za 08 dec 2018, 18:00
KRC Genk KRC Genk 1 - 1 Kortrijk Kortrijk

“Ik heb het voor de heenwedstrijd al gezegd : Kortrijk heeft een kern om Play-Off 1 te spelen. Met Yves Vanderhaeghe hebben ze ook een ambitieuze coach. Het wordt een serieuze test voor ons. Gelukkig hebben we het thuispubliek achter ons. De steun die we daar van krijgen is enorm. Ik hoor dat ook dikwijls in de kleedkamer. Het is verschrikkelijk belangrijk voor de spelers,” aldus Philippe Clement voor de wedstrijd.

Dewaest en Uronen waren twijfelachtig voor de wedstrijd maar geraakten beiden fit. Pozuelo, Samatta, Trossard en Berge namen hun plaats in de basiself terug in.

Bij KV Kortrijk werden Ajagun, Chevalier terug in de ploeg verwacht vergeleken met de bekerwedstrijd tegen Zulte-Waregem. Maar zij startten op de bank. Mboyo geraakte niet fit. Ex-Genkspeler Bennard Kumordzi stond wel aan de aftrap.

1 – 1 aan de rust.

Genk greep de West-Vlamingen meteen bij de keel al moesten Vukovic en zijn verdedigers eerst nog attent zijn bij een scherpe voorzet van D’Haene. Maar vanaf dan was het al Blauwwit dat de klok sloeg. Malinovskyi geraakte met een van zijn vrije trappen wel voorbij de muur maar niet voorbij doelman Kaminski. Dan vond Trossard met een diepe bal Ndongala maar die werd afgeblokt vooraleer hij kon uithalen. Kagelmacher haalde dan Trossard onderuit en op de resulterende vrije trap kon Berge met het hoofd niet besluiten.

Onder een gietende regen kon Rolland even later van ver zijn kans gaan maar zijn trap ging naast. Genk deed beter. Amper een minuut later stond de openingstreffer op het scorebord. Ndongala bediende Trossard met een heerlijk stiftertje en die legde meteen breed tot bij Samatta. Samagoal aarzelde niet en pegelde via de deklat binnen.

Twee minuten later draaide Pozuelo de volledige Kortrijkse verdediging dol maar trapte dan op de paal.  Even later mocht Pozo opnieuw aanleggen. Dit keer ter hoogte van de stip. Kaminski had een prima reflex in huis en stopte het schot. Onze kapitein probeerde het dan met een vrije trap maar die ging nipt naast de kruising. Aan de overkant zocht en vond Rolland de ruimte voor een schot maar de bal ging over.

Weer Pozuelo dan. Opnieuw met een vrije trap naast de muur maar helaas ook nipt aan de verkeerde kant van de paal. Na Genks balverlies counterde Kortrijk snel. De Sart trapte de bal binnen het bereik van Vukovic. Op slag van rust ging Rolland op wandel toen de bal niet weg geraakte uit de Genkse verdediging. Hij legde de bal panklaar voor De Sart en dit keer had Vukovic geen verhaal tegen de streep van de Kortrijkse middenvelder. 1 - 1 en toch een koude douche voor de thuisploeg zo vlak voor de rust.

Geen doelpunten na de rust.

Maar Genk liet het hoofd niet hangen en zorgde van bij het begin van de tweede helft voor druk. Pozuelo stuurde Ndongala meteen diep maar diens voorzet werd onderschept door Kaminski. Seconden later kreeg de Kortrijkse verdediging de bal niet weg. Pozuelo trapte de afvallende bal op een verdediger, in de rebound geraakte Samatta niet voorbij Kaminski.

Nadat De Sart nog eens van ver in de armen van Vukovic had getrapt schreeuwde gans Genk om een strafschop toen Kumordzi van dichtbij een bal tegen de arm kreeg. Het spel ging verder en Pozuelo krulde de bal maar net naast. Scheidsrechter Alen ging dan toch even zijn schermpje raadplegen maar bleef bij zijn beslising : geen strafschop.

Coach Clement moest dan de trekkebenende Ndongala vervangen door Gano. Samatta moest zo uitwijken naar de rechterflank. Even later kwam ook Heynen in voor Berge. Onder een niet aflatende stortregen mocht Genk kort na elkaar twee vrije trappen nemen. Kaminski stopte die van Malinovskyi, Pozuelo trapte de zijne hoog over. Met nog twintig minuten te gaan zette Heynen voor vanuit een scherpe hoek, Aidoo trapte voorlangs. Aan de overkant knalde Kagelmacher een afvallende bal pal op de vuisten van Vukovic.

Met nog een klein kwartier te gaan kwam de thuisploeg goed weg. De ingevallen Chevalier stond moederziel alleen voor doel maar trapte gelukkig voor Blauwwit naast. De tijd begon te dringen voor Genk. Dewaest probeerde het met het hoofd na een hoekschop maar kopte naast. Dan moest Kaminski een vrije trap van Malinovskyi onorthodox onderhands keren. Wat Genk ook probeerde het geraakte niet meer voorbij de Kortrijkse verdedigers. Al kwam Gano nog in de buurt maar zijn kopbal werd door Kaminski nog voor de lijn weggeslagen. Zo bleef het bij een 1 – 1 gelijkspel.

Opstelling KRC Genk : Vukovic, Maehle, Aidoo, Dewaest, Uronen (77’ , Berge (63’ Heynen), Malinovskyi, Pozuelo, Ndongala (54’ Gano), Trossard en Samatta.

Opstelling KV Kortrijk : Kaminski, Kumordzi, Kagelmacher, Azouni, Van Der Bruggen, Avenatti (66’ Stojanovic), De Sart, Rolland, Batsula (89’ Hines-Ike), D’Haene en Ezekiel (75’ Chevalier).

Doelpunten :

21’ : 1 – 0 : Samatta
45’ : 1 – 1 : De Sart

Gele kaarten : 30’ Van Der Bruggen, 69’ Batsula, 81’ Kumordzi, 90’ Stojanovic, 92’ Pozuelo, 95’ Kaminski