zo 07 okt 2018, 20:00
AA Gent AA Gent 1 - 5 KRC Genk KRC Genk

“Het is lang geleden dat we nog eens met het gevoel van een verliesmatch rondgelopen hebben,” vertelde Philippe Clement de dag na de nederlaag in Sarpsborg. “Maar we moeten er opnieuw mee leren omgaan. Toch hebben mijn spelers al dikwijls genoeg bewezen dat ze kunnen terug knokken na een nederlaag. Bij AA Gent is de druk enorm, ze zullen dus supergemotiveerd zijn. We zullen dus weer volop aan de bak moeten.”

Wie zeker ontbrak was Leandro Trossard. Hij ontwrichtte zijn schouder bij een duel in de slotminuten van de wedstrijd in Noorwegen. Door de snelle opeenvolging van wedstrijden had Clement enkel de zaterdagtraining om te beslissen over wie hem zou vervangen. De keuze viel uiteindelijk op Joseph Paintsil. Achterin roteerde Clement bijna zoals gebruikelijk. Aidoo keerde terug in de basis elf in de plaats van Dewaest. Ook Uronen begon opnieuw aan de wedstrijd ten nadele van Nastic.

Bij AA Gent bleven de geruchten over een nakend ontslag voor coach Vanderhaeghe de ronde doen. “Natuurlijk denk je daaraan maar je leert ook wel door die geruchten heen kijken. Ik loop hier niet ongelukkig rond,” aldus de Gentse coach. “We krijgen natuurlijk een sterke tegenstander die iets wil rechtzetten na de onverwachte nederlaag in Sarpsborg. Dat bewijst enkel dat ze niet onklopbaar zijn.

Na de sterke prestatie van zijn team in Antwerpen op de voorbije speeldag wijzigde Vanderhaeghe zijn elftal maar op een plaats. Yaremchuk verdween naar de bank voor Dejaegere.

Efficiënt Genk staat 1 – 3 voor aan de rust.

De eerste echte kans van de wedstrijd was voor de bezoekers. Pozuelo pikte de bal mee op het middenveld en stuurde meteen Malinovskyi diep. Het schot met links van de Oekraïner werd afgeblokt. Nog voor minuut vijf volgde kans twee. Pozuelo bereikte de infiltrerende Paintsil maar die kon de bal niet tot bij Samatta krijgen omdat doelman Kalinic gepast tussenkwam.

Een loeier van Malinovskyi in minuut negen werd door Kalinic met een knappe reflex in hoekschop verwerkt. Om maar te zeggen dat de bezoekers duidelijk de overhand hadden in de beginfase. Pas in de elfde minuut geraakte Gent in de buurt van de Genkse zestien. Een voorzetschot van Limbombe belandde zonder veel gevaar in de handen van Vukovic. Terug naar de overkant waar alweer Pozuelo Ndongala alleen voor Kalinic zette maar ook dit keer toonde de Gentse doelman zich de betere en hij tikte in hoekschop.

Doelpunten konden niet uitblijven. In minuut zestien kon Kalinic op een hoekschop van Malinovskyi met een geweldige reflex nog een owngoal van Bronn voorkomen maar Samatta was er als de kippen bij om binnen te duwen. Twee minuten later lanceerde wie anders dan Pozuelo Ndongala. Paintsil kon zijn voorzet eenvoudig binnentikken.

De thuisploeg moest iets terugdoen en deed dat ook in minuut twintig. Awoniyi kopte pardoes naast een scherpe voorzet van Asare en ook Bronn kon er niet bij. Dejaegere sneed kort daarna door de Genkse verdediging en speelde Bronn aan maar die richtte slecht. Geen betere manier om de opflakkering van de thuisploeg in de kiem te smoren dan een derde doelpunt dachten ze bij Genk. Dat kwam er nog voor het halfuur. Dit keer vertrok de actie bij Malinovskyi die Uronen door de thuisverdediging stuurde. De Fin legde gemeten voor tot bij Ndongala die maar voor het binnentikken had. In Gent knepen ze al de billen dicht bij de herinnering aan de beruchte Europese wedstrijd van twee seizoen geleden.

AA Gent was aangeslagen maar kon toch voor de rust nog tegenscoren. Limbombe mocht een vrije trap nemen vanop links en aan de tweede paal stond Bronn klaar om de bal overhoeks binnen te trappen. Even was er nog twijfel, de VAR wilde de fase herbekijken, maar uiteindelijk kwam het doelpunt toch op het scorebord. Twee minuten later moesten de Buffalo’s met zijn tienen verder toen Dejaegere een domme tweede gele kaart pakte. Hij mocht meteen vervroegd de douches opzoeken. Bij een 1 – 3 ruststand zag het er goed uit voor de bezoekers.

Heer en meester in de Ghelamco Arena.

Dubbele wissel bij de thuisploeg na de rust. Doelman Kalinic ging naar de kant voor Thoelen en Esiti kwam in voor Limbombe. De Buffalo’s kregen ook meteen een goede kans maar Bronn kopte een hoekschop naast. Genk antwoordde met een scherpe hoekschop van Malinovskyi die Samatta in één tijd wilde binnentrappen maar de Tanzaniaan kraakte zijn schot en miste. Odjidja zag even later dat Vukovic ver uit zijn kooi gekomen was en probeerde een verre lob maar de bal landde op het dak van het doel.

Tien minuten ver in de tweede helft scoorde Jhon Lucumi ei zo na zijn eerste officiële doelpunt in Genkse loondienst. Hij draaide gepast naar zijn linker maar de ingevallen Yannick Thoelen ging gestrekt naar de hoek om het schot van de Colombiaan uit zijn doelvlak te ranselen. Dan maak ik er maar komaf mee dacht Malinovskyi en toen Uronen breed legde en Pozuelo achter het steunbeen meesterlijk verlengde pegelde Ruslan prachtig in de verste hoek.

Twee minuten later probeerde Pozuelo een wereld dribbel in de grote rechthoek maar vond teveel verdedigers op zijn weg. Paintsil kon in de rebound nog wel zijn kans gaan maar trapte in het zijnet. Twee minuten later mikte Joseph wel raak. Pozuelo, alweer, slalomde de zestien binnen en legde uitgemeten terug tot bij de Ghanees en de 1 – 5 stond op het scorebord.

Ingvartsen en Fiolic mochten dan kort na elkaar Samatta en Ndongala komen aflossen. De Deen toonde zich al meteen met een bijna tip in. En Gent moest het ondergaan. Odjidja probeerde het nog met een schot uit de tweede lijn maar Vukovic tikte eenvoudig over. Ingvartsen had opnieuw pech toen hij een mooie diep gestoken bal van Pozuelo net niet over Thoelen gestift kreeg. Spanning zat er natuurlijk niet meer in, daarvoor was de klap voor AA Gent te zwaar. Alleen Genk stak af en toe de neus nog eens aan het venster onder meer toen Fiolic kon doorgaan maar hij besloot in de handen van Thoelen. Het bleef 1 – 5 en voor het eerst dit seizoen prijkte Genk aan de kop van de rangschikking in de Jupiler Pro League.

Opstelling AA Gent : Kalinic (45’ Thoelen), Rosted, Plastun, Verstraete, Chakvetadze, Odjidja, Limbombe (45’ Esiti), Awoniyi (65’ Yaremchuk), Dejaegere, Asare en Bronn.

Opstelling KRC Genk : Vukovic, Maehle, Aidoo, Lucumi, Uronen, Berge (83’ Wouters), Malinovskyi, Pozuelo, Ndongala (76’ Fiolic), Paintsil en Samatta (72’ Ingvartsen).

Doelpunten :

16’ : 0 – 1 : Samatta
18’ : 0 – 2 : Paintsil
26’ : 0 – 3 : Ndongala
39’ : 1 – 3 : Bronn
66’ : 1 – 4 : Malinovskyi
72’ : 1 – 5 : Paintsil

Gele kaarten : 22’ + 41’ Dejaegere, 48’ Chakvetadze, 60’ Odjidja

Rode kaarten : 41’ Dejaegere

Scheidsrechter : Lawrence Visser