za 30 mrt 2019, 20:30
KRC Genk KRC Genk 3 - 0 Anderlecht Anderlecht

“Anderlecht heeft de laatste wedstrijden behoudender gespeeld. Getuige daarvan 5 clean sheets,” vertelde onze coach vooraf. “Met de steun van de supporters gaan we proberen er een feest van te maken.”

Weinig of geen personeelsproblemen voor Philippe Clement. Op het selectieblad was het kolommetje van de geblesseerden opvallend leeg. Enkel Ndongala moest zaterdag nog een test afleggen. Bij Uronen en Berge was het enkel nog de vraag hoeveel speelminuten ze aankunnen. Uiteindelijk startten  Berge, Ito en De Norre aan de wedstrijd. Uronen en Ndongala begonnen op de bank.

“We gaan zeker niet naar Genk met een eventuele nederlaag in het achterhoofd. We zijn Anderlecht en we willen altijd winnen. De wedstrijd in Limburg is geenszins allesbepalend,” zo keek Fred Rutten vooruit.

Bij onze tegenstander ontbraken Bakkali en Dimata. Najar en Bornauw waren opnieuw fit. De eerste startte op de bank, Bornauw haalde de selectie niet. Ook Trebel trainde opnieuw maar begon ook als invaller.

Maehle zorgt voor de meer dan verdiende 1 – 0 voorsprong aan de rust.

Als er een ploeg was die na twintig minuten verdiende om op voorsprong te staan was het Genk wel. We sommen even op : Samatta knalde op Didillon na drie minuten, zes minuten later streelde Dewaest een hoekschop van Malinovskyi met het hoofd net voorlangs, in minuut dertien nam Trossard een slim balletje van Ito meteen op de slof maar zag zijn poging via de bovenkant van de lat overgaan. Kara moest dan Ito broodnodig afstoppen, al of niet foutief. Malinovskyi speelde in op Trossard. Die draaide om zijn as en knalde via de vingertoppen van Didillon naast. En nog was het niet gedaan. Malinovskyi nam aan met links en trapte met rechts. Niet zijn beste voet, dat wisten we, en de bal ging dan ook naast.

Pas in minuut 25 zorgden de bezoekers voor een beetje gevaar. Kara rukte op en haalde uit. De bal week af en Vukovic moest bij de pinken zijn om af te weren. Kort na het halfuur mikte Malinovskyi een vrije trap vanop vijfentwintig meter maar nipt naast. Twee minuten ontplofte de Luminus Arena dan uiteindelijk toch. Didillon, die irritant lang treuzelde met zijn uittrappen, flaterde. Ito pikte op en gooide meteen voor waar Samatta zijn kopbal miste. Maar het werd de perfecte assist voor de aanstormende Maehle die met het hoofd Didillon afstrafte.

Een minuut later stond het doelhout opnieuw in de weg. Ito lanceerde Trossard. Leandro zette meteen voor tot bij Samatta maar die trapte op de paal. De Japanner was zowat bij elke goede Genkse actie betrokken. Met nog negen minuten te gaan voor de rust legde hij af met het hoofd tot bij Trossard maar die kraakte zijn schot en Didillon kon oprapen. Kort daarna bezorgde Ito twee Anderlechtspelers een verkoudheid en vond Malinovskyi. Die probeerde het dit keer met links maar de bal ging naast. Dewaest knikte nog een vrije trap van Malinovskyi voorlangs, meteen het laatste wapenfeit van de eerst helft. De 1 – 0 voorsprong aan de rust was meer dan verdiend.

Genk maakt meteen een statement : 3 – 0 tegen Anderlecht.

Anderlecht kwam met meer aanvallende intenties uit de kleedkamer. Kums kopte een hoekschop van Zulj aan de eerste paal voorlangs en een krul van Verschaeren ging maar nipt over. Maar nog voor het uur sloeg Ito toe. De Japanner pikte de bal mee op rechts, wurmde zich voorbij Obradovic en haalde dan verwoestend uit met links. De bal draaide enig mooi in de kruising.

Spijtig genoeg was dat het laatste kunststukje van de Japanner want even later moest hij trekkebenend van het veld. Paintsil kwam hem vervangen. Nadat Malinovskyi de vuisten van Didillon in vuur zette met een loeiharde pegel kwam Genk even goed weg. Verschaeren wandelde de zestien binnen en trapte dan pardoes op dezelfde paal die voor de rust  Samatta van een doelpunt hield. Aan de overkant zat Samatta goed bij een slechte terugspeelbal maar hij kon Heynen niet bereiken centraal voor doel.

Anderlecht probeerde wel druk te zetten maar die was te steriel en Blauwwit hield moeiteloos stand. Meer zelfs, het werd nog 3 – 0. Paintsil dolde met zijn bewaker Kums en trapte dan vanuit een onmogelijke hoek en via de benen van doelman Didillon binnen. De rest van de wedstrijd had niet veel meer om het lijf. Malinovskyi kreeg nog een prima voorzet van Trossard niet onder controle en verspeelde zo de kans op een vierde doelpunt. Nodig was het niet meer. Vukovic liet zich een nieuwe cleansheet niet uit handen nemen en veegde in de blessuretijd nog een kopbal van Kums uit zijn doelvlak. . Genk maakte meteen een statement en zette de Belgische recordkampioen verdiend opzij.

Opstelling KRC Genk : Vukovic, Maehle, Dewaest, Lucumi, De Norre (74’ Uronen), Heynen, Berge (83’ Piotrowski), Malinovskyi, Ito (59’ Paintsil), Trossard en Samatta.

Opstelling RSC Anderlecht : Didillon, Kara, Lawrence, Gerkens, Bolasie, Appiah, Santini (64’ Amuzu), Kums, Zulj (64’ Trebel), Obradovic en Verschaeren (83' Saelemaekers).

Doelpunten :

33’ : 1 – 0 : Maehle
56’ : 2 – 0 : Ito
80’ : 3 – 0 : Paintsil

Gele kaarten : 46’ Kums, 75’ Samatta