do 25 okt 2018, 21:00
Beşiktaş JK Beşiktaş JK 2 - 4 KRC Genk KRC Genk

“Dit soort wedstrijden is ideaal om ervaring op te doen voor onze jonge ploeg,” vertelde coach Clement aan de vooravond van de confrontatie met Besiktas. “Het is een mooie uitdaging voor ons waar we zes maanden hard voor gewerkt hebben. We hebben een kans om onze naam te maken in Europa, zowel de club als de spelers. Ik ben benieuwd hoe we er mee zullen omgaan.”

Bij Genk ontbrak Berge en coach Clement zag de dag van het vertrek ook Leandro Trossard uitvallen met een spierblessure. In hun plaats speelden Heynen en Paintsil. Achterin begon Lucumi aan de wedstrijd in de plaats van Aidoo.

Besiktascoach Senol Günes zwaaide de loftrompet over Genk. “Ik denk dat het één van de best voetballende ploegen in Europa is. In onze groep kan het nog alle kanten op. Het is dus belangrijk om onze thuiswedstrijden te winnen.”

Ook bij de thuisploeg waren er selectieproblemen. Babel en Pepe moesten afhaken. Celebi, Acikgöz en Ljajic waren niet fit.

Verdiende voorsprong aan de rust.

Het eerste schot tussen de palen was er een van Quaresma maar Vukovic plukte de bal eenvoudig uit de lucht. Genk antwoordde met een knal van Malinovskyi die maar net naast ging. De bezoekers lieten zich allerminst intimideren en speelden fris van de lever voetbal. Even verdween het tempo uit de wedstrijd maar dan sloeg Genk keihard toe. Maehle rondde een snelle tegenaanval af met een heerlijke voorzet en Samatta pegelde de bal in een tijd enig mooi voorbij de grabbelende Karius.

En Samagoal was on fire. Vlak daarna plukte hij een diepe bal meesterlijk uit de lucht om dan zijn gekruld schot afgeweerd te zien worden door Karius. De thuisploeg leek wakker geschud door het tegendoelpunt en ging druk zetten maar dat leverde geen enkel gevaar op. Het was integendeel Genk dat ei zo na scoorde. Opnieuw schakelden de bezoekers razendsnel om. Dit keer mocht Samatta de laatste pas geven maar Ndongala kwam een teenlengte te kort om de score te verdubbelen. De 0 – 1 voorsprong aan de rust was meer dan verdiend.

Dolle tweede helft.

Besiktas coach Günes greep in aan de rust. Hij bracht Love in voor de teleurstellende Larin. Dat bracht in de aanvangsfase van de tweede helft geen zoden aan de dijk. Het waren integendeel de bezoekers die de wedstrijd opnieuw in handen namen. Maar meer dan een mislukte kopbal van Dewaest leverde dat voorlopig ook niet op.

Na een mislukt schot van Quaresma ging de thuisdefensie in de fout. Paintsil kon uithalen maar Karius ging goed plat en stopte het schot. Besiktas ging in de aanval maar afwerken lukte niet. Na wat geharrewar voor het Genkse doel gingen de bezoekers opnieuw in de tegenaanval en Pozuelo trapte een balletje breed van Samatta maar nipt over.

Genk ging resoluut door. Malinovskyi stak goed door tot bij Pozuelo. Iedereen bij Besiktas dacht aan buitenspel maar de Spanjaard mocht doorgaan. Karius lag goed in de weg. Toch was dat maar uitstel van executie. Opnieuw ging Maehle aan de haal op rechts, opnieuw volgde de perfecte voorzet en opnieuw was daar Samatta om via Karius de voorsprong te verdubbelen.

Die stand stond maar vijf minuten op het scorebord. In minuut 75 viel de aansluitingstreffer voor de thuisploeg. Een verre bal van Erkin werd aan de tweede paal terug gelegd en Vagner Love duwde van dichtbij binnen. Wie gedacht had dat Genk uit zijn lood geslagen zou zijn kwam bedrogen uit want nog geen tien minuten later profiteerde Ndongala van een misser van Vida om de 1 – 3 onder Karius te duwen.

Twee minuten later werd het nog mooier voor de bezoekers. De ingekomen Piotrowski kon aan de tweede paal een voorzet van Samatta via het hoofd van Erkin binnenkoppen. Een tweede tegendoelpunt van Vagner Love was enkel nog goed voor de geschiedenisboeken want de Genkse overwinning kwam niet meer in gevaar. Daarmee veroverde Blauwwit ook de koppositie in de rangschikking in zijn groep.

Opstelling Besiktas : Karius, Medel, Quaresma, Özyakup, Lens, Tolgay (26’ Roco), Uysal, Vida, Gönül, Erkin (84’ Ektemek) en Larin (45’ Vagner Love).

Opstelling KRC Genk : Vukovic, Maehle, Dewaest, Lucumi, Uronen, Heynen, Malinovskyi, Pozuelo (80’ Seck), Ndongala, Paintsil (76’ Piotrowski) en Samatta (87’ Gano).

Doelpunten :

23’ : 0 – 1 : Samatta
70’ : 0 – 2 : Samatta
75’ : 1 – 2 : Vagner Love
80’ : 1 – 3 : Ndongala
82’ : 1 – 4 : Piotrowski
87’ : 2 – 4 : Vagner Love

Gele kaarten : 45’ + 3’ Lucumi, 45’ + 4’ Lens, 45’ + 5’ Dewaest, 47’ Roco, 55’ Gönül, 62’ Uronen, 91' Pektemek, 94’ Özakup