Verdiende driepunter : 2 - 0 winst tegen Oostende.

16-12-2018

Met de uitslagen van de andere wedstrijden in het achterhoofd kon Genk een gouden zaak doen aan de kop van het klassement. Maar dan moest het voorbij het Oostende van coach Verheyen. “Zoals ik mijn vriend Gert ken zullen we een muur mogen slechten. Maar dat moet dan maar. Onze sterkte is het collectief.”

Vergeleken met de wedstrijd tegen Sarpsborg wijzigde Clement zijn basiselftal op drie plaatsen. Berge begon op de bank. In zijn plaats startte Heynen. Voorin keerden Samatta en Ndongala terug ten koste van Gano en Paintsil.

KV Oostende kon afgelopen weekend na een 1 op 9 opnieuw winnen tegen rode lantaarn Lokeren. Buitenshuis winnen lukte hen dit seizoen nog maar twee keer.

Eenrichtingsverkeer, doelpunt Malinovskyi.

Philippe Clement had gelijk in zijn analyse vooraf. Oostende parkeerde de bus en probeerde snel uit te breken. Maar het was Samatta die de eerste kans kreeg. Hij probeerde het vanuit een scherpe hoek maar geraakte niet voorbij Ondoa. Malinovskyi vervolgde met een scherpe vrije trap die maar net naast ging.

Bij zijn eerste uitbraak kreeg Oostende via Bataille een prima kans. De voorzet van Canesin viel hem uit de kluts voor de voeten maar hij joeg de bal van dichtbij nog over het doel van Vukovic. Dan begon het Genkse festival. Een schot van Malinovskyi ging maar net naast. Dan moest Faes zijn doelman ter hulp komen toen die een bal door de vingers liet glippen. Dat deed hij even later nog eens over maar dit keer herstelde hij zelf zijn fout. Ook een vrije trap van Trossard stopte Ondoa in twee keer.

Dan bewees hij drie keer tereke dat hij toch kan keepen. Eerst op een uitstekend schot van Pozuelo, vervolgens door een hoekschop net voor de neus van Samatta weg te tikken en daarna met een goede redding op een poging van Trossard. In minuut vierendertig gebeurde wat er zat aan te komen. Malinovskyi kon uithalen vanop de rand van de zestien. Dit keer stond het vizier van Ruslan wel goed en de bal verdween buiten het bereik van Ondoa tegen de touwen. De verdiende voorsprong stond op het scorebord.

Malinovskyi blesseerde zich dan en even was er twijfel of hij verder zou kunnen. Zeker nadat hij na verzorging opnieuw uit eigen beweging op het gras ging zitten. Maar Ruslan geraakt toch fit genoeg om kort voor het rustsignaal een voorzet van Trossard pal in de armen van Ondoa te trappen. Meteen het laatste wapenfeit van een boeiende eerste helft.

Samatta zorgt voor de 2 – 0.

Genk, nog steeds met Malinovskyi, begon de tweede helft op hetzelfde elan. Trossard brak uit, legde breed maar de voorzet was net iets te hard voor Heynen. Die kreeg de bal nog wel bij Samatta maar die werd van de bal gezet. Dan speelde het doelhout Genk voor het eerst parten. Maehle was mee opgerukt en trapte met links pardoes op de paal.

Pozuelo mikte kort daarna een vrije trap maar net naast de kruising. Genk bleef goed voetballen. Pozuelo vond Ndongala.  Die zette snel voor maar voor Samatta er bij kon werd de bal in hoekschop gewerkt. Na die corner bleef Aidoo hangen om opnieuw voor te zetten maar Samatta werd niet bereikt. Trossard vervolgde met een mooie krul, zoals hij dat kan, maar de bal zeilde voorbij de kruising.

Vijf minuten later speelde het doelhout opnieuw mee. Ndongala zette scherp voor en Trossard knalde van dichtbij op de lat. Dan ging Samatta aan de haal, omspeelde Ondoa maar ging dan neer. Ndongala hernam maar trapte in het zijnet. Een doelpunt kon opnieuw niet uitblijven. Dat viel met nog een kwartier op de klok. Pozuelo zette goed voor en wie anders dan Samatta stond klaar om binnen te duwen.

Zivkovic en Boonen probeerden het nog met harde schoten maar Vukovic stond paraat. Heynen vond Ondoa op zijn weg en Samatta trapte van dichtbij een voorzet van Trossard over. Daarbij knalde de Tanzaniaan tegen de paal. Ally was even versuft maar bewees uit hard hout gesneden te zijn en stond enkele minuten later al terug tussen de lijnen. Heynen kopte nog nipt naast en Trossard werd nog afgestopt door Ondoa. Gescoord werd er niet meer. De verdiende drie punten bleven in Genk dat zijn voorsprong in het klassement uitbouwt tot zeven punten op de naaste achtervolgers.

Opstelling KRC Genk : Vukovic, Maehle, Aidoo, Dewaest, Uronen, Heynen, Malinovskyi (55’ Berge), Pozuelo (75’ Seck), Ndongala (84' Paintsil), Trossard en Samatta.

Opstelling KV Oostende : Ondoa, Faes, Milovic, Lombaerts, Guri (71’ Boonen), Nkaka, Bataille, Vandendriessche, Capon (69’ Zivkovic), Coopman en Canesin (80’ Marquet).

Doelpunten :

33’ : 1 – 0 : Malinovskyi
75’ : 2 – 0 : Samatta

Gele kaarten : 35’ Capon, 54’ Canesin

Rode kaarten :

Scheidsrechter : Jonathan Lardot

Toeschouwers : 15.670

Ouder Recenter