zo 14 apr 2019, 18:00
KRC Genk KRC Genk 3 - 1 Club Brugge Club Brugge

Philippe Clement keek met vertrouwen vooruit op de knaller tegen de regerende landskampioen. “Ik verwacht een mooie wedstrijd tussen twee ploegen die willen voetballen. Brugge zal zich niet komen wegsteken. Toch maken ook zij fouten en daar moeten we van profiteren,” besloot onze coach.

Personeelsproblemen had Clement in elk geval niet. In de kolom van de gekwetsten op het selectieblad stonden geen kruisjes. De coach kon dan ook dezelfde elf de wei insturen die op de vorige speeldag wonnen tegen AA Gent.

Coach Leko dacht niet dat deze wedstrijd bepalend zou zijn voor het kampioenschap. “Zeer belangrijk, dat wel,” aldus de Kroaat. “Maar er volgen na deze nog zes wedstrijden, daarin kan nog alles veranderen.” Ook Leko kon beschikken over dezelfde basiself die afgelopen week Standard inpakte.

Trossard met een juweeltje, Vanaken met de strafschop.

De tien eerste minuten waren voor Genk. Het had het balbezit en speelde quasi constant op de Brugse speelhelft maar gevaar leverde dat niet op. Tot in minuut dertien de thuisploeg toesloeg. Trossard onderschepte een foute pas van Denswil en joeg de bal onhoudbaar voorbij Horvath in de benedenhoek. De verdiende voorsprong stond op het scorebord.

Tien minuten later had Horvath de hulp van het doelhout nodig. Samatta wurmde zich voorbij Mechele maar trapte dan onder de Brugse doelman door op de verste paal. Een minuutje later stuurde Malinovskyi Trossard diep maar dit keer lag Horvath wel goed in de baan van het schot. Brugge kon daar enkel een schot van Mata tegenover zetten. Het verdween naast het doel van Vukovic.

Op het halfuur ging Denswil opnieuw flagrant in de fout. Met een domme terugspeelbal verraste hij ei zo na zijn doelman. Gelukkig voor hem kon Horvath de bal nog net voor de lijn keren. Genk combineerde dan goed door het midden. Trossard kon uithalen maar de Brugse doelman lag goed in de weg.

In minuut 34 ging de bal op de stip voor de bezoekers. Uronen werkte de bal weg voor de voet van Vormer maar het was de uitglijdende Heynen die de Nederlander uit evenwicht bracht. Boucaut kende de strafschop zonder aarzelen toe en Vanaken zette die koelbloedig om. Op slag van rust legde Trossard breed tot bij Ito. Die draaide om zijn as maar kon dan geen kracht zetten achter zijn trap en Horvath kon gemakkelijk stoppen. In blessuretijd dacht Dewaest dat hij zijn ploeg op voorsprong had gebracht toen hij een vrije trap van Malinovskyi aan de verste paal binnenkopte. Na tussenkomst van de VAR werd het doelpunt echter afgekeurd. Zo gingen we naar de koffie met een 1 – 1 op het scorebord.

Malinovskyi op strafschop en Samatta met het hoofd.

Brugge begon de tweede helft met Amrabat in de plaats van Rits. Genk trok met frisse moed ten aanval. Samatta kon een voorzet van Ito net niet koppen en diezelfde Ito werd door Mechele afgestopt na een snelle en verre uittrap van Vukovic. Na tien minuten in de tweede helft ging de bal op de stip voor Genk. Mechele raakte de bal met de elleboog in de zestien. Boucaut vond het aanvankelijk geen strafschop maar raadpleegde dan toch het welgekende schermpje. Hij nam er zijn tijd voor maar kende dan toch de penalty toe. Malinovskyi trapte alle frustratie van de voorbije week van zich af en pegelde de 2 – 1 loeihard voorbij Horvath.

De thuisploeg bleef het goed doen al moest Trossard een scherpe voorzet aan de tweede paal wegkoppen voor de neus van de aanstormende Dennis. Bij Brugge kwamen Openda en Danjuma in voor Schrijvers en Dennis maar dat bracht weinig zoden aan de dijk voor de bezoekers. Al trapte Danjuma al meteen van ver naast.

Met nog een kwartier te gaan lanceerde Malinovskyi Ito. Die zocht Samatta aan de tweede paal maar de Tanzaniaan struikelde en kon niet afwerken. Dan lukte het beter een kleine tien minuten voor het einde van de reguliere speeltijd. Ito zette met een mooie beweging Denswil in de wind en dit keer kon Samatta wel binnen knikken. 3 – 1 en match gespeeld. We staan opnieuw vier punten voor op onze dichtste achtervolger.

Opstelling KRC Genk : Vukovic, Uronen, Lucumi, Dewaest, Maehle, Berge, Heynen (92’ De Norre), Malinovskyi (79’ Wouters), Ito, Trossard (88’ Ndongala) en Samatta.

Opstelling Club Brugge : Horvath, Wesley, Diatta, Schrijvers (65’ Openda), Vanaken, Denswil, Vormer, Rits (45’ Amrabat), Dennis (69’ Danjuma), Mechele en Mata.

Doelpunten :

13’ : 1 – 0 : Trossard
36’ : 1 – 1 : Vanaken (strafschop)
54’ : 2 – 1 : Malinovskyi (strafschop)
81’ : 3 – 1 : Samatta

Gele kaarten : 21’ Dennis, 45’ Rits, 72’ Samatta, 85’ Mata