegrepen voor ons."

1 – 0 aan de rust.

Genk begon met een scherpe vrije trap na een gemene fout op Trossard. Malinovskyi bracht die goed voor en doelman Vasyutin moest met een onderhandse volley receptie de bal wegwerken. In minuut vijf kwam de thuisploeg op voorsprong. Mortensen trapte eerst nog tegen Dewaest maar in de rebound tikte hij het voorzetschot van Tveita met een mooi hakje binnen. Genk was meteen op achtervolgen aangewezen.

Nog voor het kwartier kon Askar uithalen van net buiten de zestien. De bal zeilde niet eens zo hoog over.  Even daarvoor was een kopbal van Jorgensen nog op het dak van het doel beland. Genk moest zich terug in de match knokken en deed dat gaandeweg ook. Een voorzet van Ndongala ging aan het doel voorbij, werd opgepikt door Trossard en teruggelegd tot bij Malinovskyi maar zijn bal voor doel vond geen ploegmaat. Dan legde Pozuelo de bal op het hoofd van de mee opgerukte Dewaest maar die kopte van dichtbij net over. Opnieuw Ndongala bereikte met een afgeweken bal Samatta maar die was te verrast om te besluiten.

Nog voor het halfuur bracht Pozuelo een vrije trap goed voor doel maar opnieuw was doelman Vasyutin bij de pinken om weg te punchen. Een mooie combinatie over rechts liet Samatta toe voor te zetten maar de mee opgerukte Maehle liep de bal over de achterlijn. Een harde poging van Mortensen werd door Vukovic onschadelijk gemaakt en op de tegenaanval mocht Trossard alleen op Vasyutin afstormen. Leandro had zelf zijn kans kunnen gaan maar koos ervoor om Ndongala te bedienen. Dat was een foute beslissing want de bal was te hard en ging voorbij aan de Genkse rechterflankspeler.

Met nog vijf minuten te gaan tot de rust moest Vasyutin voor de derde keer bij de pinken zijn op een nieuwe scherpe vrije trap van Pozuelo. Ook dit keer bokste de Noorse doelman goed weg. Sarpsborg kwam terug in de wedstrijd zonder daarom gevaarlijk te zijn maar ze hielden de bezoekers wel goed weg van hun eigen doel en zo moest Genk in de achtervolging bij een 1 – 0 achterstand aan de rust.

Trossard scoort en valt uit.

Bij het begin van de tweede helft kwamen Uronen en Paintsil Nastic en Ndongala vervangen. Noors balverlies op het middenveld leidde de gelijkmaker in. Pozuelo pikte de bal op en stuurde Trossard diep. Die kapte Tveita uit en tegen zijn gekruist schot had Vasyutin geen verhaal. De bordjes hingen gelijk.

Spijtig genoeg duurde dat niet lang. In minuut drieënvijftig geraakte een bal voor het Genkse doel niet weg en Zachariassen trapte van dichtbij binnen. Opnieuw moest Genk een achterstand ophalen. Dat had kunnen gebeuren na een mooie een-twee tussen Trossard en Malinovskyi maar de Oekraïner trapte naast. Dan had Mortensen aan de overkant meer geluk. Hij haalde uit met rechts, zijn schot week af en Vukovic was er aan voor de moeite.

De thuisploeg ging verder op zijn elan. Tveita rukte op over rechts en haalde loeihard uit. Er was een attente Vukovic nodig om erger te voorkomen. Coach Clement haalde Malinovskyi naar de kant voor Heynen. Doelman Vasyutin bleef het goed doen. Hij duwde een hard genomen vrije trap van Pozuelo uit zijn doelvlak. Een een-twee Trossard Pozuelo leverde een schietkans op maar Leandro mikte tegen zijn gewoonte in op de kruising.

Toen Trossard met nog dertien minuten te gaan geblesseerd van het veld gedragen werd moest Genk nog een dik kwartier met zijn tienen verder. Dat was er teveel aan voor onze jongens. Mortensen dikte ei zo na de score nog aan maar Vukovic tikte zijn schot over de dwarsligger. Aan de overkant trapte Samatta de aansluitingstreffer nipt over. Scoren lukte niet meer en de 100ste Europese wedstrijd werd verloren.

Opstelling Sarpsborg 08 FF : Vasyutin, Tamm, Halvorsen (72’Heintz), Lund-Nielsen, Jorgensen, Thomassen, Zachariassen, Tveita, Muhammed (81’ Singh), Mortensen en Askar.

Opstelling KRC Genk : Vukovic, Maehle, Dewaest, Lucumi, Nastic (45’ Uronen), Berge, Malinovskyi (65’ Heynen), Pouelo, Trossard, Ndongala (45’ Paintsil) en Samatta.

Doelpunten :

05’ : 1 – 0 : Mortensen
48’ : 1 – 1 : Trossard
53’ : 2 – 1 : Zachariassen
62’ : 3 – 1 : Mortensen

Gele kaarten : 17’ Mortensen, 66’ Tamm