zo 23 dec 2018, 18:00
AS Eupen AS Eupen 0 - 2 KRC Genk KRC Genk

“In Eupen zie je duidelijk de hand van de coach,” vertelde Philippe Clement voor de wedstrijd. “Het is een sterke ploeg met een goede organisatie en veel grinta. Ik hoop maar dat mijn jongens nog genoeg jus in de benen hebben om de twee laatste wedstrijd voor de winterstop te knallen.”

Het was even afwachten wie van de basisspelers fit genoeg zou zijn om aan de wedstrijd te beginnen. Trossard was in elk geval afwezig. Uiteindelijk wijzigde Clement zijn elftal grondig vergeleken met de bekerwedstrijd in Union. Uronen, Dewaest, Malinovskyi, Pozuelo, Samatta en Ndongala keerden terug. Op het middenveld speelde Heynen in de plaats van Berge.

Eupen coach Makelele was vol lof voor zijn tegenstander. “We kennen de kwaliteiten van Genk. Ze staan niet voor niets aan de top van de rangschikking. We zullen ons maximaal moeten geven, zeker wat onze efficiëntie betreft,” vertelde de Fransman.

Heer en meester met twee doelpunten van Samatta.

Het eerste gevaar kwam van de thuisploeg. Luis Garcia gooide een hoekschop goed voor doel. Vukovic kon niet bij de bal maar zijn verdediging kwam hem te hulp en werkte de bal weg. Malinovskyi lanceerde dan Samatta. Die ging op snelheid iedereen voorbij maar net op het moment dat hij wilde afdrukken keerde Blondelle nog terug met een sterke verdedigende tackle.

Het was maar uitstel. In minuut veertien zette Ndongala goed voor. Doelman Van Crombrugge hield eerst Pozuelo van een doelpunt met een meesterlijke reflex maar Samatta hield het hoofd koel en duwde de openingstreffer binnen. Amper zeven minuten later stond het 0 – 2. Uronen stak diep tot bij Samatta. Die liep iedereen er af en wipte de bal over de languit vallende Van Crombrugge.

Pas op het halfuur moest Vukovic even aan de bak. Ocansey dook op aan de kleine rechthoek, er zat een geurtje van buitenspel aan maar de Eupense aanvaller mocht toch zijn kans gaan. Danny had een prima reflex in huis en voorkwam de aansluitingstreffer. Buiten twee pogingen van ver, die van Malinovskyi ging hoog over en die van Garcia ging naast, gebeurde er niets meer voor de rust. Genk ging naar de koffie bij een mooie 0 – 2 voorsprong.

Overwinning komt niet meer in gevaar.

Met enkele knappe acties van Keita begon Eupen aan de tweede helft. De eerste was een scherpe voorzet die door Uronen in hoekschop moest geduwd worden, bij de tweede wilde hij net iets teveel laten zien hoe goed hij wel kan voetballen en hij dribbelde zich hopeloos vast in de Genkse verdediging.

De wedstrijd kabbelde rustig voort zonder veel opwinding en op een veld dat al maar moeilijker te bespelen was. Door de aanhoudende regen was het op veel plaatsen meer schaatsen dan voetballen. Iets voorbij het uur mocht Pozuelo gaan rusten, in zijn plaats kwam Berge. De bezoekers moesten uitkijken voor pogingen van Fall en Essende maar tot scoren kwam de thuisploeg niet.

Met Gano voor Paintsil bracht coach Clement meer lengte in het elftal. Dat loonde bijna toen Samatta zich in de rol van aangever toonde maar Zinho kon niet bij de bal. Genk speelde de negentig minuten rustig vol. Even was er nog opwinding toen scheidsrechter Dierick naar de stip wees na een vermeend handspel maar de VAR corrigeerde de beslissing en zo bleef het bij 0 – 2.

Opstelling KAS Eupen : Van Crombrugge, Keita (74’ Milicevic), Luis Garcia, Marreh, Toyokawa (68’ Essende), Blondelle, Gnaka (82’ Schouterden), Pouraliganji, Ocansey en Fall.

Opstelling KRC Genk : Vukovic, Maehle, Aidoo, Dewaest, Uronen, Heynen, Malinovskyi, Pozuelo (65’ Berge), Ndongala (91’ Seigers), Paintsil (78’ Gano) en Samatta.

Doelpunten :

14’ : 0 – 1 : Samatta
21’ : 0 – 2 : Samatta

Gele kaarten : 40’ Gnaka, 75’ Malinovskyi