zo 28 okt 2018, 14:30
Standard Standard 1 - 1 KRC Genk KRC Genk

Na de stunt in Istanbul en de zware terugreis de dag erna moesten onze jongens, na amper iets meer dan een dag recuperatie, alweer aan de bak in en tegen Standard Luik.

Vergeleken met de wedstrijd tegen Besiktas wijzigde coach Clement zijn basiself op twee plaatsen : achterin speelde Aidoo in de plaats van Dewaest en voorin kreeg Piotrowski zijn eerste basisplaats in de Jupiler Pro League ten nadele van Paintsil.

Ook Michel Preud’homme wijzigde zijn “Europees” elftal op twee plaatsen : Pocognoli en Agbo verdwenen naar de bank, in hun plaats begonnen Bastien en Djenepo. Mpoku geraakte niet fit.

Geen doelpunten voor de rust.

Standard begon enthousiast aan de wedstrijd. Dat leverde meteen een kansje op voor Emond die een goed aangesneden vrije trap van Carcela op doel verlengde. Vukovic moest niet ingrijpen want de bal ging naast. Kort daarna trapte Cimirot van ver in de handen van de Genkse doelman. De bezoekers kwamen gaandeweg beter in de wedstrijd al leverde dat niet direkt kansen op.

In minuut twintig moest Jhon Lucumo noodgedwongen naar de kant. Hij blesseerde zich in een duel en werd vervangen door Dewaest. De wedstrijd bleef in evenwicht maar nog voor het halfuur kregen de bezoekers drie kansen op rij. Fai beging een fout op Heynen op een dertigtal meter van het Luikse doel en kreeg een vrije trap tegen. Malinovskyi zette zich achter de bal en noopte met een goed gemikte loeier doelman Ochoa tot een puike save. De aansluitende hoekschop werd kort genomen en opnieuw kon Mali uithalen. Dit keer belandde de  bal in het zijnet. Seconden later stuurde Pozuelo Ndongala alleen door het centrum van de defensie maar Ochoa had opnieuw een prima redding in huis.

Vlak na het halfuur scoorde de thuisploeg. Laifis legde een vrije trap met het hoofd terug voor doel waar Emond binnen trapte. Sclessin juichte maar de VAR kwam tussen en keurde het doelpunt af voor voorafgaand buitenspel van Laifis. Voor de rust noteerden we nog twee kansen. Eerst werkten Vukovic en Uronen goed samen om een schot van Emond onschadelijk te maken en op slag van rust knalde Piotrowski een afvallende bal maar net voorlangs. Zo bleef het bij 0 - 0 aan de rust.

Samagoal scoort, Luyindama maakt gelijk.

Piotrowski bleef na de rust in de kleedkamer. In zijn plaats stuurde Clement Paintsil de wei in. De tweede helft begon aan een hoog tempo. Samatta werd diep gestuurd maar gleed uit toen hij naar zijn rechter wilde kappen. Paintsil pikte de bal nog op maar kwam niet tot een voorzet. Aan de overkant kreeg Emond, na een heet standje voor doel, een scoringskans maar hij trapte gelukkig voor Genk naast.

De bezoekers namen de wedstrijd over. Malinovskyi zocht de een-twee met Ndongala maar die trapte met zijn mindere linker over. Kort daarna kon de Oekraïner opnieuw zijn kans gaan maar Ochoa duwde de bal via de paal uit zijn doelvlak. Amper drie minuten later stond Pozuelo aan het kanon. Hij trapte van dichtbij op de Luikse doelman. Die kon de bal niet klemmen en Paintsil mocht het proberen maar hij kon niet afwerken. Nog in dezelfde minuut zette Malinovskyi Ochoa opnieuw aan het werk met een gekruist schot. De Mexicaan duwde in hoekschop.

Op het uur moest Laifis Pozuelo foutief afstoppen net buiten de eigen zestien. Malinovskyi, wie anders, knalde de vrije trap eerst nog tegen het achterwerk van ploegmaat Ndongala maar in de herneming verplichtte Mali Ochao opnieuw tot een knappe redding. Samatta kopte even later vanop de kop van de kleine rechthoek nog over en een schot van Pozuelo was hetzelfde lot beschoren.

Het was duidelijk dat de vermoeidheid zich aan beide kanten liet gelden. Maar vijf minuten voor affluiten klommen de bezoekers op voorsprong. Pozuelo stak mooi diep op Samatta, Luyindama twijfelde om in te grijpen en Samagoal schoof voorbij Ochoa de 0 – 1 binnen. Spijtig genoeg voor onze jongens bleef het daar niet bij. In blessuretijd voorkwam Luyindama de nederlaag voor zijn team toen hij van dichtbij een voorzet van Cavanda binnenduwde. Zo eindigde een boeiende wedstrijd op een 1 – 1 gelijkspel.

Opstelling Standard : Opstelling Standard : Ochoa, Cimirot, Emond, Carcela, Marin, Djenepo (82’ Sa), Fai, Luyindama, Bastien (68’ Lestienne), Cavanda en Laifis.

Opstelling KRC Genk : Vukovic, Maehle, Aidoo, Lucumi (21’ Dewaest), Uronen, Heynen, Malinovskyi, Pozuelo, Piotrowski (45’ Paintsil), Ndongala (82’ Fiolic) en Samatta.

Doelpunten :

85’ : 0 – 1 : Samatta
93' : 1 - 1 : Luyindama

Gele kaarten : 15’ Maehle, 45’ + 3’ Fai, 80’ Pozuelo, 90’ Cavanda