Orgelpunt op een fantastisch 2018: 3 - 1 winst tegen AA Gent.

26-12-2018

“2018 is een bijzonder jaar geweest. We zijn erin geslaagd opnieuw het voetbal te brengen dat de supporters graag zien. In ruil daarvoor hebben we enorm veel steun gehad. Dat is belangrijk en het helpt ook echt. Laat ons dan ook samen nog één keer alles geven om de laatste wedstrijd van het jaar winnend af te sluiten,” vertelde Coach Clement voor de wedstrijd.

Eén wijziging in het Genkse elftal vergeleken met de ploeg die Eupen versloeg. De geel geschorste Malinovskyi werd vervangen door Berge.

AA Gent coach Jess Thorup hoopte dat zijn team uit de voorbije gewonnen wedstrijden voldoende vertrouwen getankt had. “We spelen tegen de leider, waarschijnlijk ook het beste team uit de competitie. Het is voor ons de beste test om te zien hoe ver we staan, individueel en als ploeg,” klonk het. Bij Gent ontbrak Chakvetadze. Thorup selecteerde dezelfde elf die afgelopen wedstrijd wonnen van Cercle Brugge.

1 – 1 gelijk aan de rust.

De bezoekers waren gekomen om te voetballen, dat maakten ze al meteen duidelijk. De eerste vijf minuten van de wedstrijd namen ze resoluut de wedstrijd in handen. Dat resulteerde snel in een gevaarlijke situatie voor het Gentse doel waar Yaremchuk op het nippertje van een schietkans gehouden werd door Dewaest en Aidoo. In minuut zes was het al raak voor de bezoekers. Yaremtchuk en Bronn combineerden door het midden en de Gentse verdediger scoorde met een vluchtschot in de winkelhaak.

Genk zocht een antwoord via een goede combinatie tussen Paintsil en Pozuelo maar de voorzet van onze kapitein bereikte geen ploegmaat. Aan de overkant dreigde Dompé twee keer. Een eerste schot werd door Vukovic met de vingertoppen naast geduwd, een tweede belandde in de handen van onze doelman. Pogingen van David voor Gent en van Uronen voor Genk gingen naast. Een knal van Dompé viel op het dak van het Genkse doel.

De Genkse gelijkmaker viel even later. Maehle ging aan de haal op rechts en zette voor. Rosted kopte de bal voor de armen van zijn doelman in de voeten van Samatta. Die controleerde mooi en trapte de 1 – 1 op het scorebord. De thuisploeg ging door op zijn elan. Thoelen had twee pogingen nodig om een poging van Paintsil te stoppen. Maehle haalde de achterlijn maar zijn voorzet viel op de deklat. Kort daarna legde Pozuelo goed breed tot bij Ndongala die meteen voorzette. Samatta kon geen kracht zetten op zijn kopbal en de bal ging ongevaarlijk naast.

Paintsil, die aan een goede eerste helft bezig was, zocht ruimte voor zijn rechter maar trapte over. Het bleef ook uitkijken voor de thuisploeg. Asare draaide rond zijn as in de zestien maar zijn poging ging naast. Dewaest mikte een doorgekopte hoekschop met het hoofd maar net over en Heynen en Samatta hinderden elkaar toen Uronen kon voorzetten. Vlak voor het rustsignaal kon Dejaegere nog koppen maar de bal belandde in de handen van Vukovic. Dat was meteen het laatste wapenfeit in een aangename eerste helft. Ruststand : 1 – 1.

Heer en meester na de rust.

De tweede helft kon niet beter beginnen voor de thuisploeg. Pozuelo mocht een vrije trap nemen schuin links voor doel. Dewaest kopte die languit vallend voorbij Thoelen. Vijf minuten later brak Ndongala uit op rechts. Zijn voorzet werd weggewerkt maar in de nasleep vond Didi Heynen. Die trapte in één tijd op de benen van verdediger Bronn. Op het uur was het de beurt aan Pozuelo om zijn kans te gaan. Vanop de rand van de zestien trapte hij in de handen van doelman Thoelen.

De Genkse flanken bleven het goed doen. Een scherpe voorzet van Maehle na een goede combinatie over rechts werd afgeblokt. Eenzelfde lot was de trap van Paintsil beschoren toen hij zijn verdediger horendol draaide en uithaalde met rechts. Dan was het opnieuw Maehle die uitbrak en Pozuelo vond. De Spanjaard probeerde iets moois maar zijn stifter ging over het doel.

Met nog een kwartier te gaan moest Gent met zijn tienen verder. Ndongala zette Rosted in de wind maar die haalde Didi onderuit. Wim Smet tastte in de achterzak en trok rood. De vrije trap die er uit volgde werd door Pozuelo over de muur gedraaid maar doelman Thoelen had een prima redding in huis en voorkwam de 3 – 1. Dat lukte vijf minuten voor het einde van de reguliere speeltijd niet toen Heynen een afgeweken bal in de voeten kreeg en overhoeks binnen trapte.

Het bleef kansen regenen voor de thuisploeg. Maehle trapte wild over, Pozuelo vond Thoelen op zijn weg en Ndongala knalde op de paal. In de herneming werd het schot van Maehle afgeblokt. Gescoord werd er niet meer, het bleef bij 3 – 1. Genk sloot een fantastisch jaar af met ruime winst tegen AA Gent.

Opstelling KRC Genk : Vukovic, Maehle, Aidoo, Dewaest, Uronen, Berge, Heynen, Pozuelo, Ndongala (89’ Gano), Paintsil (90’ + 2’ Zhegrova) en Samatta.

Opstelling AA Gent : Thoelen, Souquet, Rosted, Odjidja (67’ Verstraete), Diarra, David (74’ Awoniyi), Yaremchuk, Dejaegere, Asare, Bronn (58’ Plastun) en Esiti.

Doelpunten :

06’ : 0 – 1 : Bronn
23’ : 1 – 1 : Samatta
47’ : 2 – 1 : Dewaest
85’ : 3 – 1 : Heynen

Gele kaarten : 30’ Souquet, 61’ Asare

Rode kaarten : 76’ Rosted

Scheidsrechter  : Wim Smet

Toeschouwers : 19.151

Ouder Recenter