vr 18 jan 2019, 20:30
Sint-Truiden Sint-Truiden 2 - 3 KRC Genk KRC Genk

Kapitein Pozuelo blijft aan boord. Daarover was coach Clement natuurlijk zeer te spreken. “Het kan zorgen voor een boost in de kleedkamer. We laten ons niet in slaap wiegen door de problemen bij STVV. Ze hebben ook een ruime kern en komen zeker met een sterk elftal aan de aftrap. Topclubs hebben het niet voor niets lastig op Stayen. We weten dat deze wedstrijd vooral bij onze supporters enorm leeft.”

Clement had buiten Vukovic, Lucumi en De Norre de beschikking over zijn volledige kern. Hij koos dan ook voor wat zijn type-elftal mag genoemd worden. Jackers verving Vukovic in doel.

STVV coach Marc Brys miste meer dan een ganse ploeg, inclusief de vijf vertrekkers tijdens de winterstop. Vooral defensief was de schade groot. “Maar een gewond dier kan gevaarlijk uit de hoek komen. Ik ben er zeker van dat er een ploeg op het veld zal staan die ons voetbal speelt. We willen in elk geval verzorgd blijven spelen met goede combinaties.”

Samatta wist vroege achterstand uit.

Nog voor de wedstrijd goed en wel begonnen was stond de thuisploeg op voorsprong. Jackers raapte een terugspeelbal van Aidoo op in de zestien en STVV kreeg een vrije trap net buiten de kleine rechthoek. Kamada trapte die in de muur maar de bal bleef hangen en Botaka prikte van dichtbij binnen. Meteen daarna was de thuisploeg opnieuw gevaarlijk. Boli zette zich door, Maehle zette de tackle in en Jackers moest de bal uit de lucht plukken.

Genk antwoordde met een kopbal van Dewaest die in de handen van doelman Steppe belandde. Net voor het kwartier kon Trossard uithalen met links maar de bal ging over. Kort daarna heroverde Genk de bal, Malinovskyi kon opdrijven en trapte met links in de handen van Steppe. Aan de overkant kon Boli plots zijn kans gaan maar Jackers stond goed opgesteld en redde met de voet. Dan dreigde Genk opnieuw. Met zijn drieën combineerden ze in de Truiense zestien maar Trossard kwam niet tot een schot.

Op het halfuur stonden de bordjes terug gelijk. Ndongala stuurde Samatta in het straatje, Teixeira stapte te laat uit en Samagoal omspeelde Steppe om voor de 1 – 1 te zorgen. Er was nog even opschudding toen Steppe en Dewaest met de hoofden tegen elkaar knalden. Beiden hadden verzorging nodig en de Truiense doelman moest met een gezwollen linkeroog verder. Jackers moest Boli nog afstoppen toen die door Kamada vrijgespeeld werd en Berge trapte voorlangs nadat hij oprukte vanuit het middenveld. Daarbij bleef het na een onderhoudende eerste helft.

Trossard en Ndongala buigen 2 – 1 om in 2 – 3.

De tweede helft begon met een schuchtere poging van De Sart die naast ging. Even later stuurde Malinovskyi Berge diep maar Sander kreeg de bal niet onder controle. De Genkse motor sloeg aan. Steppe kreeg alle kansen om zich te onderscheiden. Eerst kopte Dewaest nog naast, kort daarna gevolgd door een poging van Trossard die aan het doel voorbij ging. Dan haalde Steppe een voorzet van Berge weg voor de neus van Trossard. Even later was de Truiense doelman attent op een schot van Ndongala om kort daarna een pegel van Trossard uit zijn doelvlak te zweven. Ook een goede voorzet van Ndongala haalde hij prima uit de lucht.

In minuut eenenzeventig klom STVV vanuit het niets op voorsprong. Boli ging graag neer net buiten de Genkse zestien. Hij nam zelf de vrije trap, de Genkse muur sprong omhoog en de bal schoof aan de eerste paal binnen. Maar lang duurde de voorsprong niet voor de thuisploeg. Vijf minuten later ontsnapte Trossard aan zijn bewaker en trapte overhoeks en via de paal de gelijkmaker binnen.

Met nog tien minuten te gaan kon Samatta uithalen. Steppe stak er nog een vingertip tegen en de bal ketste via de lat buiten. Maar het was maar uitstel. Een minuutje later stak Pozuelo door tot bij Trossard. Die legde onbaatzuchtig breed tot bij Ndongala die de 2 – 3 maar voor het binnenduwen had. Vlak na het doelpunt kreeg Pozuelo geel, coach Clement was niet akkoord en protesteerde heftig. Het leverde hem een plaats in de tribune op. Met Heynen in de plaats van Pozuelo zorgde Clement voor fris bloed op  het middenveld en met Gano voor Samatta ook voor aflossing in de punt. Genk liet zich niet meer verrassen al moest Jackers nog vol aan de bak om de ingevallen Janssens van de gelijkmaker te houden. Het bleef bij 2 – 3 na een zinderende derby.

Opstelling STVV : Steppe, Garcia, De Sart, De Petter, Botaka, Sankhon, Boli, Asamoah, Kamada, Teixeira en Sekine (85’ Janssens).

Opstelling KRC Genk : Jackers, Maehle, Aidoo, Dewaest, Uronen, Berge, Malinovskyi, Pozuelo (85’ Heynen), Ndongala, Trossard en Samatta (93' Gano).

Doelpunten :

03’ : 1 – 0 : Botaka
29’ : 1 – 1 : Samatta
71’ : 2 – 1 : Boli
76’ : 2 – 2 : Trossard
81’ : 2 – 3 : Ndongala

Gele kaarten : 31’ Malinovskyi, 50’ Berge, 78’ Dewaest, 82’ Pozuelo, 91’ Garcia