Samatta met het verlossende doelpunt: 1 - 0 tegen Anderlecht

23-08-2019

Coach Mazzu was voorzichtig. “We weten dat het niet goed loopt bij Anderlecht. Maar eens de motor daar aanslaat is het een heel goede ploeg,” verwachtte de coach.

KRC Genk verwelkomde deze week twee nieuwe gezichten. Patrik Hrosovsky zag zijn vorige team Viktoria Pilzen uit de Europa League gekieperd worden door Antwerp. Maar dat had wel het voordeel dat hij meteen de overstap naar KRC Genk kon maken.

“Ik verwacht van hem evenveel als van de andere spelers in mijn kern,” aldus Felice Mazzu. “Maar van hem hoop ik toch dat hij ervaring meebrengt. Het is een kalme, intelligentie en evenwichtige kerel. Ik heb al veel mooie dingen van hem gezien op training.”

Ook Paul Ebere Onuachu arriveerde deze week in Genk. De boomlange (2,01m) spits kwam over van FC Midtjylland.

“Hij bezorgt ons in elk geval een extra wapen. Zijn gestalte is daarbij heel belangrijk,” vertelde de coach.

Onuachu was nog niet speelgerechtigd, Hrosovsky wel maar hij begon op de bank. Mazzu opteerde voor dezelfde elf die afgelopen speeldag Waasland-Beveren partij gaven.

Met 2 op 12 beleefde Anderlecht zijn slechtste seizoensstart in 21 jaar. Maar de rangen zijn gesloten en iedereen staat achter het project van Vincent Kompany. Maar of dat genoeg was om punten te pakken op het veld van de landskampioen viel af te wachten.

Thelin en Kayembe betaalden de prijs voor het verlies in Kortrijk afgelopen speeldag. Zulj en Amusu kwamen hen vervangen. Opvallend: ex-Genkie Pieter Gerkens moest de wedstrijd volgen vanuit de tribune.

Geen gevaar in de eerste helft.

Het verhaal van de eerste vijfenveertig minuten kon kort zijn. Veel goede wil maar geen doelgevaar. Paintsil opende de debatten met een hard schot dat uiteenspatte op  Kompany. Maar dan duurde het tot in minuut eenentwintig vooraleer we het volgende noemenswaardige wedstrijdfeit mochten noteren. Nasri zocht en vond Amuzu, die draaide goed weg maar trapte dan wild over.

Even leek de wedstrijd dan toch open te breken. Ito zette zijn tegenstander in de wind, haalde de achterlijn en legde dan terug. Piotrowski kon net niet afwerken. Aan de overkant waaide een vrije trap van Verschaeren tot aan de tweede paal. Kompany kon er net niet bij.

Met nog drie minuten te gaan stak De Norre mooi diep tot bij Ito. De Japanner zag zijn voorzet afgeweerd in hoekschop die niets opleverde. Met nog een mooi gestift balletje van Nasri richting Vlap die overtrapte eindigde de eerste helft met een brilscore op het bord.

Opnieuw Samatta.

Opnieuw was het even wachten voor opwinding bij het begin van de tweede helft. Na een kleine tien minuten pakte Paintsil Sardella in de rug maar trapte via een bezoekende voet in het zijnet. De hoekschop leverde bijna de openingstreffer op. Dewaest kopte, Van Crombrugge tastte mis en Sandler redde op de lijn.

Het was maar uitstel. Een minuutje later won Heynen een duel in de zestien. Ito pikte de bal mee en legde niet zelfzuchtig af tot bij Samatta die zijn vijfde van het zestien tegen de touwen pegelde. Tien minuten later mocht Piotrowski vrij koppen maar dit keer had Van Crombrugge wel een prima reflex in huis. Meteen het laatste kunststukje voor onze Poolse middenvelder want tien minuten later werd hij vervangen door Hrosovsky die zo zijn debuut op de Belgische velden mocht maken.

Met nog een kwartier te gaan kreeg Anderlecht het mes nog dieper in de wonde geduwd toen kapitein Kompany plots ging zitten. Hij werd onmiddellijk vervangen door Cobbaut. Even werd het nog warm voor het Genkse doel. Cobbaut knokte zich in de zestien en trapte naast via de hak van Dewaest. Adzic, nog een invaller, deed even later hetzelfde. Dit keer was het Coucke die voor de redding zorgde. Anderlecht probeerde nog een tegenoffensief op poten te zetten maar geraakte niet verder dan veel goede wil. Het was integendeel Samatta die nog bijna scoorde toen hij een herwonnen bal over de doellat stiftte. Maar daar bleef het bij. Een hard bevochten 1 – 0 overwinning in een moeilijke wedstrijd.

Opstelling KRC Genk: Coucke, De Norre, Dewaest, Lucumi, Uronen, Heynen, Berge, Piotrowski (73’ Hrosovsky), Ito, Paintsil (89’ Ndongala) en Samatta

Opstelling RSC Anderlecht: Van Crombrugge, Kompany (77’ Cobbaut), Vlap, Nasri, Chadli (73’ Adzic), Zulj, Sandler (70’ Kana), Amuzu, Dewaele, Verschaeren en Sardella

Doelpunten:

55’ : 1 – 0 : Samatta

Gele kaarten: 93’ Kana

Rode kaarten:

Scheidsrechter: Lawrence Visser

Toeschouwers: 22.105

Ouder Recenter