wo 31 okt 2018, 20:30
Royal Antwerp FC Royal Antwerp FC 2 - 4 KRC Genk KRC Genk

“Iedereen heeft het er over tegenwoordig dus zal ik het ook maar zeggen : we zijn titelkandidaat. Maar dat zijn ook Brugge, Standard, Anderlecht, Gent en , waarom niet, Antwerp. Voor druk zorgt dat in elk geval niet bij ons. We merken wel dat iedereen erop gebrand is ons die eerste nederlaag aan te smeren. Dat zouden we zolang mogelijk willen tegenhouden,” vertelde Philippe Clement voor de wedstrijd.

De Genkse coach zag Jhon Lucumi uitvallen tegen Standard. Berge zat wel weer in de selectie al was Clement nog niet zeker of en hoeveel minuten de Noor zou kunnen maken. Trossard werd klaargestoomd voor een van de volgende wedstrijden. Opvallend was de eerste selectie voor de jongste van de Limbombe broers, Bryan. Tot ieders verrassing startte Zhegrova in de basis.

Laszlo Bölöni slaagde er tot nog toe niet een in eigen huis te winnen van een ploeg uit de G5. “Misschien lukt het dit keer tegen het fiere Genk. Maar het heeft een heel sterke ploeg. Niemand ontwikkelt een even hoog tempo als zij. Bovendien hebben ze ook heel wat internationale ervaring,” luidde het bij de Antwerpse coach.

Geen personeelsproblemen voor Bölöni, enkel Yatabaré haalde de selectie niet door een blessure. Opare versterkte het middenveld ten koste van Ze.

Dubbele voorsprong voor de thuisploeg aan de rust.

De wedstrijd begon zenuwachtig aan weerszijden. Tot in minuut tien gebeurde er niet veel wereldschokkends al moest Bolat goed plat op een schot van Zhegrova in minuut twee. Aan de overzijde kon Van Damme een doorgekopte hoekschop niet tussen de palen duwen. Dan stak Genk nadrukkelijker de neus aan het venster. Eerst werd een scherpe vrije trap van Malinovskyi in hoekschop verwerkt. De Oekraïner bracht de corner goed voor doel maar Bolat plukte.

Een kleine tien minuten later ging Malinovskyi neer tussen twee man een tiental meter buiten de grote rechthoek. Pozuelo nam de vrije trap maar Bolat duwde de bal over de lat. In minuut vierentwintig klom de thuisploeg op voorsprong. Refaelov stak diep tot bij Bolingi en die liet Vukovic geen enkele kans met een overhoekse trap.

De thuisploeg drukte door. Rodrigues mocht oprukken en trappen. Vukovic moest met beide vuisten afweren. Aan de overkant werd Zhegrova aangespeeld centraal voor doel. Hij zocht en vond zijn linker maar trapte dan hoog over. Malinovskyi verplichtte Bolat kort daarna tot een gepaste interventie en even later dribbelde Zhegrova zich goed vrij om dan Paintsil te zoeken aan de tweede paal. Opnieuw zat de Antwerpse doelman er goed tussen. Haroun probeerde het nog eens van ver maar Vukovic kon het schot afweren. Toch verdubbelde de thuisploeg nog zijn voorsprong. In de blessuretijd heroverde Mbokani de bal, Juklerod pikte hem mee en ging recht op doel af. Hij mocht vrijuit zijn kans gaan en versloeg Vukovic in de korte hoek. Genk was op achtervolgen aangewezen.

Van 2 – 0 achter naar 2 – 4 winst.

De bezoekers moesten iets terug doen en ze probeerden dat ook bij het begin van de tweede helft. Even op een rijtje : een vrije trap van Malinovskyi belandde in het pak, Samatta kon niet profiteren van de afvallende bal. Dan ging Pozuelo zijn kans maar Bolat had geen moeite met het schot. Een voorzet van Zhegrova na een mooi balletje diep van Heynen werd weggekopt. Een knal van Malinovskyi week af en moest door Bolat onschadelijk gemaakt worden.

Om maar te zeggen dat een tegendoelpunt er zat aan te komen. En dat viel ook. Paintsil ging zijn kans van dichtbij en Van Damme weerde af met de arm. Boucaut raadpleegde het scherm van de VAR en legde de bal op de stip. Malinovskyi behield zijn cool en trapte de aansluitingstreffer binnen. Op het uur viel de gelijkmaker. Ndongala, ingekomen voor Paintsil, sneed de zestien binnen en werd aangetikt door Buta. Opnieuw mocht Malinovskyi zich achter de bal zetten en ook dit keer had Bolat geen kans. Zo stond het plots 2 – 2 en kon de wedstrijd herbeginnen.

Antwerp was aangeslagen en kon, buiten een vrije trap van Refaelov in de muur, niets terugdoen. Even werd het bitsig en Mbokani en Bolingi gingen op de bon. Met Berge voor Pozuelo bracht Clement vers bloed. Dat loonde bijna toen de Noor goed breed legde tot bij Ndongala. Die liet de bal lopen en Zhegrova mocht trappen. De bal ging over.

Maar dan mocht Malinovskyi na een afgeweerde hoekschop de bal opnieuw voorzetten en wie anders dan Samatta stond klaar om van dichtbij de 2 – 3 binnen te koppen. Van 2 – 0 achter naar 2 – 3 voor in twintig minuten, wie doet dat Genk na. En het werd nog mooier. Op slag van affluiten stak Heynen mooi door tot bij Samatta en die stiftte zowaar de 2 – 4 eindstand op het scorebord. Genk opnieuw alleen op kop en dat met een wedstrijd tegen het nummer twee in het verschiet aanstaande zaterdag.

Opstelling Royal Antwerp FC : Bolat, Opare (82’ Owusu), Juklerod, Rodrigues (86’ Baby), Bolingi, Refaelov (77’ Hairemans), Arslanagic, Buta, Van Damme, Haroun en Mbokani.

Opstelling KRC Genk : Vukovic, Maehle, Aidoo, Dewaest, Uronen, Heynen, Pozuelo (72’ Berge), Malinovskyi, Zhegrova (82’ Seck), Paintsil (55’ Ndongala) en Samatta.

Doelpunten :

24’ : 1 – 0 : Bolingi
47’ : 2 – 0 : Joklerud
57’ : 2 – 1 : Malinovskyi (strafschop)
61’ : 2 – 2 : Malinovskyi (strafschop)
77’ : 2 – 3 : Samatta
90’ : 2 – 4 : Samatta

Gele kaarten : 56' Van Damme, 61’ Mbokani, 63’ Bolingi, 80’ Maehle, 83’ Zhegrova, 84’ Seck