do 13 dec 2018, 18:55
KRC Genk KRC Genk 4 - 0 Sarpsborg 08 FF Sarpsborg 08 FF

“Sarpsborg heeft nog een revanche tegoed van ons,” vertelde coach Clement voor de wedstrijd. “Maar het is een stevige ploeg. Ze zijn gevaarlijk, zeker op spelhervattingen, want ze hebben heel wat gestalte. Maar de groep is erop gebrand om door te gaan naar de volgende ronde. Die Europese wedstrijden zijn toch de kers op de taart.”

Clement kreeg in de bekerwedstrijd tegen Charleroi al de bevestiging dat roteren niet noodzakelijk de winstkansen in gevaar moet brengen. Het basiselftal ziet er dus weer anders uit. In de plaats van Malinovskyi, Samatta en Ndongala starten Seck, Gano en Paintsil.

Bij Sarpsborg was het aanvoerder Thomassen die de honneurs waarnam voor de wedstrijd. “Waarom zou dit het einde van ons Europees avontuur zijn ?” luidde het daar. “Genk is een goede ploeg maar we hebben er geen schrik van. Het is tenslotte Barcelona niet.”

Coach Geir Bakke rekende op Heintz en Horn om de Europese overwintering af te dwingen. Zij vervingen Askar en Jorgensen.

Vroege 2 – 0 voorsprong.

Beter kan je aan een wedstrijd niet beginnen. We waren amper drie minuten bezig toen Berge aan de hoekschopvlag voorbij zijn verdediger draaide en voorzette. Gano bedankte meteen voor het vertrouwen met een meesterlijk tikje met buitenkantje links. De voorsprong was een feit. Drie minuten later lag de weg naar Europees overwinteren wijd open. Pozuelo tikte de bal slim in de loop van Paintsil. Die trapte en de bal week af op een Noors been voorbij doelman Vasyutin.

Het was wachten tot op het kwartier vooraleer de Noren voor het eerst de neus aan het venster staken. Op een verre inworp kopte Tamm achterwaarts over. Even later stak Muhammed lateraal het veld over om dan de bal te laten aan Mortensen maar diens schot week af en ging over. Naar de overkant dan waar Paintsil uitbrak over rechts. Hij ging alleen op Vasyutin af maar trapte overhoeks op de paal.

De Noren profiteerden ei zo na van een scrimmage voor het Genkse doel. De bal viel uit de kluts voor de voeten van Mortensen maar die trapte zwakjes in de handen van Vukovic. Uronen moest kort daarna aan de noodrem gaan hangen om de oprukkende Tveita af te stoppen. Geel voor de Fin en vrije trap voor Sarpsborg. Heintz mikte die in de muur en Genk schakelde razendsnel om. Het tikje van Trossard geraakt echter net niet tot bij de vrij oprukkende Paintsil.  Nog voor de rust legde Trossard een bal van op de doellijn terug maar het leer kwam achter de rug van de vrijstaande Gano uit. Dat was het laatste wapenfeit voor de rust.

Berge en Aidoo dikken aan tot 4 – 0.

Genk gaf ook bij het begin van de tweede helft de toon aan. Maehle nam een afvallende bal op de slof maar trapte over. Doelman Vasyutin was kort daarna net iets sneller op de bal dan Gano toen Pozuelo mooi diep stak. Op het uur krulde Paintsil de bal richting de tweede paal waar Trossard een schoentip te kort kwam om binnen te duwen. Trossard mocht even later wel aanleggen maar de bal belandde in de handen van de Noorse doelman.

Dan leidde een kans voor Berge het derde doelpunt in. Zijn poging op een teruggelegde bal van Pozuelo werd door Vasyutin in hoekschop geduwd. Die werd door Gano op doel gekopt maar belandde op de dij van Berge en hobbelde over de doellijn. Meteen mocht Pozuelo gaan rusten, in zijn plaats kwam Malinovskyi. Twee minuten later stond het 4 – 0. Trossard  zette Gano alleen voor Vasyutin maar die duwde het stiftertje in hoekschop. Aidoo buffelde die met het hoofd voorbij de Noorse doelman. De ingevallen Nastic ging in blessuretijd nog goed aan de haal en vond Gano. Maar die verslikte zich in de controle en kon niet afwerken. Zo speelde Genk de wedstrijd rustig uit. Op 17 december weten we tegen wie we mogen uitkomen in 1/16 finale.

Opstelling KRC Genk : Vukovic, Maehle, Aidoo, Dewaest, Uronen (75’ Nastic), Berge, Seck, Pozuelo (65’ Malinovskyi), Paintsil, Trossard (80’ Ndongala) en Gano.

Opstelling Sarpsborg 08 FF : Vasyutin, Horn, Tamm, Halvorsen (83’ K. Larsen), Lund-Nielsen, Heintz, Thomassen (57’ Askar), Zachariassen, Tveita, Muhammed (62’ J. Larsen) en Mortensen.

Doelpunten :

02’ : 1 – 0 : Gano
05’ : 2 – 0 : Paintsil
65’ : 3 – 0 : Berge
68’ : 4 – 0 : Aidoo

Gele kaarten : 29’ Uronen,