wo 19 dec 2018, 20:45
Union Saint-Gilloise Union Saint-Gilloise 2 - 2 KRC Genk KRC Genk

“De beker is altijd alles of niets. Union heeft het potentieel om vlot mee te draaien in 1A. Een stevig blok met snelle aanvallers. Maar de beker is een van de objectieven van de club. Als we met onze kwaliteiten een goede wedstrijd spelen moet het lukken,” luidde het bij Genk.

Philippe Clement bracht een onuitgegeven elftal aan de aftrap met Seck, Nastic, Paintsil, Gano, Piotrowski, Fiolic en de wederoptredende Lucumi.

“Dit is zeker geen galamatch. Dit is de kwartfinale voor de beker van België. De competitie is voor ons belangrijker maar we gaan zeker ons best doen,” zo keek Union coach Elsner vooruit op de wedstrijd. Hij rekende op zijn prijsschutter Niakaté die op zijn eentje Anderlecht uitschakelde. Maar de spits stond al sinds oktober droog.

1 – 0 achter aan de rust.

De thuisploeg begon als een speer aan de wedstrijd. Met veel enthousiasme stormden de troepen van Elsner vooruit. In het begin zonder veel overleg maar dat verbeterde gaandeweg. Vooral Tabekou op rechts en Niakaté wogen op de Genkse verdediging. Nochtans was de eerste kans voor Genk. Maehle zette voor, Peyre kopte slecht weg maar doelman Saussez plukte de bal boven het hoofd van Gano weg.

De aanvallen van de thuisploeg waren snedig maar de voorzetten kwamen voorlopig niet aan. Het doelpunt viel dan ook uit de kluts. De bal stuiterde in de voeten van Tau. Die leek eerst de kans te verprutsen maar draaide dan goed om zijn as en duwde de bal tegen de touwen.

Genk antwoordde met een combinatie tussen Fiolic en Piotrowski. Perdichizzi verloor de bal en Fiolic ging ermee aan de haal, vond Piotrowski maar die geraakte niet voorbij Saussez. Niakaté rukte dan aan de overkant op richting doel, ontdeed zich van Lucumi maar vond de teruggekeerde Seck op zijn weg. Een Genkse vrije trap vanop links leverde even later een dot van een kans op. De bal werd terug voor doel gekopt maar Gano trapte van dichtbij hoog over. Op een schreeuw van gans Union om een strafschop op Niakaté, afgewimpeld door scheidsrechter Lambrechts, en een halve kopkans voor Gano na gebeurde er niets meer voor de rust. Het bleef bij 1 – 0.

Gano zet 2 – 1 achterstand recht.

Genk begon de tweede helft met Pozuelo in de plaats van Piotrowski. En met een doelpunt. Amper twee minuten ver na rust kon Nastic vanop links voorzetten. Gano stond op de juiste plek om overhoeks Saussez te verslaan. Op het uur bracht coach Clement ook Trossard tussen de lijnen in de plaats van Fiolic. Balverlies bij de thuisploeg leverde opnieuw een kans op voor Genk. Pozuelo pikte de bal mee en legde breed tot bij Gano maar die besloot in de handen van de languit vallende Saussez.

Maar met nog twintig minuten te gaan klom de thuisploeg opnieuw op voorsprong. De ingevallen Ferber dook uit het niets op voor Vukovic en stifte de bal over de Australiër. Een koude douche voor de bezoekers die nochtans goed de wedstrijd in handen genomen hadden. Genk herpakte zich en vijf minuten later hingen de bordjes terug gelijk. Trossard zette Gano met een stiftertje alleen voor Saussez en die miste niet. 2 – 2 en alles te herdoen.

Paintsil kopte dan een hoekschop aan de eerste paal maar nipt over en Saussez moest de angel uit een goede voorzet van Pozuelo halen. Hoe Genk het ook probeerde, het geraakte niet meer door verdedigingsmuur van de thuisploeg. Verlengingen moesten een winnaar aanduiden.

Strafschoppen moeten uitsluitsel brengen.

Die begonnen met Dewaest in de plaats van de leeg gespeelde Lucumi maar de eerste 15 minuten extra waren een maat voor niets. Geen van beide ploegen slaagden erin gevaarlijk te zijn al moest Genk even oppassen toen de aalvlugge Tau in schietpositie kwam maar de Genkse verdediging was onverzettelijk.

In de tweede verlenging bracht coach Clement nog Samatta op het veld in de plaats van Seck. Trossard mikte een vrije trap over het doel en hetzelfde lot was een schot van Gano vanuit de draai beschoren. Gescoord werd er niet meer en de strafschoppen moesten de beslissing brengen.

Die eindigden op 4 – 3 in het voordeel van de thuisploeg die doorstootte naar de halve finales. Voor Genk was de bekerstrijd ten einde.

Opstelling Union Sint-Gillis : Saussez, Perdichizzi, Hamzaoui (56’ Selemani), Pinto-Borges, Tabekou (67’ Ferber), Iriondo (115’ Kis), Morren (88’ Moreno), Niakaté, Tau, Vega en Peyre.

Opstelling KRC Genk : Vukovic, Maehle, Aidoo, Lucumi (91’ Dewaest), Nastic, Berge, Seck (114’ Samatta), Piotrowski (46’ Pozuelo), Fiolic (59’ Trossard), Paintsil en Gano.

Doelpunten :

16’ : 1 – 0 : Tau
47’ : 1 – 1 : Gano
71’ : 2 – 1 : Ferber
77’ : 2 – 2 : Gano

Gele kaarten : 64’ Lucumi, 74’ Iriondo, 90’ Pinto-Borges, 100’ Moreno, 111’ Nastic