wo 05 dec 2018, 20:45
Charleroi Charleroi 1 - 3 KRC Genk KRC Genk

“We hebben echt wel gevloekt toen Charleroi uit de trommel kwam. Dat was zowat de sterkst mogelijke tegenstander. Ze doen het goed de laatste weken. Hun nieuwe jongens zijn geïntegreerd en met Benavente en Osimhen hebben ze een paar sterke afwerkers. Maar dit is de beker en daarin is er maar één ding belangrijk : hem winnen,” aldus Philippe Clement.

Clement gooide het elftal dat Anderlecht versloeg grondig door elkaar. In volgorde Uronen, Berge, Pozuelo, Trossard en Samatta begonnen op de bank. In hun plaats speelden Nastic, Heynen, Seck, Paintsil en Gano.

Bij Charleroi is de beker een hoofddoel geworden. “Natuurlijk is er druk,” aldus coach Felice Mazzu. “Maar die moet er zijn. Gemakkelijk zal het niet worden.”

Ongelukkige achterstand aan de rust.

De eerste kans van de wedstrijd was voor de thuisploeg. Osimhen kopte van dichtbij een goed getrapte voorzet van Gholizadeh over. Genk reageerde met een mooie combinatie Malinovskyi – Paintsil die door deze laatste op het been van Penneteau getrapt werd. De bezoekers namen de match in handen. Dat leverde twee kopkansen op. Eerst schampte Seck de bal op een voorzet van Heynen, kort daarna was zelfs Gano niet groot genoeg om een voorzet richting doel te koppen. Kort daarna lukte dat wel maar Penneteau behoedde zijn team voor de achterstand.

Aan de overkant probeerde Osimhen het van ver maar ook Vukovic was attent en weerde af. In minuut 36 klom de thuisploeg vanuit het niets op voorsprong. Willems zette niet eens zo goed voor maar Nastic miste zijn trap en Gholizadeh nam het cadeau gretig in ontvangst. Dat was ook het laatste wapenfeit in een eerste helft die Genk voor een groot deel in handen had maar die toch eindigde bij een 1 – 0 voorsprong voor Charleroi.

Erop en erover in de tweede helft.

Genk begon de tweede helft met Uronen in de plaats van de ongelukkige Nastic. Benavente mocht al snel een vrije trap nemen op de rand van de zestien maar deed dat te nonchalant en trapte in de muur. Met het schot van Willems in de rebound had Vukovic geen moeite. Aan de overkant zette Heynen zelf een actie op. Hij controleerde de bal met de borst maar trapte dan in één keer over.

Vijf minuten later viel de gelijkmaker. Een voorzet vanop rechts geraakte niet weg voor het doel van de thuisploeg en Dewaest was er als de kippen bij om van dichtbij in het dak van doel te besluiten. Genk ging verder op zijn elan en Malinovskyi pegelde een vrije trap centimeters naast. Twee minuten later controleerde Gano goed met rechts om dan met links voor te zetten. Aan de tweede paal probeerde Ndongala het in een tijd maar de bal ging naast.

Met Berge in de plaats van Heynen bracht coach Clement vers bloed op het middenveld. Malinovskyi ging nog eens zijn kans van ver maar trapte de bal in de handen van Penneteau. Net toen Charleroi een schuchtere poging deed om de neus aan het venster te steken sloeg Genk genadeloos toe. Een razendsnelle tegenaanval via Uronen, Ndongala en Maehle zette de Deense rechtsachter alleen voor Penneteau. Als een volleerde spits liet Joakim de Franse doelman geen enkele kans.

Trossard kwam dan Paintsil vervangen. Genk ging compacter spelen en de thuisploeg geraakte niet doorheen de blauwwitte organisatie. Beter nog, in blessuretijd mocht Gano nog een heerlijk doorgestoken balletje van Malinovskyi afronden met een al even mooi stiftertje. 1 – 3 dus en naar de kwartfinale van de Croky Cup.

Opstelling Charleroi : Penneteau, Benavente, Marinos, Hendrickx, Willems (82’ Nurio), Dessoleil, Ilaimaharitra, Angella, Henen (71’ Bruno), Osimhen en Gholizadeh (79’ Perbet).

Opstelling KRC Genk : Vukovic, Maehle, Aidoo, Dewaest, Nastic (45’ Uronen), Heynen (68’ Berge), Seck, Malinovskyi, Ndongala, Paintsil (82’ Trossard) en Gano.

Doelpunten :

36’ : 1 – 0 : Gholizadeh
56’ : 1 – 1 : Dewaest
78’ : 1 – 2 : Maehle
94’ : 1 – 3 : Gano

Gele kaarten : 20’ Paintsil, 47' Dewaest