31/12/18

2018 was onvergetelijk. Op naar 2019!

2018 was onvergetelijk. Op naar 2019!

We schrijven 31 december 2018. Het ideale moment voor een terugblik op een onvergetelijk jaar.

We zetten de toon in de Jupiler Pro League
In het huidig seizoen staan we op 1 in de competitie. We speelden 21 wedstrijden in de Jupiler Pro League. Daarvan wonnen we er 14, speelden we 6 keer gelijk en verloren we maar 1 keer. We scoorden 49 keer (gemiddeld 2,33 doelpunten per match), slikten amper 19 tegendoelpunten (minder dan 1 doelpunt gemiddeld per match) en hielden 8 keer de nul. Bovendien bleven we van speeldag 1 tot 15 ongeslagen.

Gouden Stier
Met 15 doelpunten staat Mbwana Samatta aan de leiding in het klassement van de topscorers. Alejandro Pozuelo staat met 9 assists op de tweede plaats in de Pro Assist. Met zijn 8 clean sheets staat Danny Vukovic gedeeld tweede in het clean sheets klassement.

Hoogtepunten
Bij de hoogtepunten rekenen we zeker de openingswedstrijd in Lokeren. Iedereen keek er naar uit, zij het met een klein hartje, maar ze werd met 0–4 gewonnen en was het begin van ons mooie verhaal. Ook de dubbele winst tegen Anderlecht deed het supportershart goed. Wie herinnert zich niet de vreugde uitbarsting van Sébastien Dewaest na het winnende doelpunt in de thuiswedstrijd of de magistrale deviatie van El Capitàn Pozuelo voor de 0–1 in Anderlecht. Er was de spraakmakende 2–5 in Cercle Brugge met twee prachtige doelpunten van Leandro Trossard. We legden KAA Gent over de knie met 1–5 winst en kwamen in Antwerpen terug van 2–0 aan de rust om met 2–4 te winnen.

Schitterend Europees parcours
We speelden tot nu toe 12 wedstrijden in de Europa League. Daarvan wonnen we er 9, speelden we 2 keer gelijk en verloren amper 1 keer. We scoorden 36 keer (gemiddeld 3 doelpunten per match) en kregen slechts 14 tegendoelpunten (gemiddeld 1,17 doelpunten per match). Vier keer hielden we de nul. Op vier deelnames aan de Europa League overwinteren we voor de vierde keer. En Samatta scoorde een van de mooiste doelpunten van de groepsfase. De 0–1 uit bij Besiktas was van een zelden geziene schoonheid en onderstreepte de voetballende capaciteiten van ons hele team.

In kalenderjaar 2018 beste ploeg van het land
We speelden maar liefst 60 wedstrijden (Jupiler Pro League, Croky Cup en Europa League samen), dat zijn er 7 meer dan Standard, 9 meer dan Brugge en 13 meer dan Anderlecht en Gent. Van die wedstrijden wonnen we er 37 waarvan 20 thuiswedstrijden en 17 uitwedstrijden, speelden we 15 keer gelijk en verloren we maar 8 keer. Dat betekent 126 punten op 180 of 70%. We scoorden 129 doelpunten (gemiddeld 2,15 doelpunten per match), slikten 62 doelpunten (gemiddeld 1,03 doelpunten per wedstrijd) en hielden 20 keer de nul. We waren met twintigduizend supporters op de ijskoude bekerfinale en plaatsten ons na een 2–0 zege tegen Zulte Waregem in de Play Offs voor de Europa League. De gewonnen uitwedstrijd in Oostende van 16 januari 2018 buiten beschouwing gelaten (dat was een inhaalwedstrijd) staat KRC Genk over het volledige jaar 2018 met 81 punten ruim eerste in het klassement van de Jupiler Pro League. Standard, Club Brugge en Zulte-Waregem zijn de dichtste achtervolgers. Er is dus geen twijfel mogelijk: In 2018 waren we de beste ploeg van het land.

Trots omdat we weer samen Genk zijn.
Toch is misschien de belangrijkste verwezenlijking dit jaar terug te vinden naast het veld. We zijn bijzonder trots op jullie supporters. Trots op de manier waarop jullie onze jongens steunen, door weer en wind. Trots omdat jullie met steeds meer mensen in het stadion zijn. Trots op de vele honderden supporters die meereisden naar onze uitwedstrijden in België en in Europa. Trots omdat we weer samen Genk zijn. Er zijn niet genoeg woorden om te zeggen hoe belangrijk dat is!

Bedankt supporters voor een onvergetelijk 2018. We wensen jullie een gelukkig en gezond 2019. Samen schrijven we verder aan dit prachtig verhaal. Samen zijn we Genk!

Onze Genkie Redactie maakte een leuke terugblik op 2018. Geniet ervan en tot in 2019! ;)

 

Ouder Recenter