vr 26 jul 2019, 20:30
KRC Genk KRC Genk 2 - 1 KV Kortrijk KV Kortrijk

“Het seizoen beginnen tegen Kortrijk is geen cadeau,” aldus coach Felice Mazzu. “Iedereen wil sowieso het vel van de titelverdediger. Maar ik ben tevreden over de manier waarop mijn spelers naar deze wedstrijd toegeleefd hebben. Kortrijk heeft kracht, snelheid en gestalte. Het is een taaie tegenstander. Het warme weer zou ook een spelbreker kunnen zijn. Spelen in deze omstandigheden is loodzwaar. We moeten Kortrijk met snelle en precieze balcirculatie achter de bal laten lopen en zo zelf zo lang mogelijk fris blijven.”

Mazzu had offensief enkele problemen. Bongonda en Ndongala waren geblesseerd. Jonge spelers als Hagi, Nygren en Odey moesten zich nog aan de club en het Belgische voetbal aanpassen. De jonge Zweed mocht, net als Cuesta, ietwat verrassend toch debuteren in de Jupiler Pro League.

Kortrijk coach Yves Vanderhaeghe was realistisch : “We hebben niet de gemakkelijkste match om mee te beginnen. Toch willen we proberen om punten te pakken. Onze voorbereiding was goed, alles is aanwezig om er een goed seizoen van te maken. Ook de coach van de “Kerels” had offensieve problemen. Er stonden namelijk vraagtekens achter de naam van Kage, Mboyo en Lepoint. De twee eersten haalden de basiself, Lepoint werd tijdens de opwarming vervangen door Ajagun.

De Sart verrast met verre trap.

Tot net voor het kwartier gebeurde er niet veel op enkele hoekschoppen en een balletje tussendoor van Benson richting Nygren dat niet aankwam na. In minuut 14 kwamen de bezoekers vanuit het niets op voorsprong. De Sart haalde uit vanop dertig meter en tot verbazing van iedereen, ook die van doelman Vukovic, belandde de bal in het dak van het doel.

Tien minuten later zat de Australiër wel goed met de vingertoppen bij een harde overhoekse knal van Golubovic. Dan begon ook de thuisploeg kansen te creëren. Nygren, Samatta en Cuesta kopten nipt over. Met nog zeven minuten te gaan had Ito pech. Uronen bracht voor vanop links en de Japanner kopte van dichtbij via de hand van Bruzzese en de onderkant van de deklat de bal in het spel. Nog voor het einde van de eerste helft trapte Benson een voorzet nipt voorlangs. Aan de rust stond het 0 – 1.

Youngsters Nygren en Hagi doen het.

Vier minuten ver in de tweede helft ging Heynen zijn kans op een terugkaatsende bal. Met volle risico nam hij de bal op de slof maar trapte hoog over. Twee minuten later mocht Nygren zijn eerste doelpunt in Genkse loondienst scoren. Samatta kopte eerst nog op Bruzzese maar in de rebound poeierde de Zweed de gelijkmaker op het scorebord.

Dan zette Maehle zich door in de bezoekende zestien en vond Ito. Maar die liet Bruzzese nog toe in hoekschop te tikken. Samatta kopte die maar net naast. Aan de overkant haalde Batsula onverwacht en loeihard uit. Dit keer stond Vukovic wel pal.

Paintsil kwam dan Benson vervangen en kort daarna bracht coach Mazzu ook Hagi in voor Nygren. Die wissel bleek de juiste. Met nog een klein kwartier te gaan zette Ito zich door en zette voor. De bal werd nog weggewerkt maar in de voeten van de jonge Roemeen. Net als Nygren eerder twijfelde Ianis niet en pegelde de 2 – 1 op het scorebord.

Vanderhaeghe bracht nog Ocansey en Ezekiel in, in een poging om de bakens te verzetten maar een slotoffensief van de Kerels kwam er niet. Onze eerste thuiswinst van het nieuwe seizoen was een feit.

Opstelling KRC Genk : Vukovic, Uronen, Dewaest, Cuesta, Maehle, Berge, Heynen, Nygren (74’ Hagi), Benson (64’ Paintsil), Ito (89’ Piotrowski) en Samatta.

Opstelling KV Kortrijk : Bruzzese, Golubovic, Hines-Ike, Kagelmacher, Mboyo (71’ Ezekiel), Kage (54’ Ocansey), Van Der Bruggen, Ajagun (67’ Rolland), De Sart, Batsula en D’Haene.

Doelpunten :

14’ : 0 – 1 : De Sart
49’ : 1 – 1 : Nygren
76’ : 2 – 1 : Hagi

Gele kaarten : 87’ Golubovic